Photo by Annie Spratt on Unsplash
 
Aktualitātes
30.01.2019

Top pirmā zero waste kafejnīca Rīgā

Komentē
1

Pagājušajā gadā Barona ielā durvis vēra pirmais beziepakojuma preču veikals Latvijā "Burka", savukārt aprīlī tai varētu pievienoties arī pirmā zero waste kafejnīca "Café M", kam šobrīd tiek vākti līdzekļi pūļa finansēšanas platformā "Projektu banka".

Kafejnīcas iniciatīvas autori ir latviete Ulla un francūzis Johans, kas pēc daudzu gadu prombūtnes atgriezušies Latvijā. "Mūs abus saista ne tikai vēlme dzīvot Latvijā, bet arī vēlme samazināt cilvēku nelabvēlīgo ietekmi uz apkārtējo vidi. Īpaši Āzijā dzīvojošo cilvēku izšķērdīgā un neapdomīgā vienreizlietojamo trauku un plastmasas iepakojumu lietošana mūs tik ļoti šokēja, ka virzīšanās uz zero waste dzīvesveidu notika ātri un kļuva par pamatideju kafejnīcas izveidei," iniciatīvas autori raksta par savu motivāciju atvērt savu zero waste kafejnīcu. "Ar "Café M" projekta palīdzību vēlamies parādīt, ka šobrīd pasaulē jau eksistē daudzi inovatīvi risinājumi, kā piekopt videi draudzīgāku dzīvesveidu arī uzņēmumu līmenī, un ka nepieciešamās izmaiņas atkritumu daudzuma samazināšanā neprasa nedz lielus finansiālus ieguldījumus, nedz arī kompromisu ierastajā ikdienas komfortā."

Plānots, ka topošā kafejnīca durvis vērs aprīlī un atradīsies Kr. Barona ielā 41/43. Kā uzsvērts līdzekļu vākšanas kampaņas pieteikumā, tā būs īpaši pielāgota cilvēkiem ar kustību un redzes traucējumiem un vecākiem ar maziem bērniem, kā arī piedāvās vegāniem un cilvēkiem ar glutēna un citu alergēnu nepanesamību piemērotus saldos ēdienus.

Kā raksta iniciatīvas autori, lielākā daļa kafejnīcas atvēršanai nepieciešamās summas jau ir savākta, kā arī iegūts sociālās uzņēmējdarbības statuss, kas ļauj pieteikties atbalsta grantam, taču šobrīd nepieciešami vēl 5000 eiro darbības uzsākšanai. Līdz līdzekļu vākšanas kampaņas beigām atlikušas 13 dienas, un pašlaik savākti gandrīz 2000 eiro.

Atbalstot iniciatīvu, iespējams arī tikt pie pateicībām, piemēram, kafijas un kūkas topošajā kafejnīcā vai iespējas piedalīties zero waste nodarbībā.

Zero waste kustība, kuras mērķis ir dzīvot, radot pēc iespējas mazāk atkritumu, gūst arvien lielāku popularitāti gan pasaulē, gan Latvijā - šobrīd Rīgā darbojas jau trīs beziepakojuma preču veikali, savukārt pagājušā gada 1. augustā, Zemes pārtēriņa dienā (Earth Overshoot Day), tika dibināta biedrība "Zero Waste Latvija".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!