Ilustrācija – Anita Rupeika. (Ilustrācija radīta Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas I kursa maģistra programmas ilustrācijas klasē.)
 
Proza
20.11.2015

Vēl var paspēt

Komentē
1

Tajā rītā Vanda pamostas ar pārsteidzošu enerģijas devu. Viņa zina, kas jādara. Savērpj savus garos, sirmos matus stingrā copē pašā galvvidū. Uzvelk raibi rūtaino kleitu, kas maigi aptver viņas platos gurnus un spēcīgās ciskas. Pie spoguļa izrausta pāris ūsu. Uzzīmē strīpiņu uz plakstiņiem, uzkrāso koši sarkanas lūpas ar firmas "Dzintars" pomādi, kuru viņa ir lietojusi pēdējos 35 gadus. Sasmaržojas ar Bulgārijas rožūdeni, kuru 1983. gadā milzīgos apjomos no Čehijas piegādāja draugi. Maku, kā ierasts, Vanda ieliek starp savām brangajām krūtīm — tur neviens zaglis neko nemeklēs. Uzvelk karakulādas kažoku un cepuri, melnos zamšādas zābakus. Pirms iziešanas no mājām paskatās spogulī, tad nošmaukstina lūpas — "izskatos pat ļoti pieklājīgi, salīdzinot ar citām sešdesmitpiecgadīgām kundzītēm!". Divreiz atgriežas pārbaudīt, vai ir nogriezusi gāzi.

Autobusā Vanda pārsēžas vairākas reizes, līdz beidzot tiek savā iemīļotajā vietā — priekšā, pie loga, uz neliela paaugstinājuma. Vanda brauc uz kapiem.

Tā ir izstrādāta sistēma — sākumā norušināt vecāku, tad mazākā, tad vecākā brāļa, tad otrā vīra un visbeidzot pirmā vīra Imantiņa kapavietu. Pārkārtot plastmasas ziedus vāzītēs, pielikt pa kādai jaunai neļķei. Aiz Imantiņa kapavietas, kur ir biezākie krūmi, noslēpt grābekli. Sakārtot copi, piekrāsot lūpas un doties prom, lai nenokavētu autobusu vienos divdesmit.

Kartupeļi ar karbonādi, frikadeļu zupa, biezpiena pankūkas. "Mīlas viesulis", "LNT Ziņas". Frikadeļu zupa, liepziedu tēja. "Ugunsgrēks", "Panorāma", "Romantiskais vakars ar Mārgaritu Mičelu".

"Es tik paskatos, kā viņi tur pabučojas un pamīlējas, es jau arī vēl esmu dzīvs cilvēks," viņa parasti stāsta savām mazmeitām.

Pēc romantiskā vakara ar Mičelas romānu Vanda kādu laiku caur teātra binokļa aci pavēro kaimiņus no septiņdesmit piektā. Tos pašus, kuriem pie logiem nav aizkaru, kuri mīl dejot kaili un mīlēties, atspiedušies pret palodzi.

Šajā vakarā Vanda saprot, ka ir gatava savai trešajai laulībai.

Kad tev ir sešdesmit pieci, atrast jaunu vīru nav nemaz tik viegli. Pirmkārt, vīriešiem patīk jaunākas sievietes, kas nozīmē, ka viņa varētu šķist interesanta tikai vīriešiem ap septiņdesmit. Te rodas acīmredzama problēma, jo vidējais vīrieša mūža ilgums Latvijā ir sešdesmit septiņi gadi. Otrkārt, veci cilvēki lielāko dienas daļu pavada mājās. Kapos un sabiedriskajā transportā iepazīties Vanda neprot.

"Tava mīlestība ir tikai dažu klikšķu attālumā. Ienāc sirdsakitis.lv!" noskan reklāma TV. Zīme!

Tas ir īstais brīdis izmantot senioru datorkursos apgūtās prasmes. Vanda iereģistrējas portālā, sāk aizpildīt anketu.

Ieliek ķeksīti pie "Meklēju nopietnas attiecības".

Esošais attiecību statuss: "Brīva".

Seksuālā orientācija. Heteroseksuāla. Homoseksuāla. Biseksuāla. Vanda saviebjas — izrādās, šie nešķīsteņi meklē sev gultasbiedrus caur portāliem, kas radīti, lai pieklājīgi cilvēki atrastu dzīvesbiedru. Pretīgi.

"Īsumā pastāsti par sevi vai otru pusi, kuru vēlies atrast". Te Vanda nedaudz vilcinās, pārraksta tekstu vairākas reizes, līdz paliek pie "Laba saimniece meklē godīgu un strādīgu vīrieti kopīgai un skaistai mūža nogalei".

Kā tu novērtētu savu ķermeņa uzbūvi? "Ar apaļumiem".

Kā tu novērtētu savu izskatu? "Vidējs".

Tavs svars: "97".

Tavs augums: "156".

Kas tev ir izskatīgākais? Vanda ieliek ķeksīti pie "Lūpas", "Acis". Ieķiķinās, ieliek ķeksi arī pie "Dibens".

Kāda ir tava attieksme pret vieglajām narkotikām? "Neatbalstu". Tā tik vēl trūka — pavadīt mūža nogali ar kaut kādu vecu narkomānu.

Uz jautājumu par brīvā laika pavadīšanu Vanda atzīmē "Apdarīt mājas darbus", "Darboties dārzā". Nedaudz šaubās, vai likt ķeksi pie "Pavadīt laiku pie TV" vai pie "Sportot". Nolemj, ka arī iešana uz kapiem ir sava veida sports.

Vai tici monogāmijai? Vanda ir ticīgs cilvēks, "jā".

