Foto: Ansis Starks
 
Aktualitātes
03.05.2019

Žaņa Lipkes memoriāls iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

Komentē
0

Žaņa Lipkes memoriāls, kas atrodas Rīgā, Mazajā Balasta dambī 8 un 9, iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, liecina paziņojums izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

"Objekts ir unikāla liecība par cilvēku ar lielu uzņēmību un pašaizliedzību. Žanis Lipke (1900–1987) nacistiskās okupācijas laikā pieredzēja totalitārā režīma izraisīto holokaustu un spēja izglābt dzīvību vairāk nekā 50 ebrejiem. Objekts ir veidots, saglabājot autentisko Ķīpsalas strādnieku rajona apbūves struktūru sintēzē ar Vecajā Derībā pieminēto Noasa šķirstu kā dzīvības patvērumu. Objektam ir izcila zinātniska, kultūrvēsturiska un izglītojoša nozīme," teikts Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes lēmumā.

Saglabājamās objekta vērtības turpmāk būs vēsturiskais konteksts, telpiskais izveidojums, zinātniski pamatota rekonstrukcija un eksponāti, kā arī tā informācijas kopums.

Biedrības "Žaņa Lipkes memoriāls" dibinātājiem – Mārim Gailim, starptautiskā kinoforuma "Arsenāls" goda direktoram Augustam Sukutam un Lipkes vedeklai Ārijai Lipkei – iecere izveidot memoriālu radās 2000. gadā pēc piemiņas plāksnes atklāšanas pie Lipkes mājas Ķīpsalā.

Arhitektes Zaigas Gailes projektētā memoriāla celtniecība ar pamatakmens ielikšanu tika sākta 2009. gada martā, bet tā atklāšana norisinājās 2013. gada 30. jūnijā.

Četrus mēnešus vēlāk memoriāla ēka ieguva godalgu starptautiskā arhitektūras darbu skatē Austrumeiropas un Centrāleiropas arhitektūras triennālē Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē. Tāpat Lipkes memoriāls bija viens no 16 objektiem, kas 2013. gadā tika nominēts Pasaules arhitektūras festivāla balvai kategorijā "Kultūra".

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!