Aktualitātes
02.01.2019

Žūrija izvirzījusi kandidātus Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā

Komentē
0

14. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī sarīkojumā "NN NAKTS" tiks pasniegta Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā. Par darbu dažādu mākslas jomu kritikā žūrija balvai izvirzījusi piecus kandidātus: Undīni Adamaiti, Intu Balodi, Elīnu Reiteri, Uldi Rudaku un Līgu Ulberti.

Žūrija tāpat aicināja pieteikt kandidātus Jaunā kritiķa/-es veicināšanas balvai, saņemtie pieteikumi tika izvērtēti un veicināšanas balvas saņēmēja vārdu žūrija paziņos 14. janvāra pasākumā "NN NAKTS".

Žūrija vērtēja recenzijas, kas publicētas laika posmā no 2017. gada 1. decembra līdz 2018. gada 1. decembrim.

Gada balvas žūrijas priekšsēdētājs, rakstnieks, filozofs un interneta žurnāla "Satori" redaktors Ilmārs Šlāpins uzskata, ka "Kultūras kritika pilda svarīgu funkciju, kas dara dzīvu visu kultūras procesu, tā ne tikai skaidro, mēģina saprast un atspoguļo to, kas notiek dažādās mākslas sfērās, bet arī uztur nepieciešamo sarunu starp māksliniekiem, skatītājiem, klausītājiem un kultūras procesu veidotājiem, ļaujot pilnvērtīgāk apzināt un piepildīt notiekošo, saglabāt to vēsturei un veicināt kolektīvo līdzdalību. Kultūras kritika fiksē un attīsta mūsdienu mākslu. Mēs pievēršam uzmanību kultūras kritikai, lai veicinātu un darītu nozīmīgāku tās pastāvēšanu Latvijā."

Žūrijas skatījumā Undīnes Adamaites kritiskie raksti paši ir māksla. Viņas secinājumi var būt negaidīti un metaforas pārsteidzošas, jo tā ir kritika no mākslas darba iekšpuses, analīze izriet no iejušanās, pat iemiesošanās izrādē. Žūrija īpaši atzīmēja Undīnes Adamaites teātra izrāžu recenzijas "Kultūras Dienā":

"Šāviens stiprāks par motīvu", izrādes "Heda Gablere" recenzija,
"Romāns klusē, Džuljeta klusē", izrādes "Romeo un Džuljeta" recenzija,
un "Teātra Vēstnesī":
"Kucīte Marija, "Jēzusbērniņš" Ome un moceklis Vlads", izrādes "Cerību ezers aizsalis" recenzija.

Inta Balode ir kompetenti vērtējoša autore, kura spēj trāpīgi un bez liekvārdības dejas mākslas mikrokosmosu pārtulkot literārā tekstā. Viņa savās recenzijās nebaidās būt tieša un saukt lietas īstajos vārdos, tā rosinot lasītāju vērtēt arī pašam. No Intas Balodes dejas mākslas vērtējuma žūrija izcēla recenzijas "Kultūras Dienā":

"Vērtējums, kas garāks par čivināšanas ziņu", recenzija par trim dejas izrādēm,
"Balets # 2018", baleta izrādes "Antonija # Silmači" recenzija,
"Vīrietis māk ieskrūvēt spudzīti", dejas izrādes "Kvēldiegs" recenzija,
"Viens pagrieziens var zemeslodi sašūpot", deju uzveduma "Māras zeme" recenzija.

Žūrija uzskatīja, ka Elīnas Reiteres rakstītās recenzijas raksturo analīzes dziļums, kino medija kontekstu un vēstures pārzināšana, kā arī prasme veidot tekstu kā intelektuālu piedzīvojumu, kurā apvienota gan korekta pieeja analizējamajam materiālam – filmai, gan atrasta saistoša dramaturģiska forma, kas ir atbilstoša katras analizējamās filmas specifikai. Žūrija īpaši pievērsa uzmanību Elīnas Reiteres kinofilmu recenzijām interneta žurnālā "Kino Raksti":

"Skatītāji un liecinieki", filmas "Tēvs Nakts" recenzija,
"Līdz Anšlavam un atpakaļ", filmas "Homo novus" recenzija,
"Par Baltijas dokumentālā kino eņģeļiem", filmas "Laika tilti" recenzija.

Žūrijas vērtējumā Latvijas rokkultūras pārzinātāja Ulda Rudaka raksti plūst kā dzīve, kurā sajūtu, atmiņu, vīziju mutulī savērpjas gan paša autora bagātīgā pieredze un erudīcija, gan viņa kompetentais skatījums uz pašmāju un pasaules popa un roka kultūras norisēm. Ulda Rudaka raksti nes pārliecinošu autorības zīmogu, kurā nereti esejai raksturīga izpausme  savijas ar precīzu, racionālu analizējamā darba analīzi. Žūrija izcēla Ulda Rudaka recenzijas "Kultūras Dienā":

"Visi ver logus ciet", grupas "The Sound poets" albuma recenzija,
"Slīkstot kā nomierinošā tējā", grupas "Polifauna" albuma recenzija,
"Pareizā vietā nepareizā laikā",  Džeka Vaita koncerta recenzija,
"Vilciens aiz muguras", par grupu "Depeche Mode".

Līga Ulberte raugās uz skatuves mākslu ar teātra zinātnieces lietišķo interesi, katru novitāti skata no vēsturiskās perspektīvas un tāpēc palaikam spēj ieraudzīt radošas uzvaras asnus jau tad, kad tie tik tikko izspraukušies. Viņas mīlestībā pret teātri nav sentimenta, toties ir jaunatklājējas azarts. Žūrija īpaši atzīmēja Līgas Ulbertes recenzijas interneta žurnālā "Satori":

"Mākslīgas asinis, īstas asaras", izrādes "Mizantrops" recenzija,

un teātra izrāžu recenzijas "Kultūras Dienā":

"Mūžam jauni", izrādes "Linda Vista" recenzija,
"Latviešu Vāgners", izrādes "Pūt, vējiņi!" recenzija,
"Sfinksiņa. Alternatīvie fakti", izrādes "Kleo-Kleo-Kleo-Patra" recenzija.

Galvenās balvas ieguvējs saņems arī naudas stipendiju EUR 1500, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

14. janvāra sarīkojumā "NN NAKTS" tiks cildināti Gada balvai izvirzītie kritiķi, paziņoti Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa/-es veicināšanas balvu saņēmēju vārdi. Šī gada "NN NAKTS" devīze ir "Kur māksla ar kritiku spēlējas", to veido Ģirts Šolis, Jānis Skutelis, Monika Pormale, Juris Pīlēns, Mikus Frišfelds u.c.

"NN NAKTS" jau ceturto gadu notiks Jaunajā Rīgas teātrī, sākums 14. janvārī plkst. 19. Biļetes pieejamas Jaunā Rīgas teātra kasē un internetā: www.biletes.jrt.lv, to cena: 7,00 un 10,00 EUR.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015. gadā nodbināja Normunda Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidotā žūrija: žūrijas priekšsēdētājs - interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, tās locekļi: Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, teātra kritiķe Edīte Tišheizere, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe Anda Baklāne, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu un atbalsta "NN NAKTS" norisi. Sarīkojumu informatīvi atbalsta laikraksts "Diena" un žurnāls "IR". "NN NAKTI" organizē Normunda Naumaņa biedrība.

 

 

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!