Notikums
23
Sep
09:00

Izstāde "Jelgavas Stefenhāgeni 1769–1919"

Komentē
0
Atgādināt

Līdz 29. septembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas 5. stāva izstāžu zālē skatāma izstāde par drukas un grāmatu biznesa pirmsākumiem Latvijā "Jelgavas Stefenhāgeni 1769–1919".

Izstāde ir veltīta grāmatniecības uzņēmuma "J. F. Stefenhāgens un dēls" vēsturei, ļaujot iepazīt Stefenhāgenu arhīva dokumentus un dzimtas vēstures materiālus, kā arī viņu izdotās grāmatas 150 gadu garumā.

Baltijas apgaismības vēsturē un agrīnās latviešu literārās kultūras tapšanā Stefenhāgenu apgādam ir liela nozīme, jo tas sekmēja latviešu izglītību. Lai gan Stefenhāgeni iespieda grāmatas arī krievu, vācu, igauņu, lietuviešu, poļu, franču, latīņu, grieķu un ebreju valodā, tieši iespiežot grāmatas latviešu valodā, viņi guva visvairāk panākumu. Grāmatu uzņēmumā iznāca reliģiskas grāmatas, laicīgā literatūra, avīzes, kalendāri un mācību grāmatas.

LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājumā glabājas unikāli apgāda arhīva dokumenti, kas atklāj Stefenhāgenu uzņēmējdarbības vēsturi. Šajos dokumentos redzams, kā apgaismības laika Kurzemē ienāca brīvā tirgus principi grāmatu izdošanā.

Izstādes satura un teksta autori – Pauls Daija un Lilija Leimane, projekta vadītāja – Kristiāna Kirša, dizains – Una Grants, spiestuves maketa autore – Marta Laure, izstādes iekārtotāji – Ainārs Egle un Jevgenijs Sisojevs.

Pēc LNB izstāde būs skatāma Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā (no 2019. gada 15. novembra līdz 2020. gada 12. janvārim).

Latvijas Nacionālā bibliotēka pieejama apmeklētājiem no pirmdienas līdz piektdienai 9:00–20:00 un sestdienās, svētdienās 10:00–17:00. Bibliotēka atrodas Rīgā, Mūkusalas ielā 3.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!