Aktualitātes
07.12.2017

Žurnāls "Time" par "Gada cilvēku" nosauc #MeToo kustības dalībniekus

Komentē
0

Žurnāls "Time" tradicionāli decembrī nosauc "Gada cilvēku" jeb aizejošā gada ietekmīgāko personu informatīvajā telpā. Šogad šo titulu ieguvusi sociālās kustības #MeToo (#EsArī) dalībnieki – sievietes un vīrieši, kas publiski dalījušies ar saviem stāstiem par piedzīvoto seksuālo uzmākšanos vai vardarbību, vēsta "New York Post".

"Šī ir visstraujākā sociālā pārmaiņa pēdējo desmitgažu laikā, un tā sākās ar individuālu drosmi, ko parādīja simtiem sieviešu – un arī daži vīrieši –, kas uzdrīkstējās pavēstīt savus stāstus," izvēli pamatojis "Time" galvenais redaktors Edvards Felzentāls.

Žurnāla centrālā raksta varones ir dažas no sievietēm, kas atmaskoja seksuālos pārkāpumos ietekmīgo Holivudas kinoproducentu Hārviju Vainstīnu, kuru šobrīd apsūdz vairāk nekā 80 sievietes.

Lai gan amerikāņu aktīviste Tarana Burke radīja #MeToo konceptu jau pirms vairākiem gadiem, atpazīstamību tas iemantoja šī gada oktobrī pēc tam, kad slavenības ASV un citur pasaulē sāka dalīties ar saviem pieredzes stāstiem.

Aktrise Roza Makgovana, kura 1997. gadā panāca vienošanos ar Vainstīnu pēc tam, kad bija apsūdzējusi viņu izvarošanā, ir teikusi, ka ar šo kampaņu vēlas atsegt Holivudas radīto klusuma kultūru, kas pasargā industrijas varenos.

Titulam bija izvirzīti arī Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, speciālais izmeklētājs un bijušais FIB direktors Roberts Millers un pērn par "Gada cilvēku" atzītais ASV prezidents Donalds Tramps.

Piedāvājam izlasīt Alises Zariņas rakstu "#EsArī", kas aktualizēja kampaņu Latvijā.

Nominācija "Gada cilvēks" jau tiek piešķirta kopš 1927. gada, kad šo titulu ieguva lidotājs Čarlzs Lindbergs, kas pirmo reizi vienatnē pārlidoja Atlantijas okeānu.

Gada personu izvēlas žurnāla redaktori, nosaucot personu, cilvēku grupu vai kādu jēdzienu, kam attiecīgajā gadā ir bijusi vislielākā ievērība informatīvajā telpā, ziņās. Iepriekš par "Gada cilvēkiem" ir kļuvuši Ādolfs Hitlers, Josifs Staļins, Džordžs H. V. Bušs, Džordžs V. Bušs un citi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!