Aktualitātes
20.11.2018

Vitālija Manska dokumentālā filma "Putina liecinieki" uzvar Stokholmā

Komentē
0

16. novembra vakarā Latvijas filmu studijas "Vertov" producētā režisora Vitālija Manska dokumentālā filma "Putina liecinieki" saņēma balvu 29. Stokholmas Starptautiskajā filmu festivālā kā labākā dokumentālā filma.

Filma sniedz ieskatu Kremļa varas aizkulisēs 2000. gadā, kad Vladimirs Putins pirmo reizi tika ievēlēts par Krievijas prezidentu. Režisors Vitālijs Manskis par savu filmu saka: "Es biju liecinieks un dalībnieks operācijai "Pēctecis", kas pacēla Vladimiru Putinu līdz Maskavas troņa augstumiem. Manas liecības ir svarīgas ne tikai Krievijas sabiedrībai, lai tā tiktu izdziedināta no smagas slimības, bet arī citām valstīm, lai pasargātu tās no brīvības zaudēšanas."

Nacionālā kino centra vadītāja kinokritiķe Dita Rietuma filmu raksturojusi kā "vienu no dekādes spēcīgākajām dokumentālajām filmām, kas ielūkojas polittehnoloģiju monstrozajās aizkulisēs, manipulācijās un to rezultātos. Būtībā unikāls un biedējošs XXI gs. Frankenšteina stāsts."

Filmu atzinīgi novērtējuši arī kino profesionāļi no Krievijas. Kinokritiķe Zara Abdullaeva „Putina lieciniekus" nodēvējusi par "Krievijas vēstures griežu dokumentu", piebilstot, ka "tas ir šo neseno vēsturi radījušo individuālo un valstisko dramatis personae intīms portrets". Un, lai gan režisors, veidojot šo darbu, ir domājis arī par skatītājiem Krievijā, tomēr filmas radītājos ar katru dienu vairāk nostiprinās pārliecība, ka filmu, kas sniedz ieskatu Krievijas vēsturei tik nozīmīgā notikumā, Krievijā izrādīt nebūs iespējams. Vismaz tuvākajā laikā noteikti ne.

Pēc panākumiem Karlovi Varu starptautiskajā kinofestivālā, kur "Putina liecinieki" ieguva galveno balvu dokumentālo filmu konkursā, filmu savos repertuāros ir iekļāvuši jau vairāk nekā 20 kinofestivālu, tai skaitā tādi prestiži festivāli kā Toronto Starptautiskais kino festivāls, Cīrihes Starptautiskais filmu festivāls, Bergenas Starptautiskais filmu festivāls, "Dok Leipzig", "BFI London" un citi. Filma tiek izrādīta šobrīd notiekošajā prestižajā dokumentālo filmu festivālā IDFA (Nīderlande), un to var noskatīties arī Tallinas Starptautiskajā filmu festivālā.

Latvijā filmu uz lielajiem ekrāniem vēl var paspēt noskatīties "Splendid Palace" un "K.Suns".

"Putina liecinieki" ir tapusi, sadarbojoties filmu studijām "Vertov" (Latvija), "GoldenEggProduction" (Šveice) un "HypermarketFilms" (Čehija). Latvijā filmu finansiāli atbalstījuši Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un Latvijas Televīzija.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!