Foto: Anna Andersone
 
Aktualitātes
22.06.2018

Uzvara! Saeima noraida ieceri liegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas

Komentē
2

Šodien, 21. jūnijā, Saeima 3. lasījumā atbalstīja deputāta Edvarda Smiltēna priekšlikumu izslēgt no Saeimas sociālo un darba lietu komisijas izstrādātā likumprojekta "Grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā" 17. panta pirmās daļas labojumu, kas paredzēja, ka olšūnas ziedot varētu tikai dzemdējušas sievietes.

Likuma pants saglabāsies līdzšinējā redakcijā un olšūnas arī turpmāk drīkstēs ziedot jebkura vesela sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Par priekšlikumu balsoja 42 deputāti, pret 22, atturējās 1. Ar pilnu balsojuma rezultātu var iepazīties šeit.

Deputāti aizvadīja spraigas debates. Valdis Kalnozols (ZZS) norādīja, ka statistiski katru gadu Latvijā kļūst par 10 000 iedzīvotāju mazāk, tāpēc jādomā par katras sievietes reproduktīvo veselību, ko olšūnu ziedošana varētu apdraudēt, Renārs Putniņš (Vienotība) pārmeta depuātiem sieviešu intelekta un lemtspējas apšaubīšanu, un mudināja "beigt ākstīties", savukārt Inese Lībiņa-Egnere ("Vienotība") izrādīja neizpratni par to, kā varētu notikt dzemdējušu un nedzemdējušu sieviešu reģistrācija, un norādīja, ka diskutēt par šādu ierosinājumu ir pazemojoši. Tika apspriests arī Ingas Bites (LRA) ierosinājums celt minimālo vecumu, kad varētu ziedot olšūnas, taču tas tika noraidīts.

Spriešana par šiem likuma grozījumiem notiek jau divus gadus, kuru laikā notikuši divi piketi pie Saeimas ēkas. Pikets, ko apmeklēja vairāki desmiti cilvēku, pie Saeimas ēkas norisinājās arī šorīt.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!