Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Iesaku -
Vizsvalža Ziediņa darbu izstāde galerijā "Careva" būs skatāma līdz 5. oktobrim.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Ir tāda Carola Rama - https://www.youtube.com/watch?v=i4OcjlbGkt8 - par viņu uzzināju MACBA skatoties viņas darbu izstādi. Tie ir ļoti iespaidīgi un man ļoti iet pie sirds. Es no viņas atceros,viņas stāstījumu , ka slavena kļuvusi nejauši, jeb citiem vārdiem ,ka iekarot savu vietu mākslas olimpā un noturēt interesi par savu mākslu ir nenormāli grūti , jo talants ir tikai viena daļa no tā stāsta.
Man patīk iet uz Latvijā organizētajām mākslas izstādēm. Manuprāt, tās ir ļoti labas. Bet - attiecībā uz laikmetīgo mākslu , manuprāt, mūsu publikai vienkārši pietrūkst zināšanu par to. Labi, Sāru Lūkasu mēs zinam visi, bet lūk, Karolu Ramu un viņas vēstījumus, cik no mums zin?
Un vēl - man bija saruna ar manu kursabiedreni, kura strādā akadēmisku darbu un arī viņas vīrs ir zinātnieks. Lūk, viņa apgalvoja, ka viņi ar saviem bērniem pusaudžiem spējot sarunāties tādā līmenī, it kā viņiem jau būtu vismaz universitātes izglītība. Par jebkuriem tematiem - par Senās Ēģiptes dinastijām, vai dalailamu vai dievtūrību vai 1.pasaules karu,vai sklandraušu cepšanu. Es atļāvos neticēt, apšaubīju. Kaut vai par karu , lai spriestu - jāzin taču fakti. Tomēr viņa apgalvoja, ka ar saviem bērniem saprototies gandrīz bez vārdiem, ka bez jebkādas faktu apspriešanas varot diskutēt par tēmu. Varbūt. Katrā ziņā šī saruna man nav izgājusi no prāta. Vairāk pieļauju domu, ka runa ir par kaut kādu pavisam jaunu komunikācijas veidu, kas vairāk notiek emociju, nevis vārdos formulētu domu veidā.
Lūk, tieši tāpēc personīgi man ir ļoti svarīga sarunāšānās par mākslu , uzzināt ļoti tieši un konkrēti vārdos formulētu to, ko mākslinieks ir gribējis pateikt.
kim ir bijušas labas lekcijas un sarunas - būtu ideāli , ja kaut kur tās varētu noklausīties , ja tās tiktu krātas un būtu pieejamas kā tāda bibliotēka

jurniece
pirms 4 gadiem
Piekrītu. Man arī ir interesanti sarunāties. Arī par mākslu. Saruna un skaidrošana tomēr ir dažādas lietas.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
''Es esmu par seksuālo atbrīvotību un dažādu stigmu laušanu! '' - jautājums māksliniecei - kādus cilvēkus, kādas cilvēku grupas viņasprāt seksuāli būtu jāatbrīvo? Laukos dzīvojošas vecmāmiņas? Šeit savestie un uz laiku dzīvojošie musulmaņi? Nopietni - par ko tieši ir runa? Nesen lasīju statistiku,ka Latvija ir pirmajā vietā šķirto laulību skaita ziņā un ārpuslaulību attiecību ziņā.


''Tādēļ neatkarīgi no paša darba idejas, varu aizstāvēt seksualitātes iejaukšanu kaut vai tādēļ, ka tas ir tāds kā tabū temats par ko dažkārt pat kaunina kaut arī tas ir tikpat normāli kā mīlēties.'' - kam šodienas Latvijā seksualitāte ir tabu temats? Literāti rubina nabiņas, ne uz ko nopietnāku nav spējīgi, mākslinieki - nu labi, daļa mākslinieku - turpina kairināt kājstarpes , jo ne uz ko citu nav spējīgi. Bija tās jaunās dāmas akcija DOrsī muzejā ar vagīnas demonstrēšanu. Kam bija interese par to reflektēt varēja likt uz repeat un skatīties , kaut līdz stīvumam un domāt un domāt un nebeigt vien domāt - personīgi es neizdomāju neko citu, kā vien to , ka tas ir drosmīgs veids kā sev pievērst uzmanību. Centos atrast , kadas nopietnāku un zinošāku cilvēku pārdomas par šo pasākumu, bet neatradu. Man nav žēl, ka to sludina par mākslu, lai būtu, bet žēl, ka tā māksla paliek tās vagīnas līmenī -
https://www.youtube.com/watch?v=Vh4y1PJ2RWE-Performance Artist Does the Impossible, Shows Up Courbet's "Origin of the World"
1 040 676 skatījumi•2014. gada 8. jūl.