Kāds ir tavs ģērbšanās stils? Izvēle nav spoža — hiphopa, klasisks, kontrkultūras, romantisks, seksīgs vai sportisks. Nedaudz šaubījusies, nolemj atzīmēt "romantisks".

Pildot lapu pēc lapas ar nebeidzamām jautājumu virknēm, Vanda sagurst. Pulkstenis mazajā istabā nosit divi naktī.

Tava sapņu nodarbošanās. Kādas trīs lietas tu ņemtu līdzi uz neapdzīvotu salu. Kā otra puse var izpelnīties tavu uzmanību. Tavs dzīves moto.

Četros naktī pie pikantās anketas sadaļas aizpildīšanas Vanda jau ir galīgi nokausēta. Cik bieži tu vēlētos nodarboties ar seksu? Vai tev ir bijusi homoseksuāla pieredze? Kas tevi uzbudina? Vai tu taisītu plastisko operāciju? Kāda ir tava attieksme pret gadījuma dzimumsakariem?

No rīta Vanda noguļ "Mīlas viesuļa" atkārtojumu. Atver datora vāku — veiksme! Viņai "piemieguši ar aci":

Raimonds "Lielas ticības nav"

Arnolds "mekleju milu maza auguma sievieti"

Konstantīns "Vienkāršs, miermīlīgs kungs labākajos gados"

Jānis "Esmu mājas cilvēks, dzīvesvietu mainīt nevēlos"

Vigants "Ar noslieci pēc dabīgām attiecībām. Man patīk sieviete kā draudzīgs bērns, kura"

Agris "Nekad nesaki nekad"

Vandas dzīves pieredze ir pietiekoša, lai zinātu, ka pirmie kucēni ir slīcināmi. Ātri uztaisījusi kotlešmaizītes un piparmētru tēju, viņa metas iekšā pētniecības procesā. Vanda atskārš, ka viņas svars ir mazliet par lielu. Jurijs, savītis kungs ar foto pie rododendru krūma, meklē "Slaidu koptu sievieti!". Andžejs, kura galva ne visai ticami ir uzlīmēta uz seksīga, muskuļota motociklista kailā torsa, meklē "Sievieti +/- 50 bez lieka svara". Itālis Sergio kovboja cepurē raksta, ka viņam nepatīk "sieviete korpulente".

Tuvāko nedēļu laikā Vanda sarakstās ar pieciem kungiem.

Ar Edmundu, kas meklē sievu, kurai jāprot tīrīt zivis un rakt tārpus un kurai pašai ir sava, motorlaiva, sarakste nevedas. Daudz labāk sarakste veicas ar Ziedoni ("normāls sava vecuma vīrietis"), Agni ("meklēju ņipru pensionāri"), kas viņu sauc par zaķeni, un Edvīnu, kas savā pieteikumā poētiski norādījis, ka viņu interesē sievietes, kuras "neslēpjas aiz kokiem, puķēm, suņiem, kaķiem un citām dabas parādībām".

Visbeidzot, mēnesi pēc reģistrēšanās portālā, Vanda nolemj tikties ar Agni. Pleci viņam ir kā Romānam no "Mīlas viesuļa", treknas ūsas, lielas, labsirdīgas labradora acis.

Uz šo laiku Vanda ir nokavējusi 46 "Mīlas viesuļa" sērijas, četras "Mičelas darbu ekranizācijas", 20 "Panorāmas" un "LNT Ziņas". Nekas, atradīs vīru un tad jau viss atgriezīsies ierastajā ritmā. Vēl tikai nedaudz.

Viņi satiekas mīlīgā Ventspils kafejnīcā, kur no katra stūra pretī lūkojas kaķēni. Tie ir uz kafijas krūzēm, uzgleznoti uz galda, iemūžināti gleznās un fotogrāfijās. Vandai riebjas kaķi. Agnis nepārtraukti runā, skaļi čāpstinot. Dāsni viņu sauc par zaķeni, divdomīgi piedāvā padot krēslu no priekšas vai pakaļas. Biezpienmaizītes drupačas ieķeras viņa ūsās un tur arī paliek.

Ir četri dienā, šajā laikā sākas jau četrdesmit septītā nokavētā "Mīlas viesuļa" sērija. Agnis stāsta par zvejas paņēmieniem. Sākas "Ugunsgrēks". Agnis stāsta par to, ka vispār jau viņam patīk jaunākas meitenes, blondas, garām, tievām kājām, kuras māk visādi izdarīties "gultiņā". Sākas "Panorāma". Agnis stāsta par to, ka dzīvo ar abiem dēliem, kuriem tagad "sausais periods", tādēļ tieši vajadzētu dāmīti, kas varētu drusku pieskatīt un piekopt māju. Pēc 15 minūtēm sāksies "Mičelas romāna ekranizācija". "Atvainojiet, man jāiet uz kapiem." Vanda pieceļas. Pati, bez Agņa palīdzības, uzvelk karakulādas mēteli un dodas mājās. Vēl var paspēt.

Pēc romantiskā vakara ar Mičelas romānu ekranizāciju Vanda nopulē zeltītā teātra binokļa stikliņus un pavērš to pret septiņdesmit piektā dzīvokļa logu. Kaimiņiem ir bijušas viesības, sieviete mazgā traukus, kamēr vīrietis viņu ir maigi apskāvis no aizmugures. "Ir labi, ja viss ir savās vietās," nodomā Vanda un dodas pie ledusskapja.

Stāsts tapis šovasar interneta žurnāla "Satori.lv" autoru radošajā nometnē Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā Ventspilī. Nometni atbalstīja Ventspils pilsētas dome un TINTO vīna telpa.  Ilustrācijas autors – Anita Rupeika. (Ilustrācija radīta Latvijas mākslas akadēmijas grafikas nodaļas I kursa maģistra programmas ilustrācijas klasē.)

Tēmas

L.Curiha

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!