Ilustrāciju konkurss
07.10.2014

Valda Balanda, Zelda Viktorija Jansone, Rihards Gailišs un Paula Baiba Rumpe

Komentē
0

Tā kā mums šķita, ka vasaras brīvlaikā skolēni brauc uz laukiem, piedalās nometnēs un festivālos un nodarbojas ar citām aktivitātēm, kas ne vienmēr ietver interneta žurnāla lasīšanu un ilustrāciju radīšanu, maijā nolēmām, ka veicināšana balvas "Satori.lv" un "Lattelecom" ilustrāciju konkursa dalībniekiem piešķirsim tikai tagad, oktobrī. Tomēr, neskatoties uz mūsu bažām, arī vasaras mēnešos e-pastā saņēmām daudzas konkursa dalībnieku veidotas ilustrācijas – grafikas, gleznas, video darbus u.c. tehnikā radītus "Satori.lv" publikāciju atspoguļojumus.

Periodā no jūnija līdz septembrim vēlamies izcelt un iepriecināt ar veicināšanas balvām četrus konkursa dalībniekus: Valdu Balandu no Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas 12. klases, kas ilustrējusi Evelīnas Sproģes rakstu "Digitālais knupītis"; Zeldu Viktoriju Jansoni no Rīgas 49. vidusskolas 7. klases, kas aplikācijas tehnikā attēlojusi Luīzes Pastores rakstu "Kas ir ķīniešiem, kā mums nav?"; Rihardu Gailišu (Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas 3. kursa audzēknis), kas radījis ilustrāciju Lauras Stepiņas rakstam "Vai Latgales underground?"; Paulu Baibu Rumpi no Rīgas Juglas vidusskolas 12. klases, kas uzgleznojusi Gaiķu Māra dzejas publikāciju "Mirst mana pasaku govs".

Šīs nedēļas beigās paziņosim, kurš no trešā ceturkšņa (maijs, jūnijs, jūlijs, augusts, septembris) iesūtīto darbu autoriem saņems "Lattelecom" sagādāto balvu – planšetdatoru. Starp iepriekšminētajiem šī ceturkšņa balvas pretendentiem ir arī maija mēneša uzvarētāja Kitija Jonuša, kura ilustrējusi Toma Ķenča rakstu "Sniegbaltīte dzīvo laimīgi vēl šobaltdien" un "Lattelecom" veicināšanas balvu pa pastu saņēma jau pavasarī. Savukārt paldies sakām visiem pārējiem konkursa dalībniekiem, kas vasaras laikā atrada brīvu brīdi, lai ilustrētu kādu no "Satori.lv" rakstiem!

Valdas Balandas ilustrācija Evelīnas Sproģes rakstam "Digitālais knupītis"

"Mūsdienās cilvēki izmanto dažādas tehnoloģijas – mobilos telefonus, datorus, televizorus utt., arī es. Manuprāt, viena no universālajām problēmām ir atkarības, arī no elektroierīcēm. Cilvēki tik bieži pavada tik daudz sava laika pie savas iemīļotās elektroierīces, ka paši nemaz to nepamana. Piekrītu raksta autorei, ka "Izmantojot viedtālruņus un tiem līdzīgās ierīces, mēs varam paveikt daudz vērtīgu lietu, taču mīnuss ir tāds, ka šīs ierīces var kļūt par mūsu dzīves noteicējām – pēc pavisam neilga to lietošanas perioda mēs bez tām jūtamies kā bez rokām." Tik daudz ko var ieraudzīt, izbaudīt un sajust, paceļot savas acis no telefona ekrāna un izejot no sava interneta profila. Tieši jaunieši ir tie, kas visvairāk pavada savu laiku pie datoriem un telefoniem, un tā ir problēma. Cilvēkam vairāk neko nevajag kā tikai pavadīt visu dienu un nakti, spēlējot datorspēles vai sērfojot internetā. Arī pati esmu jauniete un bieži vien mēdzu pavadīt savu brīvo laiku pie datora, nosēžot vairākas stundas bezjēdzīgi, bet, protams, ar datora palīdzību es arī mācos, iegūstu jaunas zināšanas, spēju sazināties ar citiem, tomēr jāsaka, ka cenšos to izmantot saprātīgi. Īstie draugi, īstā dzīve un piedzīvojumi ir tur ārā, ārā no manas istabas, es vēlos izbaudīt dzīvi, apskatīt pasauli, piepildīt sapņus, jo laiks skrien un to ir jāizmanto lietderīgāk!"

