Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
31.07.2019

Uz kafiju un diskusijām aicina pirmā "Demokrātijas kafejnīca" Kuldīgā

Komentē
0

Kuldīgā 2. augustā notiks pasākums "Demokrātijas kafejnīca", kas, kā norāda rīkotāji, mēģinās atdzīvināt atmosfēru, kura bijusi raksturīga agrāko laiku kafejnīcām un radīs ikvienam brīvi pieejamu telpu diskusijām par sabiedrībā aktuālām tēmām.

"Demokrātijas kafejnīca" ir kuldīdznieku Maijas un Ģirta Jankovsku jau vairāku gadu garumā attīstīta ideja, ko biedrības "Kurzemes NVO centrs" paspārnē un ar Kuldīgas novada pašvaldības un Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu beidzot radusies iespēja īstenot. "Mēdz uzskatīt, ka kafejnīcas kalpojušas par vienu no modernās demokrātijas stūrakmeņiem – to neformālajā gaisotnē bija iespēja satikties savstarpēji nepazīstamiem cilvēkiem ar dažādiem uzskatiem, lai diskutētu par sabiedrībā aktuālām tēmām. Mūsdienu kafejnīcu apmeklēšanas prakse parasti atšķiras – visbiežāk mēs kafejnīcā ierodamies jau zināmā kompānijā, pasēžam, aprunājamies, izdzeram savu kafijas tasi un dodamies tālāk. Taču "Demokrātijas kafejnīcā" būs citādi – tā būs vieta, kur satikt līdzīgi un citādi domājošos, pazīstamus, nepazīstamus, sabiedrībā zināmus, bet personīgi neiepazītus cilvēkus, lai ļautos saturīgām sarunām," raksta idejas autori.

Kā teikts paziņojumā presei, kafejnīca veidota ar mērķi mazināt divus sabiedrībā pastāvošus neveselīgus priekšstatus: pirmkārt, ka sarunām nav nozīmes (ka vajag darīt, nevis runāt) un, otrkārt, ka pastāv kaut kāda viendabīga tautas kopīgā griba, intereses, vēlamais stāvoklis, ko vajadzētu sasniegt, un ka to nav iespējams izdarīt elites, politiķu dēļ, jo tiem ir savas egoistiskās intereses. "Mūsu mērķis ar šo pasākumu ir likt sajust, cik dažādi tomēr esam, cik ļoti atšķiras mūsu priekšstati par to, kā būtu labi dzīvot, kāda būtu "ideālā Latvija" un cik liela nozīme ir dialogam, lai tiktu uzklausītas daudzās balsis. Tieši tādēļ jau mums ir nepieciešama demokrātija," uzskata "Demokrātijas kafejnīcas" organizatori.

Lai gan šis nebūt nav vienīgais pasākums Latvijā, kurā uzsvars likts uz sarunām (visplašāk zināmais ir festivāls "Lampa"), kā norāda "Demokrātijas kafejnīcas" saimnieki, tajā īpaša uzmanība būs pievērsta tam, lai sarunas notiktu nevis galvenokārt starp ekspertiem, bet visiem pasākuma apmeklētāji. Tādēļ, lai gan "Demokrātijas kafejnīcā" netrūks arī spilgtu viesu (dažādu radošo profesiju pārstāvji un citas sabiedrībā zināmas personas), pasākuma formāts radīts tāds, lai svarīgākie būtu paši kuldīdznieki, kā arī jebkurš interesents, kas izslāpis pēc sarunām un ir gatavs ļauties šim eksperimentam.

Īpašu noskaņu pasākumam piešķirs arī norises vieta – nesen publikai atvērtais "Baltās mājas" pagalms Kaļķu ielā 3, kur vecu koku paēnā būs radīta improvizēta kafejnīca un tiks servēta Kuldīgā grauzdēta kafija. Apmeklētāji tiek gaidīti no plkst. 17.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!