Aktualitātes
12.02.2019

Skolu jauniešus iepazīstinās ar pilsonisko aktīvismu

Komentē
0

Latvijas Pilsoniskā alianse sadarbībā ar British Council pārstāvniecību Latvijā 2019. gada februārī un martā viesosies 30 Latvijas skolās, īstenojot iniciatīvu "Jaunais pilsonis". Tikšanās reizēs ar skolēniem interaktīvā un saturiskā veidā dalībnieki tiks iepazīstināti ar dažādām pilsoniskās līdzdalības formām, tai skaitā nevalstisko organizāciju darbību, kā arī tiks mudināti paši iesaistīties aktivitātēs.

Uz skolām dosies īpaši apmācīti nevalstisko organizāciju pārstāvji, kuri kopā ar skolēniem diskutēs par dažādiem ar pilsoniskās sabiedrības darbību saistītiem jautājumiem, tādējādi veicinot izpratnes paaugstināšanu par pilsoniskā aktīvisma nozīmi, piederības sajūtu valstij, izpratni un toleranci pret dažādo sabiedrībā, kā arī kritisko domāšanu, vienlaikus mudinot jauniešus būt pilsoniski aktīviem.

Iniciatīvas "Jaunais pilsonis" mērķis ir veicināt jauniešos pilsoniskās līdzdalības kompetenci, kas līdz šim nav iekļauta mācību saturā. Starptautiskā pētījumā Latvijas Universitātes pētnieki secinājuši, ka tikai 19% skolēniem ir pilnīga izpratne par pilsoniskumu (pētījums veikts 2017. gada nogalē).

Programmas ietvaros katra klase iegūs zināšanas un izpratni par pilsonisko līdzdalību, vienlaicīgi apgūstot teoriju un darbojoties praktiski. Klasei darbošanās notiks četros posmos: informatīvā lekcija, diskusija, interaktīvā spēle "Četri stūri" saskaņā ar Latvijas Pilsoniskās alianses izstrādātu metodoloģiju un pilsoniskā aktivitāte. Jauniešiem aktivitātes veikšanai tiks piešķirta neliela aktivitātes stipendija, kas palīdzēs nodrošināt nepieciešamos materiālus, kā arī atbalstu aktivitātes veikšanai.

Šī nav pavisam jauna iniciatīva: astoņus gadus izglītības programma bijusi pazīstama kā "Mazais pilsonis", kuras laikā kopumā Alianse izglītojusi vairāk nekā 12 000 jauniešu. "Programma ir sasniegusi briedumu, kas pieprasīja nepieciešamību mainīties, lai mūsdienīgā veidā uzrunātu jauniešus un viņus mudinātu iesaistīties sabiedrības līdzdalības veicināšanas kampaņās. Programmas "Jaunais pilsonis" nosaukuma un identitātes maiņa ir būtiska, respektējot to, ka jaunieši vēlas tikt uzskatīti par jauniem, mērķtiecīgiem, aktīviem un radošiem sabiedrības pārstāvjiem, kas var ietekmēt procesus sabiedrībā," jaunās programmas identitātes maiņu skaidro Latvijas Pilsoniskās alianses vadītāja Kristīne Zonberga. "Nemainīgi arī šogad programmas "Jaunais pilsonis" ietvaros turpināsim jauniešus izglītot par pilsonisko līdzdalību visa gada garumā."

"Mēs ceram, ka skolēni labprāt iesaistīsies iniciatīvā "Jaunais pilsonis" un darbosies kopā ar pieredzējušiem mentoriem. Šodien ir svarīgi, lai ikviens iedzīvotājs – gan liels, gan mazs – izprastu savu lomu un iespējas iesaistīties demokrātiskas sabiedrības veidošanā. Jo agrāk mēs mācīsim bērniem, kādēļ ir svarīga aktīva iesaiste, nevis tikai notiekošā vērošana, jo pilsoniski aktīvāka būs Latvijas sabiedrība nākotnē, lai piedalītos demokrātisku lēmumu pieņemšanā gan vietējā kopienā, gan ārpus tās robežām," uzsver British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!