Foto - Ilmārs Šlāpins
 
Redakcijas sleja
16.11.2018

Trīs lietas Simtgades zāļu skapītī

Komentē
0

Apsveicu – mēs beidzot esam to sagaidījuši. Svētku kulminācija ir klāt un, kā mēdz teikt pieredzējuši dakteri, sliktāk vairs nebūs. Mēs esam izturējuši pārbaudījumu uz svētku toleranci un pienācis laiks paskatīties uz to, kāds bijis šo pēdējo pāris gadu sausais atlikums. Es gribētu teikt, ka Latvijas valsts simtgade ir devusi stimulu vairākiem zīmīgiem procesiem, kas ļauj tās iedzīvotājiem vairāk un labāk saprast pašiem sevi.

Atskatīšanās pagātnē un iedziļināšanās valsts pirmsākumu sīkākajās detaļās nav tikai iemesls vēsturnieku strīdiem un mācību grāmatu pārrakstīšanai, tas dod mums iespēju apzināties atsevišķu notikumu un personību ietekmi politisku lūzumpunktu situācijās. Ņemot to vērā, mēs varam uzmanīgāk un atbildīgāk vērtēt arī šodienas notikumus, mūsu katra personisko ietekmi, iesaisti un līdzdalību valsts būvniecībā, kas, kā rāda pēdējās Saeimas vēlēšanas, vēl ne tuvu nav kļuvusi garlaicīga.

Ir paveikts vai, pareizāk sakot – iesākts milzīgs darbs Nacionālās enciklopēdijas veidošanā. Izvēloties un kārtojot tās šķirkļus, mēs ieliekam savas zināšanas par Latviju noteiktā rāmī un struktūrā, vizualizējam lietu attiecības un kopsakarības, piešķiram sev apkārt esošajai pasaulei noteiktu kārtību. Mūsdienīgā enciklopēdijā šī shēma nav sastingusi un nemainīga, virtuālajā vidē mēs varam savas zināšanas nemitīgi atjaunot, sakārtojot tās atkal no jauna ik brīdi, tā iemācoties saglabāt kārtību bangojošajos informācijas viļņos, kas aizvien vairāk kļūst par modernā cilvēka ikdienas sastāvdaļu.

Arī valsts simtgades entuziasmā atbalstīto jaunu mūzikas, kino, literatūras un mākslas darbu gūzmai nepiemīt tikai jaunrades vērtība, tie runā par to, kā mēs sevi redzam, dzirdam vai sajūtam – kā mēs varam no jauna paskatīties uz zināmiem vai aizmirstiem Latvijas cilvēkiem, kādiem vārdiem runājam par senākiem vai pavisam neseniem notikumiem, kādu varam iztēloties iespējamo vai gribēto Latviju. Jo dažādāka un daudzveidīgāka ir mūsu māksla, jo vairāk iespēju saskatīt un saprast arī dažādo starp mums, bet tas ir svarīgi, lai turpinātu vai uzsāktu sarunu, bez kuras Latvijas nākotne nav iedomājama.

Iespējams, nebūtu slikti tieši tā arī domāt par nākamajiem 100 Latvijas gadiem – kā par aizraujošu sarunu draugu starpā. Sarunu, kas nekad nebeidzas.

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!