Aktualitātes
08.01.2008

'The Guardian': Jāns Kross bija pelnījis Nobela prēmiju

Komentē
0

”Viņš bija pelnījis Nobela prēmiju un būtu to arī dabūjis, ja vien nerakstītu igauņu valodā,” teikts rakstā, kuru The Guardian publicējis, pieminot igauņu rakstnieka Jāna Krosa nāvi 2007.gada 27. decembrī. Kross tiek raksturots kā izcilākais igauņu rakstnieks, kura darbi meta izaicinājumu padomju okupācijai. 

Apskatot Jāna Krosa (1920 – 2007) jaunekļa gadus neatkarīgajā un okupētajā Igaunijā laikraksts min faktu, ka Krosam atšķirībā no pārējās igauņu inteliģences nebija iespēja izbraukt uz Rietumiem, jo viņš tobrīd atradās cietumā, tomēr, citējot Krosu, arī pieļauj, ka Kross jebkurā gadījumā nebūtu pametis Igauniju: „Tikai tie, kuri meklē pēc atriebības, dodas prom. Tie, kas meklē pēc kaut kā nozīmīgāka, paliek mājās.”

Kā Krosa slavenāko romānu, tulkotu 20 valodās britu laikraksts min stāstu par kādu baltvācu aristokrātu (1978). „Es nekad nerakstīju, lai parādītu, kā vajag iziet uz kompromisiem, bet gan kā dzīvot par spīti tiem.”

Igaunijas neatkarības atgūšana Krosam atnesa starptautisku slavu, tomēr ārēji nekas viņa dzīvē nemainījās – līdz pat savai nāves dienai viņš dzīvoja nelielā 1962.gadā Rakstnieku savienības piešķirtā dzīvoklī ar vecu padomju laika sekciju, bet „viņu raksturoja gaišums un jebkāda ienaida trūkums”.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!