Ugunsgrēkā izglābtās dievnama skulptūras.
 
Aktualitātes
18.04.2019

Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai savākti vairāk nekā 880 miljoni eiro

Komentē
0

Cilvēki visā pasaulē turpina ziedot nodegušās Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai, un, kā pavēstījusi Francijas valdība, izdevies savākt jau vairāk nekā 880 miljonus eiro, ziņo "The Guardian".

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien uzsvēra, ka katedrāle tiks atjaunota piecu gadu laikā – līdz 2024. gada Vasaras olimpiskajām spēlēm Francijā, kad tā būs "skaistāka nekā jebkad", taču tiek lēsts, ka šim mērķim būs vajadzīgi vairāki miljardi eiro. Tikmēr dievnama bīskaps paziņojis, ka drošības apsvērumu dēļ līdz rekonstrukcijas beigām katedrāle apmeklētājiem būs slēgta.

Vienlaikus izsludināts starptautisks arhitektu konkurss bojā gājušā katedrāles torņa rekonstrukcijai.

Izmeklētāji joprojām cenšas izdibināt nelaimes cēloni, un intervē gan katedrāles darbiniekus, gan atjaunošanas darbu veicējus, taču paaugstinātās bīstamības dēļ katedrāles iekšienē izmeklēšana vēl nav notikusi.

Par spīti bailēm, ka ugunsgrēkā varētu bojā iet varētu visa celtne, tās struktūra nav piedzīvojusi fundamentālus bojājumus, taču joprojām pastāv bažas, ka griesti un izdzīvojušās vitrāžas varētu būt nopietni cietušas.

Arhitekti konstatējuši arī trīs būtiskākos strukturālos bojājumus – vietā, kur atradās tornis, šķērsjomā un ziemeļu šķērsjoma velvē. Lielākā daļa koka jumta sijas ir iznīcinātas, kā arī sabrukušas jumtu balstošās velves.

Savukārt bronzas gailis, kas atradās uz bojā gājušā torņa un ir viens no Francijas simboliem, tika atrasts otrdien – uguns deformēts, taču joprojām atpazīstams.

Jau ziņots, ka pirmdienas pēcpusdienā Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās ugunsgrēks, kas nopostīja lielāko daļu katedrāles interjera, jumtu, kā arī ikonisko 96 metrus augsto torni. Pēc 9 stundu darba liesmas izdevās ierobežot. Ugunsgrēkā neviens nav gājis bojā, taču ievainots viens no ugunsdzēsējiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!