Aktualitātes
30.06.2017

Zināmi Baltvilka balvas pirmie laureāti un nominanti

Komentē
0

Paziņoti rakstnieki un ilustratori, kas izvirzīti Starptautiskajai Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, informēja balvas koordinatore Alīse Nīgale.

Žūrija nolēmusi, ka Jāņa Baltvilka balvas starptautiskā laureāte šogad ir vācu rakstniece Anete Mīrsva (Annette Mierswa), bet balvu par viņas grāmatas "Samsona ceļojums" ("Jāņa Rozes apgāds") tulkojumu latviešu valodā saņems Inga Karlsberga.

Anete Mīrsva

Anetei Mīrsvai balva piešķirta par garstāstu "Samsona ceļojums", kurā, tēlojot zēna un viņa suņa pēdējo kopīgo ceļojumu un mācīšanos pieņemt nāves realitāti, emocionāli spēcīgi un dzīvi apliecinošā noskaņā izskan atziņa par dzīves rituma dabiskumu un noslēguma nenovēršamību, kā arī patieso vērtību – draudzības, sirdsgudrības, empātijas un drosmes – apliecinājums. Anete Mīrsva piedalīsies Starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos "Vai taureņi taurē un mīdijas mīdās?" 24. jūlijā Gaismas pils korē (11. stāvā, Mūkuslas ielā 3, sākums plkst. 11:30).

"Inga Karlsberga augstā profesionālā līmenī veikusi grāmatas tulkojumu, kurā smalki izjustais valodas plūduma atveidojums ļauj precīzi uztvert ikdienišķās detaļas un sekot notikumu nesasteigtajam ritmam", saka žūrijas priekšsēdētāja Ilze Stikāne.

Inga Karlsberga

Kas šogad būs Baltvilka balvas ieguvēji oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā, noskaidrosies balvas pasniegšanas ceremonijā 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 73. dzimšanas dienā. Žūrija vērtējusi latviešu valodā izdotās bērnu grāmatas, kas iznākušas no 2016. gada maija līdz šā gada maijam, un nosaukusi 11 nominantus: rakstniekus Juri Zvirgzdiņu par stāstu "Tobiass, Čārlijs un neredzamais spoks", Māri Runguli par grāmatu "Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti", Uldi Ausekli par dzejas krājumu "Kaķēns margrietiņās", māksliniekus Elīnu Brasliņu par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa grāmatai "Tobiass, Čārlijs un neredzamais spoks" un Luīzes Pastores grāmatām "Operācija maska" un "Pēdējais ķēniņš", Māru Višku par ilustrācijām Ulda Daugaviņa grāmatai ‘’Baltais lācis. Pasaku pavārgrāmata bērniem", Anitu Kreitusi par ilustrācijām grāmatai "Puika, kas zīmēja kaķus", Kristianu Brekti par ilustrācijām Māra Runguļa grāmatai "Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti" un par ilustrācijām sērijas "Bikibuks" grāmatai Nr. 85 – Fricis Brāda "Vakars". Kristians Brekte nominēts arī VAS "Latvijas valsts meži" balvai par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā "Jaunaudze", savukārt autore Rūta Briede par savu debijas grāmatu "Kaiju karalienes noslēpums" balvai nominēta gan rakstniecības, gan mākslas kategorijā, kā arī pretendē uz LVM balvu par debiju "Jaunaudze". Arī Sanita Reinsone par grāmatu "Kus mul patarei! Kā Igaunijas leļļi bēga uz Latviju", Toms Kalninskis par grāmatu "Zaķa Garauša laimes zeme" un Dārta Stafecka par ilustrācijām sērijas "Bikibuks" grāmatai Nr. 90 – Ilmārs Šlāpins "Es tiešām gribu sunīti" nominēti LVM balvai par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā "Jaunaudze".

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, LMA docente Aiga Dzalbe, kultūras žurnāliste Santa Remere, aktieris un režisors Jānis Znotiņš, "Iespējamās misijas" direktors Kārlis Andersons.

Šogad dzejnieka Jāņa Baltvilka vārdā nosauktā balva, ko dibinājusi Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP), tiks pasniegta 13. reizi. Jau trešo reizi tiks pasniegta VAS "Latvijas valsts meži" balva "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!