Modris Matisāns
pirms 6 gadiem
Šīs tēmas interesentiem ieteikums:

Charles C. Mann ir uzrakstījis grāmatu "1491" - zinātnieku pēdējo strīdu un atklājumu apkopojumu par Amerikām pirms Kolumba. Tur lēš, ka šīs ciltis (Acteki, Inki...), ļoti iespējams, ir bijušas ne mazāk skaitliskas un savstarpēji saistītas ar infrastruktūru kā Ķīna vai Eiropa (tanī laikā, protams). Jāpiekodina, darbs ir nopietns, nav nekāds tur Ancient Aliens variants, pie tam, interesanti apraksta arī pamatiedzīvotāju vēstures politizāciju mūsu laikmetā. Ir arī turpinājums, nākamā grāmata "1493", par to, kā lietas notikās pēc Kolumba.

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
Neatbildams jautājums! Gan tāpēc ka nespējam apjaust visu cēloņsakarību kopumu, ietekmēšanas vai izolēšanas gadījumā, gan arī - nav taču iespējams objektīvi definēt kas ir labāk.
Modri Matisān - jā, indiāņi protams nebija mazāk kā eiropieši (piemēram, visa Misisipi delta bija apdzīvota, taču desmit gadus pēc pirmās spāņu ekspedīcijas tur bija tukšs no cilvēkiem - gripa), arī savstarpēji saistītas, taču - lūk, tie paši inki kad ieradās Pizarro, neko nezināja par acteku sagrāvi, nedz par Tenočtitlānas nopostīšanu, Atavalpa precīzi pieļāva to pašu kļūdu ko Montesuma. Līdz ar to rodas šaubas vai acteki un inki vispār īsti zināja viens par otru.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!