Izrāde "Pūt, vējiņi!". Foto: Kristaps Kalns
 
Aktualitātes
21.01.2019

Zināmi apbalvojuma "Kilograms kultūras" ziemas balsojuma uzvarētāji

Komentē
0

Piektdien, 18. janvārī, portālā LSM.lv beidzās Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras" ziemas balsojums. Noskaidroti arī finālisti apbalvojuma jaunākajā kategorijā – "Kultūrvieta".

Astoņās kategorijās – mūzika, kino, teātris, vizuālā māksla, literatūra, mantojums, notikums un pārsteigums – Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas un LSM.lv žūrija izvirzīja savā redzējumā oriģinālākos un kvalitatīvākos Latvijas kultūras notikumus, kas radīti laika posmā no 2018. gada jūlija līdz decembrim un ir cienīgi cīnīties par iespēju iegūt balvu "Kilograms kultūras". Skatītāji un klausītāji bija aicināti pieteikt savas iemīļotākās kultūras baudīšanas vietas kategorijā "Kultūrvieta". Beidzoties ziemas balsojumam, atklājās, kuri divi darbi katrā no astoņām žūrijas izvirzītajām kategorijām iekļuvuši fināla balsojumā, kā arī noskaidrotas piecas kultūrvietas – pa vienai no katra Latvijas reģiona –, kas sacentīsies par apbalvojumu "Kilograms kultūras 2018".

Skatītāji un klausītāji no ziemas balsojuma balvas "Kilograms kultūras 2018" finālam izvirzījuši":

kategorijā "Literatūra":

Madaras Gruntmanes dzejoļu krājums "Dzērājmeitiņa" (izdevniecība "Neputns"),
Janas Egles stāstu krājums "Svešie" (izdevniecība "Latvijas Mediji"),

kategorijā "Teātris":

Rainis "Pūt, vējiņi!" (režisors Elmārs Seņkovs, Latvijas Nacionālais teātris),
Pēc J. Akuratera "Kalpa zēna vasara. Sākums" (režisors Alvis Hermanis, Jaunais Rīgas teātris),

kategorijā "Vizuālā māksla":

Imanta Tillera izstāde "Ceļojums uz nekurieni" (Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kuratore Elita Ansone),
Ievas Jurjānes izstāde "Gals & sākums" (Latvijas Nacionālais mākslas muzejs),

kategorijā "Mūzika":

Pēteris Vasks "Koncerts obojai un orķestrim" (diriģents Andris Poga, solists – Albrehts Maijers, pirmatskaņojums LNSO sezonas atklāšanas koncertā),
latviešu vokālsimfoniskās mūzikas koncerts Dziesmu svētkos (diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisors Dāvis Sīmanis),

kategorijā "Kino":

spēlfilma "Tēvs Nakts" (režisors Dāvis Sīmanis, "Mistrus Media")
spēlfilma "Homo Novus" (režisore Anna Viduleja, "Film Angels Productions")

Kategorijā "Mantojums":

dokumentālā filma "Laika tilti" (režisori Kristīne Briede un Audrjus Stonis, "VFS Films"),
Vitolda Mašnovska enciklopēdija "Muižas Latvijā" (izdevējs SIA "DUE"),

kategorijā "Pārsteigums":

Artūra Analta interaktīvā instalācija "Matter to Matter" (London Design Biennale),
Aigara Bikšes skulptūra "Divi Raiņi" (pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas),

kategorijā "Notikums":

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki,
deju lielizrāde "Abas malas" (režisors Juris Jonelis, horeogrāfi Dace Adviljone, Liene Grava, Raimonds Martinovs).

Balsojums par iecienītāko kultūrvietu negaidīti liek konkurēt tādām populārām kultūras institūcijām kā kinoteātrim "Splendid Palace" un Rēzeknes koncertzālei – Latgales vēstniecībai "Gors" - ar Vecauces baznīcu Zemgalē, seno Popes muižu Kurzemē un pat vietējiem spēkiem krāšņotu autobusu pieturu Stradu pagastā Vidzemē.

Kategorijā "Kultūrvieta":

kinoteātris "Splendid Palace" (Rīga) nominēts par lieliskām filmām un atmosfēru,

Latgales vēstniecība "Gors" (Latgale).

Kultūrvietas pieteicējs "Goru" raksturoja šādi: "Šī ir vienīgā man zināmā vieta Latvijā, kurā garīgums staro pāri visam. Arī naudai – lielākai vai mazākai. Lai gan ceļš no mājām līdz turienei ir tāls, tā jau kādu laika strēķi vairs nav braukšana ciemos, bet atgriešanās. Citviet Latvijā tādas izjūtas diemžēl nav."

Vecauces evanģēliski luteriskā baznīca (Zemgale).

Kultūrvietas pieteicējs šo vietu raksturoja vārdiem: "Vecauces baznīca ir vienīgā Latvijas mazpilsētas baznīca ar tik plašu kultūras, mākslas un garīgo vērtību piedāvājumu, sākot ar lielisku lūgšanu vietu un koncertzāli ar ērģelēm, iespaidīgu bibliotēku, Mākslas telpu, Izstāžu zāli un beidzot ar dārza skatuvi un tiltu starp Dzejnieku un Dzejnieci. Baznīcā regulāri notiek visaugstākā līmeņa profesionālās mūzikas koncerti, jo aucenieki – mūziķi brāļi Petrauski - ir no šīs baznīcas un viņu mamma Ingrīda Petrauska jau 30 gadus ir šīs baznīcas ērģelniece."

Autobusu pietura "Šķieneri", Stradu pagasts, Gulbenes novads (Vidzeme), nominēta par "vienas lauku autobusu pieturas brīnumainajām pārvērtībām".

Popes muiža (Kurzeme)

Kultūrvietas pieteicējs šo vietu raksturoja tā: "Viena no retajām mazapdzīvotā Ventspils novada kultūrvēsturiskajām vietām, kur tiek radīta un īstenota kultūra un māksla pavisam citā veidā, nekā tas ir ierasts lauku kultūras namos. Ziemā senais Popes medību namiņš pārtop par Ziemassvētku vecīša rezidenci, vasarā muižas kompleksu piepilda Latvijas dziesminieki, kultūras pīšļi tiek rakti un slaucīti drupušajā estrādē, bet pāri visam tiek veltīta milzīga uzmanība Popes muižas vēsturiski plašās teritorijas kultūrvēstures izpētei."

Balvas "Kilograms kultūras 2018" žūrijā darbojas profesionāļi sabiedrisko mediju kultūras jomā – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes - Eva Johansone, Lilita Eglīte, Anete Lesīte, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska -, Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode, Latvijas Radio programmu vadītāji un žurnālisti: Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, Justīne Savitska un Toms Treibergs. Svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija notiks 26. februārī, to tiešraidē varēs skatīties LTV1, REPLAY.lv, kā arī klausīties LR1 un LR3 "Klasika" ēterā. Balvas tiks pasniegtas jau astoto gadu.

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, un tas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv Pirmo reizi balva tika pasniegta 2012. gadā – par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!