Boriss. Paula Bankovska foto.
 
Blogs
02.12.2019

Zvērīgais draugs

Komentē
2

Boris likes a lot of little things to kick
Mix every single one that he could ever need
Boris feed
Let friend, spoon, friend, stone, lie
Let's make/take, let's feel wanted
Taken up and take 'em tall
My shake, mines monkey paddle
Boris knows and Boris likes it all
It's like sin

Melvins – "Boris"

Kad ar Andru meklējām otro kaķīti, lai, kā mēs maldīgi iztēlojāmies, būtu draudzīga sabiedrība pirmajam – pelēkajai kaķenei Grietai ar rētu uz snīpja –, sanāca apmeklēt daudzas svešas mājas un dzīvokļus. Skaidri zinājām, ko vēlamies, – mums nepārprotami bija vajadzīgs Burmas šķirnes kaķēns. Šajos meklējumos vislielākais pārsteigums bija vairumā mājokļu valdošā netīrība un bardaks. Tā vien likās, ka ar putekļu sūcēju un grīdas lupatu vidējais latvietis vēl nav pazīstams. Lai gan ko tur brīnīties – atliek ielūkoties sludinājumu portāla ss.lv nekustamo īpašumu piedāvājumā un pārliecināsieties, ka, pat cenšoties savu mājvietu parādīt vislabākajā gaismā, to fotografējot, uz galda nereti būs aizmirstas kaut kādas lupatas un kaktā rēgosies šmucspainis.

Stāsts gan nav par higiēnu vai nekustamajiem īpašumiem, bet par kaķiem.

Par solīdu summu iegādātais bezdokumentu kaķēns bija tik sīciņš, ka visu ceļu no Ādažiem līdz Rīgai viņš gulēja Andrai saujā. Kā jau kaķiem ierasts, Rīgas dzīvoklī viņš uzreiz noslēpās aiz bufetes un labu laiku, ja vien mēs viņu neizķeksējām no turienes laukā, nebija sastopams. Mūs gan vairāk nodarbināja piemērota vārda izvēle. Andris Breže mudināja kaķēnu saukt par Mikiņu, bet mums kaķēns nepavisam neatgādināja Mikiņu. Un tad kādunakt Andra piepeši uztrūkās no miega un paziņoja: "Boriss." Spītējot iebildumam, ka "tas taču krievu vārds", pie tā arī palikām. Drīz pēc tam, droši vien meklējot argumentus tam, ka Boriss nav tikai krievu vārds, atklāju tāda paša nosaukuma japāņu eksperimentālā roka grupu. Drīz pēc tam tika izdots viņu jaunākais albums "Noise". Es to iegādājos un pārsteigts atklāju, ka uz tā melnā apvāka attēlots greznā krēslā sēdošs kaķis, kura siluets ļoti atgādināja mūsu Borisu.

Sāku interesēties par grupas nosaukuma izcelsmi un uzzināju, ka tas cēlies no 1983. gadā dibinātās amerikāņu rokgrupas "Melvins" dziesmas nosaukuma. Grupas fani bija ilgi lauzījuši galvu par dziesmas teksta nozīmi – tajā aprakstīto bezmērķīgo vardarbību un citām baisām izdarībām. Reiz pēc kāda koncerta vienam no faniem bija izdevies sadraudzēties ar grupas ģitāristu, dziesmu autoru un solistu Bazu Osbornu, un viņš bija vaicājis par dziesmas teksta jēgu. "Nu, dziesma ir par manu kaķi," atbildējis Bazs.

Mūsu Boriss ir bailīgs zvēriņš. Bieži vien viņa bailes ir gluži vai pārdabiskas. Kad Miķeļtornī būvējām jaunu šķūni, no meistara Dzintara viņš sabijās tā, ka saplēsa ne vien manu kreklu, bet arī visu muguru. Manu meitu Annu viņš dievina, bet no manas draudzenes iesākumā viņš slapstījās, asti bozdams, bet tagad abi ir salabuši un Boriss ļaujas pat glaudīšanai. Tam par spīti, ir brīži, kad Boriss izrādījis arī negaidītu drosmi. Vienu vasaru pie mums mēdza ciemoties lapsas; visi mūs biedēja, ka tās apēdīs kaķus. Nekā nebija – gan Boriss, gan Grieta, aizstāvot savu māju, vairākkārt lapsas patrieca. Boriss gan no šādas drosmes izrādīšanas pēcāk šķita tik pārguris, ka ikreiz aizmiga kā nopļauts.