Zeldas Viktorijas Jansones ilustrācija Luīzes Pastores rakstam "Kas ir ķīniešiem, kā mums nav?"

"Šo rakstu es izvēlējos ilustrēt, jo tas mani pārsteidza – līdz šim nebiju domājusi par to, kā atšķiras audzināšana Ķīnā un pie mums, Latvijā. Kas notiktu, ja mēs uz Ķīnu aizsūtītu Pepiju Garzeķi? Es domāju, ka tiem bērniem, kas dažreiz var būt pepijas tomēr ir vairāk veicies nekā tiem, kurus tur stingros grožos. Kā arī veicies ir annikām un tomijiem, kas reiz sastop Pepiju. Ilustrācija ir digitāla kolāža, Pepija esmu es pati kādā Ķīnas klasē, vecā fotogrāfijā."

Riharda Gailiša ilustrācija Lauras Stepiņas rakstam "Vai Latgales underground?"

"Izvēlējos ilustrēt šo rakstu, jo tas lika atkārtoti aizdomāties par tik aktuālo tēmu – krievvalodīgie un to īpatsvars Latgalē, kā arī latviešu kultūras palēna izzušana šajā novadā. Vēlējos radīt spilgtu, ironisku, sarkastisku un ļoti patiesu ilustrāciju par latviešu dzīvi Latgales sirdī – Daugavpilī. Ilustrācija veidota ar mērķi likt vērotāju iedziļināties daudzajās detaļās un atsaucēs, radot interesi un reizē liekot aizdomāties par šo patieso situāciju."

Paulas Baibas Rumpes ilustrācija Gaiķu Māra dzejas publikācijai "Mirst mana pasaku govs"

"Es izvēlējos ilustrēt Gaiķu Māra "Mirst mana pasaku govs", jo mani piesaistīja tieši virsraksts, kā arī dzejas rindas. Kādreiz arī manai omītei laukos bija govs, gāju ganos un mājās to vedu aiz ķēdes kā sunīti, jo man bija bail viņai sist ar vicu. Tagad no tā vairs nekā nav, bet prātā palikušas jaukas bērnības atmiņas."

Vēl visu oktobri gaidīsim ilustrācijas, kas piedalīsies pēdējā konkursa ceturksnī un cīnīsies par pēdējo "Lattelecom" planšetdatoru – ikviens 7.–12. klases skolēns, kurš lasa interneta žurnālu "Satori.lv", līdz oktobra pēdējam datumam var iesūtīt savu ilustrāciju kādai no interneta žurnāla publikācijām. Konkursa dalībniekam ir jāizvēlas jebkurš interneta žurnāla "Satori" publicētais raksts neatkarīgi no tā žanra – recenzija, prozas darbs, dzejoļu kopa, komentārs, intervija u.c. – un jārada ilustrācija izvēlētājai publikācijai. Ilustrācijas var būt radītas jebkādā tehnikā – tā var būt fotogrāfija, zīmējums, gleznojums, līmējums, kolāža, videodarbs u.c.

Konkurss tiek rīkots sadarbībā ar "Lattelecom", kas nodrošinās uzvarētāju balvu fondu. Kopumā konkursa norises laikā planšetdatorus saņems četru labāko darbu autori, bet vismaz 12 autori saņems veicināšanas balvas. Konkurss noslēgsies 2014. gada 1. novembrī. Pēdējie darbi var tikt iesūtīti līdz 2014. gada 31. oktobrim. Konkursa noteikumi pieejami šeit.

Vasara 2014

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!