''Un papildus - attēloju meiteni neatbilstošu kaut kādiem seksa skaistuma standartiem. '' - arī šis apgalvojums manā vērtējumā ir tikai tāda smaga divkosība un liekulība. Kas tad tos skaistuma standartus rada un uztur? Vai ne pašas meitenes? vai tad viņu vecmāmiņas, mammas, vai tēti, vai brāļi vai onkuļi? Vai 30 gadus dzīvojot neatkarīgā valstī mēs neesam beidzot brīvi? Varbūt brīvība ir atbildība un nav interesanti un tiek meklētas utis kažokā - jo vieglāk ir žēloties un vainot kaut kādus abstraktus standartu uzspiedējus , nevis ierasties mākslas pasaulē ar jaunu domu un jaunām formām kā tās izpaust

jurniece
pirms 4 gadiem
Neuzskatu sevi par ļoti konservatīvu, tomēr tā terminoloģijas jebkurā jomā nivilēšana līdz seksam šķiet tomēr nepiemērota tiem, kas sevi sauc par izglītotiem. Ir tāds teiciens "katrs spriež pēc savas samaitātības pakāpes". Ja cilvēkam vārds "bauda" asociējas tikai ar seksuālo baudu, tad vienmēr šķitis, ka tas būtu attaisnojams ar pusaudžu hormonālām izmaiņām, bet pieaugušam tas norāda uz infantilismu. Bet iespējams, esmu atpalikusi no laika un nu ir citas teorijas. Interesanti, ka tieši šodien dzirdēju kādas skolotājas stāstu par tikšanos ar absolventu vienas citas mācību iestādes simtgadē(!). Kādā slavenā Latvijas korī dziedošajam bijušajam audzēknim viņa jautājusi, kāpēc skolas laikā nav dziedājis skolas korī. Atbilde: "Aizgāju uz kori un man lika dziedāt "Kur tu teci, gailīti manu!" un man kā puikam tas likās pazemojoši". Vai tiešām tagad jebkura lieta ( īpaši mākslā) noteikti būtu jāskata tikai caur seksualitātes prizmu vai ir iespējami arī citi varianti? Jautāju bez ironijas. Tiešām vēlos saprast.

Ance Vilnīte
pirms 4 gadiem
Sveika! Šī nebūs atbilde uz visu Jūsu rakstīto taču šķita svarīgi paskaidrot, ka šis nav mākslas darbs par baudu un jēdziens ticis seksualizēts. Komentētājs bija viens no tiem, kas nav bijis ne uz izstādi izlasīt mākslas darba aprakstu, ne iedziļinājies citās lietās, mums par to bija diskusija. Es kā blakus tematā runājot par šī darba un performances tēmu sāku runāt par baudu un to izrāva no konteksta. Te arī nav viss mākslas darba foto - tur nav tikai masturbējošā skulptūra. Lielākai sapratnei, par ko darbs aicinu apmeklēt izstādi Arsenālā vai arī izlasīt šo publikāciju - https://www.lsm.lv/raksts/kultura/kulturtelpa/ka-klut-slavenam-saruna-ar-pabucosanas-performances-autori.a333300/?fbclid=IwAR00zoKsCYydCwTu5L2j8BH81xXnFP5W--1grxtYbe9VhQ4NKU7eyeIG21Y . Es pati uzskatu, ka pavisam noteikti ir citi varianti kā runāt par lietām, ne tikai caur seksualitātes prizmu, taču teikšu arī, ka ir pārspīlēt jautāt vai nav arī citi varianti itin kā mūsdienās 80% mākslinieku visu skatītu tikai caur erotiku. Šajā darbā masturbēšanas ainai bija ļoti konkrēta jēga, kas iet roku rokā ar pašu darba ideju. Kāds cits varētu teikt - jā, bet to pašu tematu var apspēlēt citādi. Bet tad to, lai dara tie citi :) Es esmu par seksuālo atbrīvotību un dažādu stigmu laušanu! Tādēļ neatkarīgi no paša darba idejas, varu aizstāvēt seksualitātes iejaukšanu kaut vai tādēļ, ka tas ir tāds kā tabū temats par ko dažkārt pat kaunina kaut arī tas ir tikpat normāli kā mīlēties. Un papildus - attēloju meiteni neatbilstošu kaut kādiem seksa skaistuma standartiem, ok, tur ir mākslinieciskas noslīdes no vispār jebkādām normālām proporcijām, jo vispārīgi gribēju, lai ir nedaudz šīzo, bet pamatā - meitenei ir puncītis, apaļīgas ciskas, mazi pupiņi, spalvaini dzimumorgāni un sasārtusi seja. Jo es gribēju, lai ir dabiski un patiesi. (Bet neizraujiet šo no konteksta, lūdzu, jo jā, skulptūra apzināti ir nedaudz vājprātīga, sadragāta, ar izkritušiem matiem utml.)

