Photo by Olia Gozha on Unsplash
 
Redakcijas sleja
05.11.2018

Tu esi atbildīgs par to, ko tu lasi

Komentē
0

Vai esat domājuši par to, kā darbojas jebkurš medijs – laikraksts, žurnāls, radio kanāls vai interneta televīzija? Kas nepieciešams, lai tas varētu eksistēt?

Pirmkārt, tie ir cilvēki, kas strādā – redakcija, autori, operatori, fotogrāfi, tehnisku darbu veicēji un producenti. Viņi saņem algu vai autoratlīdzības, taču līdzekļi nepieciešami arī tehniskām izmaksām, programmatūrai, interneta tehnoloģiju nodrošināšanai, telpu īrei, izplatīšanai un mārketingam.

No kurienes šie līdzekļi tiek iegūti un kā tie ietekmē saturu?

Vistiešākā veidā šī ietekme notiek, ja pircējs par mediju maksā – abonējot žurnālu, nopērkot avīzi kioskā vai maksas publikācijas interneta vietnē, viņš pats izvēlas, kādu informāciju uzskata par finansējamu un kādu nē. Lai pircējs varētu pilnībā segt medija uzturēšanas izmaksas, nepieciešama ļoti liela auditorija – ne divu, ne trīs, pat ne vairāku tūkstošu liels lasītāju loks nevar apmaksāt regulāru un kvalitatīvu saturu.

Turklāt, mūsdienās cilvēku paradumi mainās. Aizvien vairāk mēs pierodam pie tā, ka mediju saturu varam iegūt bez maksas.

Taču kādam par to ir jāmaksā, tāpēc daudzi mediji piedāvā reklāmdevējiem iespēju maksāt par lielāku vai mazāku reklāmas laukumu, kas vienmēr sāk ietekmēt saturu – slēpti vai atklāti, bet medija veidotāji ir spiesti rēķināties ar reklāmdevēju ieinteresētību sasniegt plašāku auditoriju vieglākā, ātrākā un vienkāršākā ceļā. Saturs ar laiku kļūst līdzīgs ātrajām uzkodām – kārdinošs, bet uzturvielām nabadzīgāks.

Arī šajā gadījumā lasītājs maksā par to, ko lasa – pērkot reklamētās preces. Lasītājs to neapzinās, taču arī ar reklāmas tirgus starpniecību viņš ietekmē medija saturu. Ne vienmēr tajā labākajā virzienā.

Varbūt te var palīdzēt valsts iejaukšanās? Sabiedriskie mediji saņem finansējumu no valsts budžeta. Ne vienmēr pietiekamu, taču stabilu. Uz valsts finansējumu var pretendēt arī citi mediji, kas tajā vai citā apmērā pilda sabiedrībai nepieciešamas funkcijas. Un par to maksā visa sabiedrība, katrs ar saviem nodokļiem. Taču mediji konkurē dažādu fondu sludinātos konkursos un ne vienmēr var paļauties uz to kā ilgstošu un drošu naudas avotu.

Visbiežāk arī šis finansējums nesedz uzturēšanas izmaksas pilnā apjomā, tāpēc mediji cenšas izmantot vairākus ieņēmumu veidus – reklāmas, ieņēmumus no pārdošanas un saimnieciskās darbības.

Dažkārt medija īpašnieks, jau to dibinot, saprot, ka būs nepieciešams investēt tā uzturēšanā, bet pelnīt citādā veidā. Tad medija pastāvēšana atkarīga no nesavtīgas vai gluži otrādi – kādu savtīgu interešu vadītas personiskas rīcības. Šādā gadījumā medija lasītājs vai skatītājs vismazāk var ietekmēt to, ko medijs publicē vai raida. Ja vien viņš nenodibina atbalsta fondu, biedrību vai lasītāju savienību, kas finansiāli ir tikpat spēcīga kā kāda cita medija īpašnieks vai sponsors.

Privātu ziedotāju savāktā nauda ir šāds fonds, kas var palīdzēt uzturēt kvalitatīvu un neatkarīgu mediju. Tāpēc Satori katru gadu turpina ziedojumu vākšanas kampaņu, paļaujoties uz saviem lasītājiem un draugiem, kam ir svarīga medija finansiālā un redakcionālā neatkarība. Mums ir izdevies to saglabāt – bez abonēšanas maksas, uzmācīgām reklāmām vai ietekmīgiem sponsoriem, bet ar kvalitatīvu un oriģinālu saturu, ko ik dienu vari lasīt par brīvu. Katrs lasītāju ziedots eiro palīdz Satori turpināt droši un brīvi runāt par būtisko kultūrai, demokrātijai un pilsoniskajai sabiedrībai. Mums tas ir svarīgi, un ticam, ka arī tev. Tu esi atbildīgs par to, ko tu lasi.

Tēmas

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!