ilbris
pirms 6 gadiem
"Vēsture pēta dzīvi". No tā izriet, ka, jēdzīgi mācoties vēsturi, cilvēks mācās dzīvot. Nevis zināt, kurā gadā nogrima Titāniks vai kad bija franču revolūcija, bet gan padomāt - kā man dzīvot, ko izvēlēties, ko aizstāvēt, kā rīkoties šodien, savā dzīvē, ja gadās (nākas) kuģot ar (būvēt, pirkt, apdrošināt, vadīt) "Titāniku" vai pieredzēt (aizliegt, apkarot, iedvesmot, organizēt) revolūciju u.tml. Pamēģiniet pateikt, ka šodien gan politikā, gan privātā dzīvē nedarbojas aizvēstures mednieku un vācēju, faraona valsts ierēdņu, reliģisko fanātiķu vai jebkura cita vēstures laikmeta paņēmieni!

Rūta Bruževica
pirms 6 gadiem
Daži te komentāros sajaucās visā savā nezināšanā un nesaprašanā.
Var tik autoram piekrist. Pieredze no sevis: 5.-12.klasē skolā vēstures stundās neko atmiņā paliekošu neiemācījos. Tagad esmu nonākusi universitātē, tieši vēstures programmā. Un varu teikt - ja kādreiz mācīšu skolā, tad darīšu tieši tā, kā aprakstīts. Zināšanas nerodas no faktiem un notikumiem. Lai ko uzzinātu, tas pašam ir jāizprot, JĀIZPĒTA! Tikai tad students/skolēns/bērns saprot, kas un kāpēc ir noticis. Vēstures skolotāju novecojusī paaudze ar savu historiogrāfijas stundu modi liek notikt tam, ka katru dienu dzirdu: "Vēsture? Tas taču ir tik garlaicīgi! Visu mūžu sēdēsi muzejā?". Nē, draugi mīļie, ja saprot, tad vēsture ir interesantākais stāsts, kas mums ir. Glābsim to.

Grumpy Cat
pirms 6 gadiem
Klasiska reakcija no sērijas "Neko daudz nesaprotu, bet pamācīt gan pamācīšu". :)
Šādos gadījumos vēstures zinātne, protams, ir bezspēcīga, taču ārsti iesaka sekojošo:
„1 mārciņa bifšteka ar 1 pinti rūgtā alus katru sesto stundu.
1 desmit jūdžu pastaiga katru rītu.
1 gulta tieši 11 vakarā.
Un neurbties lietās, par kurām tev nav ne mazākās jēgas.”

Grumpy Cat
pirms 6 gadiem
"Turklāt labi zinām, ka vēsturi raksta uzvarētāji."
------
Vēsturi raksta zinātnieki. Var atšķirties interpretācijas un izpratnes līmenis dažādos laika posmos, atkarībā no izpētes apjoma, kā arī politisku režīmu diktāta dēļ. Bet nemainās fakts, ka tāds eseru dumpis ir noticis, kā arī attiecīgais laiks un vieta. "Titāniks" nebūs peldējis pa Indijas okeānu, ne arī tam dibenā caurumu izkodis milzu valis ne pirms, ne pēc "Brexit'a".

Godo
pirms 6 gadiem
No raksta uz rakstu atkārtojās tēze, kura šajā rakstā formulēta: Nu nav jāiekaļ prātā, kura gada kādā datumā kāds tu monarhs atcēlis dzimtbūšanu, kad kurā zemē notikusi kaut kāda tur sacelšanās, kad notikusi Lielā tautu staigāšana vai kurš kapteinis apbraucis ap Labās cerības ragu – tas neko neiemāca.
---
Problēma ir tāda, ka vairumam cilvēku nav skaidra izpratne par laika asi. Viss, kas noticis pirms viņa dzimšanas sakrīt vienā lielā čupā, kur nav skaidrs, kas vija vispirms, teiksim Franču lielā revolūcija vai dzimtbūšanas atcelšana Vidzemē. Līdz ar to, vēsture pārstāj būt vēsture, bet kaut kādu kādreiz notikušu notikumu nesasaistītas drumslas. Tāpēc skolā varbūt patiešām nav primāri iekalt dažādus gada skaitļus, bet bez to zināšanas diez vai var radīt cilvēkos priekšstatu par laika asi un kaut kādām cēloņsakarībām.

Marta avens
pirms 6 gadiem
Nu, ķipa, uzbrauci, un??
Labāk palika? Sekoji savu dakteru ieteikumiem?
Ja vēstures zinātne būtu bezspēcīga tikai šādos gadījumos, cepuri nost!
Reku, še mūsu vēsturnieki jau gadiem pie šādiem tādiem arhīviem Krievijā mēģina tikt klāt. Tad vēl ir citi, kas klauvē pie Vatikāna arhīviem.
Kaut kā neiet.
Par padomju okupācijas faktu pašlaik ir divas"vēstures zinātnes". Ja, nedo' dies', LV notiks attiecīgas pārmaiņas, skolās atsāks mācīt "to otru". Nezinu, varbūt esi jauns/jauna, neesi to piedzīvojis/usi.

Lai Tev laba diena!

Marta avens
pirms 6 gadiem
Pilnīgi Jums pievienojos - un nevis tikai tāpēc, ka pseidonīmi līdzīgi.
Priekšstatam par vēsturi ir jābūt, bet, nu, tad ar to arī vajadzētu būt gana.
Cik redzu, jau tagad tiek bliezts pa gadskaitļu un datumu iekalšanu. Nesaprotu, kam tas viss.
Turklāt labi zinām, ka vēsturi raksta uzvarētāji. Matemātika, Fizika, Ķīmija ir nosacīti objektīvas lietas. Literatūra, Mūzika ir radoši virzošas lietas. Vēsture ar savu subjektivitātes faktoru?? Lai nu mani Buka kungs atvaino! Savulaik mums varen dūšīgi lika zubrīt (ar uzsvērumu, ka ir tie notikumi jāizprot) par visiem eseru dumpjiem un karu ar agresīvo Somiju. Zemē nomests laiks!

Marta avens
pirms 6 gadiem
" "Titāniks" nebūs peldējis pa Indijas okeānu, ne arī tam dibenā caurumu izkodis milzu valis ne pirms, ne pēc "Brexit'a"."
------------
Reālā dzīve rāda, ka ir gaismas gadu atšķirība "vēstures rakstīšanā" par ar ideoloģiju nesaistītiem notikumiem ("Titāniks") un ar ideoloģiju saistītiem notikumiem (karš ar Somiju).

Zinātnieki? Tie mēdz apkalpot tos, kas viņus uztur. Tātad tos, kas ir pie varas. Tātad, jau minētos uzvarētājus. Sorry!
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!