Frīdrihs Vilhelms Nīče 1899. gadā
 
Redakcijas sleja
14.10.2013

Tulkot Nīči šodien

Komentē
0

"Izejot naktī caur kādu lielāku pilsētu, visur ir dzirdams, kā svinīgā trakumā tiek izvaroti instrumenti un pa vidu dzirdami mežonīgi kaucieni. Kas tur notiek? Jaunieši pielūdz Vāgneru…" Tas izklausās pēc padzīvojuša morālista paustā sašutuma, izdzirdot tīņu rokmūzikas dzimšanu 20. gadsimta piecdesmitajos gados, taču patiesībā to raksta 44 gadus vecais Nīče par mūziku, kuras autors tobrīd jau ir gadus piecus kā miris un iekļuvis faktiskā klasiķa statusā. Augstais un dzēlīgais stils, bezkaunīgi pārspīlējumi un drosmīgi salīdzinājumi – tas viss joprojām liecina par to, ka Vāgners ir paveicis ko tādu, kas neļauj samierināties un kņudina cilvēka pašcieņu. 125 gadus vēlāk mēs vēl aizvien neesam tikuši vaļā no Vāgnera valdzinājuma un tikpat eksaltēti cenšamies interpretēt viņu tā, lai spētu ar šo mūziku sadzīvot.

Vāgnera jubilejas gadā un Nīčes dzimšanas dienā mēs izdodam nelielu grāmatiņu, kas ir spilgta liecība par divu ietekmīgāko 19. gadsimta vācu dižgaru pretrunīgajām attiecībām, kurām dzīves un nāves līkloči nekļuva par šķērsli dialoga turpināšanai. Šis dialogs turpinās vēl joprojām – grūti nosaukt vācu vai varbūt pat Eiropas mākslinieku vārdus, kuru daiļrade būtu atstājusi lielāku ietekmi uz nākamā gadsimta mūzikas, mākslas, filozofijas un literatūras attīstību. Lasot Nīčes pamfleta tekstu šodien, mēs joprojām jūtam, cik svaiga, dzīva un iedarbīga ir viņa izmantotā valoda. Tulkot Nīči joprojām ir izaicinoša bauda.

15. oktobrī Rīgā, Kaņepes kultūras centrā, ar pasākumu "Filozofijas dzimšana no mūzikas gara" notiks grāmatas "Gadījums Vāgners" atvēršana un simpozijs, kurā par darbā skarto tēmu runās tā tulkojuma veidotāji Anne un Ainārs Saukas, publicists Mārtiņš Vanags, dzejnieks un filosofs Andris Hiršs. Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies mūziķi Kaspars Rolšteins un Platons Buravickis. Grāmatu šajā pasākumā varēs saņemt bez maksas. Jo tās vērtību un cenu joprojām ir grūti vai gandrīz neiespējami noteikt.

Tēmas

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!