Aktualitātes
13.03.2019

Ventspilī uzstāsies pianists Jūps Bēvings un čellists Pīters Gregsons

Komentē
0

15. maijā ar koncertu, kurā uzstāsies nīderlandiešu pianists Jūps Bēvings (Joep Beving) un čellists un komponists Pīters Gregsons (Peter Gregson) no Lielbritānijas kopā ar Latvijas čellu "all-star" kvintetu, Ventspils teātra nams "Jūras vārti" atzīmēs 10 gadus kopš vērienīgās rekonstrukcijas, namam iegūstot tā pašreizējo veidolu.

Vakara pirmajā daļā ne vien Ventspils, bet arī pārējās Latvijas publikai gaidāma tikšanās ar pianistu un komponistu Jūpu Bēvingu – uzstāšanās "Jūras vārtos" būs Sidnejas operteātrī un Elbas filharmonijā koncertējušā mūziķa līdz šim vienīgā viesošanās Baltijas valstīs. Holandietis Bēvings sevi plašākai publikai ar debijas albumu pieteica vien 2015. gadā, taču viņa klausītāju pulks īsā laikā izaudzis līdz Nila Frāma (Nils Frahm) un Maksa Rihtera (Max Richter) sekotāju apmēriem. Paša spēkiem, vienatnē radītais, ierakstītais un klajā laistais debijas albums "Solipsism" tiešsaistē klausīts vairāk nekā 140 miljonus reižu, mūziķim šobrīd esot starp visvairāk klausītajiem klaviermūzikas skaņražiem. Turpinājums pieteikumam bija drīzs un reibinošs – izdevniecība "Deutsche Grammophon" Jūpam izteica piedāvājumu, un otrais viņa solo albums "Prehension" pirms diviem gadiem iznāca jau ar šīs ikoniskās daudzu izcilu mūziķu mājvietas gādību. Turpinājums – solo triloģiju pēdējā daļa "Henosis" – gaidāms jau drīz, 5. aprīlī.

Koncerta otrajā daļā uz skatuves kāps pazīstamais skotu čellists un komponists Pīters Gregsons kopā ar īpaši šim vakaram sapulcinātu Latvijas čellu "all-star" kvintetu jeb mūziķiem no dažādiem Latvijas simfoniskās un kamermūzikas izpildītājkolektīviem – ar Ēriku Kiršfeldu (Liepājas Simfoniskais orķestris), Ievu Upatnieci un Jāni Rinkuli (Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris), Pēteri Ozoliņu (Ventspils Kamerorķestris) un Ernestu Cīruli, gados jaunāko mūziķi šajā kompānijā, kurš, būdams Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēknis, ir arī pilnvērtīgs Ventspils Kamerorķestra dalībnieks. P. Gregsons kopā ar latviešu mūziķiem šajā vakarā izpildīs Johana Sebastiana Baha "Svītas čellam".

Joprojām grūti nosakāmā laikā (runā, ka starp 1717. un 1723. gadu), vietā un secībā J. S. Baha komponētās sešas svītas čellam ir, iespējams, visplašāk pazīstamie un visvairāk spēlētie skaņdarbi, kas radīti šim instrumentam. Tiesa, tie savulaik komponēti vienam instrumentam, un domas joprojām dalās, vai tas sākotnēji bijis čells, kādu to pazīst šodien. Trīssimt gadus vēlāk Pīters Gregsons šo skaņdarbus ir reinterpretējis izpildījumam sešu čellu ansamblī, piešķirot mūzikai arī elektronisko palīgierīču radītas nokrāsas.

"Šīs svītas ir čella repertuāra pamatu pamats. Es izaugu, tās klausoties un spēlējot pats. Es melotu, ja sacītu, ka neesmu pavadījis daudzas stundas nomodā, lauzot galvu – ko Bahs pats par to teiktu? Es nedomāju par Baha mūziku kā par divdimensiju gleznu, bet uztvēru svītas kā skulptūru. Lai arī mākslas objekts ir viens un tas pats, to pagriežot un raugoties uz to no dažādiem leņķiem, izgaismojot to dažādos veidos, atklājas dažādas tekstūras, krīt dažādas ēnas," par savu ambiciozo ieceri izteicies Gregsons, kurš arī pārstāv izdevniecību "Deutsche Grammophon", kas ierakstu "Recomposed by Peter Gregson: Bach – The Cello Suites" klajā laida pagājušā gada oktobrī.

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!