jurniece
pirms 5 gadiem
Divi komentāri/jautājumi par izlasīto. 1. par sieviešu līdztiesību. Tikko skatījos vienu austrāliešu seriālu, kur viena no līnijām ir cīņa par sieviešu līdztiesību 19.gs.beigās. Tur, cita starpā, bija šāda situācija, priekšnieks vīrietis šīs sievietes klātbūtnē pasaka kaut ko nicīgu par sieviešu spējām, varone asi reaģē un gaida atbalstu no domubiedra kolēģa vīrieša, bet nesagaida. Jautāts, kāpēc viņš neatbalstīja draudzeni, ja piekrīt viņas pozīcijai, viņš atbild, ka, ja viņš būtu mēģinājis viņu aizstāvēt, tas nozīmētu, ka bez vīrieša palīdzības viņa nespēj iztikt, tātad mazinātu viņas tiesības uz līdzvērtību ar vīrieti. Šķiet mūsdienās, nekur tālāk neesam tikuši. Izceļot kādā norisē, darbā īpaši sieviešu klātbūtni, manuprāt, tiek nevis sasniegta sieviešu līdzvērtība, bet tieši pretēji. Pasvītrots tas, ka sievietēm vajadzīgs kāds īpašs atbalsts. Tas tikai apstiprina viņu nevienlīdzību.
2. Kāpēc mums ir tik svarīgi rast apstiprinājumu tam, ka Krievijā kaut kas ir sliktāk kā pie mums. Iepriekšējās domas turpinājums. Manuprāt, tipisks mazvērtības komplekss. Pašpietiekamam cilvēkam/valstij nav nepieciešams pašapliecināties uz citu fona.

black_data
pirms 5 gadiem
Ir kaut kas apburošs faktā, ka Latvijā notiekošais Krievijas kinofostivāls, jo Krievijā viņu nav iespējams sarīkot, un krievu režisoru filmas, kas kritizē Krievijā notiekošos procesus, ir latviešu mazvērtības komplekss. Bet es saprotu, kritizēt nozīmē apstrīdēt augstāko mērķi, nevis alkas pēc pozitīvām pārmaiņām. Un arī latvieši, protams, nevēlas sev blakus civilizētu un paredzamu kaimiņu, bet Krievija ir vajadzīga tāda kā viņa ir tagad, lai būtu kur novirzīt savu emocionālo spriedzi.

Bet ja reiz Krievijas un līdztiesības tēmas jau ir satikušās vienā komentārā, man arī ir prieks, ka Krievija ir arī piemērs tam, kā pacelt vienlīdzības jautājumu valstiskā līmenī. Jo kas gan vēl vairāk palīdzēs sievietēm pašām tikt galā ar lietām, kā vēstījums, ka neviens nedrīkst iejaukties ģimenes iekšējās lietās, un palīdzēt novērst notiekošu vardarbību. Prinicpā pasīva vērošana ir vienlīdzības esence.

jurniece
pirms 5 gadiem
Man šķiet jūs(un, manuprāt, ne tikai) nedaudz pārprotat sieviešu vienlīdzības tēmu. Manā komentārā nav runa par pasīvo pozīciju. Pasīvi novērot un neiesaistīties vardarbībā pret kādu cilvēku, neatkarīgi no dzimuma ir slikti un pat noziedzīgi. Bet īpaša kādas sabiedrības grupas izcelšana vai tās pārstāvju īpašo tiesību pasvītrošana( vai tās būtu sievietes vai homoseksuāļi vai veģetārieši)ir pavisam kas cits. Attiecībā uz vardarbību ģimenē saistībā ar vienlīdzību. Vienlīdzība, kad jebkurš ģimenes loceklis vardarbības gadījumā raksta iesniegumu policijai un to pieņem, izskata, seko sods pāridarītājam. Nevienlīdzība, ja sievietei atsaka pieņemt/izskatīt iesniegumu par vardarbību, bet vīrietim neatsaka. Bet pozīcijai, piem.,ka sievietēm vajag īpašu aizsardzību, īpašāku kā vīriešiem nav sakara ar vienlīdzību. Bet patiesībā mēs taču saprotam, ka fiziskas vardarbības gadījumā starp vīrieti un sievieti tāpat kā daudzās citās jomās, kur lomu spēlē fiziskās atšķirības, principā nevar būt vienlīdzības . Tāpēc vienlīdzības vispārināšanu uzskatu par liekulību. Taču ir daudz jomas, tajā skaitā režija, kur sieviešu un vīriešu vienlīdzība nebūtu apstrīdama. Ja turpinām kaut kā īpaši izcelt tieši sieviešu sniegumu arī šajās "vienlīdzīgajās" jomās, īpaši pasvītrot sieviešu režisoru skaitu vai kādu īpašu filmu stilistiku, tad arī te turpinām liekuļot.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!