Francois Guillot, aģentūra "France-Presse", "Getty Images"
 
Aktualitātes
16.04.2019

Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlies ugunsgrēks, sabrucis galvenais tornis

Komentē
0

Pirmdien, 15. aprīlī, pēcpusdienā Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlies ugunsgrēks, vēsta "BBC".

Šobrīd ugunsgrēka izcelšanās iemesls vēl nav skaidrs, bet amatpersonas ziņo, ka tas varētu būt saistīts ar renovācijas darbiem, kas šobrīd notiek katedrālē. Sociālajos medijos publicēti attēli un video, kuros redzams, kā pār Parīzes Dievmātes katedrāli ceļas liesmas un dūmu mutuļi. Sabrucis arī ikoniskais ēkas galvenais tornis un jumts.

Speciālisti strādā, lai apturētu liesmas, tikmēr katedrāles apkārtne Parīzes centrā ir norobežota un cilvēki aicināti teritorijai netuvoties, vēsta amatpersonas. Kāds katedrāles pārstāvis "BBC" norādījis, ka deg visa struktūra un no tās "nekas nepaliks pāri". Katedrālē glabājās arī daudzi vērtīgi mākslas darbi.

Sēnas krastos pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, ziņo mediji. Liesmas plosa ēku jau vairākas stundas, un tās joprojām nav nodzēstas.

Parīzes Dievmātes katedrāle ir viens no ievērojamākajiem pilsētas simboliem, un to ik gadu apmeklē 13 miljoni cilvēku. Pagājušajā gadā Francijas katoļu baznīca uzsāka ārkārtas līdzekļu vākšanu. Darbi 850 gadus senajā gotiskajā celtnē sākti pēc tam, kad parādījušās vairākas plaisas, kas radījušas bažas par tās drošību.

Papildināts:

00:12

Ugunsdzēsēji ziņo, ka katedrāles pamatstruktūru un divus torņus izdevies glābt, taču nopietni ievainots viens no ugunsdzēsējiem.

23:58

Pirms aptuveni pusstundas uzņemts policijas drona attēls rāda postījumu apmērus:

23:41

"Reuters" ziņo, ka ugunsdzēsēji pašlaik mēģina apturēt ziemeļu torņa sagrūšanu un izglābt katedrāles aizmugures daļā esošos mākslas darbus.

"Mēs neesam droši, vai varēsim aizsargāt no liesmām katedrāles dienvidu torni un zvanu torni," medijiem atzina vecākais ugunsdzēsējs Žans Klods Gallē. "Varat iedomāties, kādi būs postījumi, ja tie sagrūs."

23:09

Šobrīd Parīzē atrodas kinorežisore Kristīne Želve. "Tā Notre Dame tornīša - bultas - vairs nav. Tas nozgāzās liesmās manā acu priekšā, cilvēku pūlim iekliedzoties. Nepilna stunda, lai pazustu gadsimti. Daži raudāja, daži stāvēja kā pārakmeņojušies, daži kafejnīcā turpināja ēst salātus, dažiem tas šķita jestrs šovs, kur svarīgākais atrast labāko ložu. Cilvēki visur ir vienādi - dažādi. Sēnas krastmala ir pilna ar cilvēkiem, vējš atnes deguma smaku, kaut kur zvana Parīzes baznīcu zvani," režisore raksta savā feisbuka kontā.

23:02

Francijas iekšlietu ministra vietnieks tikko atzinis, ka, iespējams, katedrāli neizdosies glābt. Brīdi pirms tam ar šādu paziņojumu klajā nākuši arī atbildīgie dienesti.

22:48

Glābšanas dienesti atzinuši, ka nākamā pusotra stunda izšķirs to, vai liesmas izdosies savaldīt.

22:36

Pienāk ziņas, ka uguns izplatījusies arī līdz vienam no katedrāles taisnstūrveida torņiem, tikmēr ugunsdzēsēji cenšas izglābt katedrālē esošās mākslas vērtības.

Kā atzīst viens no katedrāles pārstāvjiem, deg viss katedrāles koka interjers, kas, visticamāk, tiks pilnībā iznīcināts.

22:30

"Pirmais, kas nāk prātā, ir celtnieku neuzmanība. Biju klāt, kad dega Rīgas pils. Ir grūti, gandrīz neiespējami nodzēst, kad deg ar šādu liesmu," "Satori" atzina arhitekte Zaiga Gaile.

22:20

Ielās ir tūkstošiem cilvēku, kas satriekti vēro notikušo - daži dzied Francijas himnu, citi raud. Kā medijiem atzīst būvniecības eksperti, uguns un ūdens nodarītais postījums ir neaptverams.

22:10

"Reuters" ziņo, ka ugunsgrēkā, kas katedrālē plosās jau vairākas stundas, neviens nav cietis. Tikmēr Parīzes prokuratūra paziņojusi, ka sāk izmeklēšanu, lai noskaidrotu ugunsgrēka cēloņus.

Uz notikumu vietu devies arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš, uzrunājot francūžus, uzsvēra, ka šajā brīdī ir kopā "ar visiem katoļiem un Francijas tautu", un atzina: "Kā visi mani tautieši, esmu skumju pārņemts, redzot, kā daļa no mums deg."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!