Foto: Kaspars Filips Dobrovoļskis
 
Aktualitātes
17.08.2018

Top dokumentālā filma par jauno Doma baznīcas vitrāžu

Komentē
0

Biedrība "Ascendum" ar Rīgas domes atbalstu veido dokumentālo īsfilmu "Degsmes spēks", kas atklās, kā tapa pasaules baznīcu arhitektūras kontekstā unikālā vitrāža "Ar degsmi par brīvu Latviju".

1991. gadā Latvija, uzsākot nevardarbīgu pretošanās kustību, atguva savu neatkarību. Viena no nozīmīgākajām pretošanās vietām bija Doma laukums, kur tieši 13. janvārī iedzīvotāji sāka veidot barikādes, kurt ugunskurus un sargāt savu parlamentu. Biedrības "Ascendum" un Rīgas Doma 2012. gadā aizsāktā kustība "Mans Doms" pirms pieciem gadiem izsludināja konkursu, kurā ikviens iedzīvotājs varēja iesniegt savu ideju jaunajai Doma vitrāžai, kas būtu veltīta šīm barikādēm – vienam no nozīmīgākajiem notikumiem mūsu brīvvalsts vēsturē. Konkursā pārliecinoši uzvarēja jaunā latviešu arhitekta Kriša Zilgalvja un mākslinieka Dzintara Zilgalvja koncepcija "Ar degsmi par brīvu Latviju", kas bija inovatīva un svaiga savā idejā, paredzot Marijas kapelas loga ailu aizpildīt ar vitrāžu, kas vienlaikus būtu arī mākslinieciski augstvērtīga stikla skulptūra.

Stikla skulptūra "Ar degsmi par brīvu Latviju" veidota kā piemiņas zīme tautas neapdzēšamajai degsmei par brīvu Latviju un no šī gada janvāra ikvienam apskatāma Doma baznīcas Marijas kapelā un no Doma laukuma. Vitrāža ir unikāls notikums pasaules baznīcu arhitektūrā – tas ir 4,6 m viena lējuma stikls, kāds līdz šim nekad vēl nav radīts, turklāt tā vienlaikus ir skatāma no abām pusēm, ir trīsdimensionāla, kā arī vitrāžas vizuālais baudījums mainās atkarībā no saules atrašanās vietas un spilgtuma.  

Dokumentālā filma "Degsmes spēks" rādīs gan 1991. gada barikāžu notikumus, gan tiem veltītās skulptūras radīšanas procesu – no idejas līdz tās atklāšanai 2018. gada janvārī. Filmu producē biedrība "Ascendum", tās konceptu veido žurnāliste Ilze Dobele, kas jau kopš kustības "Mans Doms" pirmsākumiem ir tās vēstnese. "Filma iecerēta kā stāsts par apņēmību un spēku saglabāt degsmi par brīvu Latviju arī vairāk nekā 25 gadus pēc neatkarības atjaunošanas, radot vitrāžu, kas būs vēstures liecība nākamām paaudzēm. Šo degsmi mēs, "Ascendum" un "Mans Doms" pārstāvji, izjutām Kriša Zilgalvja vitrāžas idejā, cilvēkos, kuri šo projektu palīdzēja virzīt, un visos, kuri ziedoja līdzekļus tās izveidošanai," stāsta Ilze Dobele.

Filmā tiks iekļautas intervijas ar vitrāžas veidotājiem (idejas autoriem, māksliniekiem, projekta īstenotājiem) un arhīvā esošie materiāli, kuros atklājas piecus gadus ilgais darbs pie vitrāžas. Filma pirmizrādi piedzīvos 2019. gadā un būs skatāma televīzijā un internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!