jurniece
pirms 4 gadiem
Jūtos pagodināta(bez ironijas), ka uzskatījāt par vajadzīgu sniegt man tik plašu atbildi. Visu saprotu un daudz kam piekrītu. Un tomēr, tomēr man personīgi rodas sajūta, ka pēdējā laikā seksualitāte vairs nebūt nav tabu tēma mākslā. Saprotu, ka katrs mākslinieks atsevišķi varbūt to neizmanto bieži, bet kopumā no malas skatot tā brīžam šķiet par daudz. Tāpat kā provokāciju vispār. Bet tas ir mans personīgais viedoklis. Bet kas attiecas uz mākslas darba izskaidrošanu, tad pieturos pie varbūt vecmodīgā viedokļa, ka īstam mākslas darbam domas/ jēgas skaidrošana nav nepieciešama. te labprāt ieliktu smaidiņu. Bet es te spriedelēju tā tīri vispārīgi, ne par Jūsu darbu konkrēti. Esmu iecietīga pret tādām lietām(īpaši , ja nav uz to jāskatās piespiedu kārtā, piem. teātra izrādē). Bet vispār, ja esat pārliecināta par savu ideju, manuprāt, nav vērts diskutēt ar tiem, kuri pat nav redzējuši Jūsu darbu. Lai veicas.

Ance Vilnīte
pirms 4 gadiem
Es nedomāju, ka kaut kādas seksuālas lietas ir tabū mākslā, bet gan sabiedrībā. Ak, nu, esmu, esmu pārliecināta par ideju un ar tiem komentāru simtiem feisbukā nediskutēju, bet nedaudz pārpratu Jūsu komentāru un tajā beigu beigās aicinājāt kādam palīdzēt izprast. Man ir vēl ko teikt par jēdzienu "īsts mākslas darbs" un to "skaidrošanas nepieciešamību", bet bez tā laikam tiešām šobrīd var iztikt :D

jurniece
pirms 4 gadiem
Mana frāze par mēģinājumu saprast bija domāta nevis par konkrēto darbu, bet par to, vai seksualitātes akcentēšana/izmantošana mākslas darbos vispār ir tik nepieciešama. Savukārt izteikums par to, ka skaidrošana nav nepieciešama attiecas uz konkrētā mākslas darbā ietverto domu. Un jūsu atbilde bija pietiekami skaidra. Vēlreiz paldies. Bet sarunu ar jums labprāt turpinātu. Tajā skaitā par jēdzienu "īsts mākslas darbs".

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Ja cilvēkam ir interese par laikmetīgo mākslu un viņš ir apmeklējis izstādes , to skatījies internetā, tad nekam, patiesi jau vairs nekam nevajadzētu pārsteigt un provocēt. Ja kāds te sludina skandālu, tad to es uztveru tikai kā reklāmas daļu.

Mani šai sakarībā zīmīgi šķiet citi divi fakti -
nr 1 - absolūtā ignorance par ABLV baņķieru īpašumā nonākušo latviešu laikmetīgās mākslas kolekcijas likteni, kaut vai saistībā ar jaunajiem projektiem, piemēram, Vāgnera zāli, piemēram, Rīgas koncertzāli utt.
nr2 - tas, ka komentētāji un visādu sugu lumpeņi nespēj sarunāties un diskutēt, tas ir skaidrs, nožēlojami un nelabojami, bet tas tā ir. Tas , ka inteliģentie, izglītotie, radošie - kā saka - labākie no mums arī nespēj cieņpilni sarunāties, strīdēties , formulēt viedokli - lūk, tas ir bezcerīgi šī vārda tiešā nozīmē.
Bez jokiem , bez ironijas - es to uzskatu par čekas roku darbu. Kopš padomju okupācijas laikiem čekas asiņainā roka guļ uz mūsu sabiedrības sirds un sirdsapziņas un te lūk mēs esam. Tādi esam.

Māra Dēls .
pirms 4 gadiem
Ironizēt par to, ka cilvēki "nemāk komatus", tādējādi, norādot uz viedokļa nepilnībām? Un tad vēl runā par neierobežotām formām un mākslas brīvību? Gatavais malacis.

Ieva Melgalve
pirms 4 gadiem
Konkrētais darbs, starp citu, man ļoti patika (t.i., tas, kas ir redzams statiskā formā) un ir bēdīgi, kā bildēs tas nav parādīts pilnībā - ar glezniņām pie sienām un grafiti uz skapīšiem

Ieva Melgalve
pirms 4 gadiem
(lai gan nebrīnītos, ja tā būtu daļa no koncepcijas, "taisi, kādu mākslu gribi, tāpat viss, kas interesēs fotogrāfus, komentētājus etc, būs imaginārais autors ar savu imagināro pašapmierināšanos")
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!