Atbilstoši savas sugas aprakstam, Boriss ir ļoti "vokāls dzīvnieks". Vispirms jau tas izpaužas neparasti skaļā murrāšanā. Jāpiebilst, ka (ja vien var ticēt internetā atrodamiem avotiem) zinātnieki vēl aizvien nav atklājuši, kurā ķermeņa daļā vai orgānā kaķīša dzirnavas apslēptas. Tāpat gana intriģējošas ir teorijas par murrāšanas iemesliem – no labpatikas līdz sāpēm, taču murrāšana nav vienīgais Borisa vokālās komunikācijas līdzeklis. Mūsu kaķa vārdu krājums ir visai plašs, un tas ļauj reizēm veidot pat it kā sakarīgus dialogus ar nenojaušamu nozīmi. Dažreiz Boriss mēdz pateikt kaut ko tādu, ko aptuveni varētu transkribēt kā: "Mek!" Ja tam atsaucas ar ko līdzīgu, viņš atbildēs pretī, un reizēm tas var turpināties visai ilgi. Otrs komunikācijas veids ir rotaļa – mantiņas pasviešana un nešana atpakaļ. Reizēm man tas jau ir apnicis vai arī jādara kāds darbs, tad nu cenšos mantiņu uzmest pēc iespējas nepieejamā vietā, bet viņš vienmēr tiek galā. Borisa mīļākā mantiņa ir amerikāņu firmas "Petstages" ražotā "Tons of Tails" – viņš ir saplosījis jau vairākas tādas. Trešā komunikācijas forma ir runāšana pa telefonu. Atliek man uzsākt sarunu – jo īpaši, ja esmu gultā – Boriss uzreiz ir klāt un grib piedalīties dialogā ar murrāšanu klausulē. Jā, un tad vēl nakts gaitas, kuru galvenā īpatnība ir līšana pie manis zem segas ik pēc mirkļa un tad atkal laukā – varbūt viņam vienkārši ir vēsi, kažociņš plāns, bet zem segas ātri vien kļūst par karstu. Un tad vēl rūpes par mani, kad esmu slims, – gan ar skaļu murrāšanu, gan manis vai sevis paša mazgāšanu (angliski to sauc par "social grooming").

Saskaņā ar kādu teoriju, kaķi it visus zvērus, arī cilvēkus, uztverot kā lielākus, mazākus vai atšķirīgas formas kaķus. Arī suņi taču pazīst savējos, neatkarīgi no šķirnes vai izmēra – vienalga, špics vai sanbernārs. Šo pieņēmumu it kā apstiprina gadījums laukos, kad sīkais Boriss mēģināja uzbrukt par sevi krietni vien lielākajai stirnai. Taču man ir kārdinājums šo ideju apgāzt ar kājām gaisā un izteikt pieņēmumu, ka arī kaķi ir cilvēki, vien drusku citādi. Cilvēki taču ir tikpat dažādi kā kaķi – šmucīgi un tīrīgi, nekārtīgi un kārtīgi. Ne velti jau senie ēģiptieši kaķus turēja godā. Un tad var sacīt, ka Boriss ir mans dzīvesbiedrs un draugs – viens no retajiem vīriešu dzimtes draugiem.

Tēmas

Pauls Bankovskis

Pauls Bankovskis (1973) ir rakstnieks un publicists, vairāku romānu un stāstu krājumu autors. Drīzumā apgādā “Dienas grāmata” iznāks romāns par pasaules vēsturi no ļoti tālā nākotnē dzīvojošu cilvēku ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!