JFL un ¼ Satori portāls
03.06.2008

Terijs Īgltons: Marksisms un literatūras kritika

Komentē
0

Terijs Īgltons. Marksisms un literatūras kritika
No angļu valodas tulkojis Kārlis Vērdiņš
Zinātniskais redaktors: Ivars Neiders
Literārā redaktore: Ligita Bībere
Mākslinieks: Dagnis Skurbe
ISBN 978-9984-9966-7-7
Izdots sadarbībā ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtu

 

Terija Īgltona grāmata „Marksisms un literatūras kritika” aizsāk LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta un izdevniecības „¼ Satori” kopīgu literatūras teorijai veltītu grāmatu sēriju, kuras ietvaros turpmākajos gados paredzēts izdot gan institūta pētnieku sarakstīto grāmatu par literatūras teorijas skolām 20. gadsimtā, gan dažādu autoru darbu tulkojumus, kuri ilustrētu šīs atšķirīgās pieejas literatūras teorijā.

 

„Marksisms un literatūras kritika”

Vai Markss joprojām ir nozīmīgs? Kāpēc mums vajadzētu interesēties par to, ko viņš sarakstījis? Kā tas varētu ietekmēt to, kā mēs lasām literatūru?

Terijs Īgltons savā brīnišķīgi skaidrajā analīzē piedāvā vairākas atbildes. “Marksisms un literatūras kritika” ir neaizstājama lasāmviela tiem, kam vajadzīgs visaptverošs pārskats par šo kritikas atzaru; grāmata sniedz izsmeļošu ieskatu marksisma teorijā. Šis darbs iekļauts „Routledge Classics” sērijā un kļuvis par būtisku pakāpienu tuvāk tēmas padziļinātai izpratnei.

 

Par autoru

Teriju Īgltonu (Terry Eagleton, 1943), ko mūsdienās pamatoti mēdz dēvēt par ‘intelektuālu slavenību’, 2007. gadā laikraksts „The Independent” atzinis par ietekmīgāko dzīvo britu literatūras kritiķi. Doktora grādu ieguvis Kembridžas Universitātē, no 1969. līdz 2001. gadam bijis literatūras profesors Oksfordas Universitātē, kur, pateicoties savām dažbrīd radikālajām klasiskās literatūras interpretācijām, izpelnījies akadēmiska dumpinieka slavu. Pasaules slavu atnesušas arī grāmatas „Marksisms un literatūras kritika” (Marxism and Literary Criticism, 1976) un „Kritika un ideoloģija” (Criticism & Ideology, 1976).

Kā citi nozīmīgi Īgltona veikumi jāmin dižpārdoklis „Ievads literatūras teorijā” (Literary Theory: An Introduction, 1983), „Valters Benjamins jeb Par revolucionāro kritiku” (Walter Benjamin, or Towards a Revolutionary Criticism, 1981), „Estētikas ideoloģija” (The Ideology of the Aesthetic, 1990), kā arī sarkastiskais un vietumis nožēlojošais apcerējums „Pēc teorijas” (After Theory, 2003), kurā Īgltons dažbrīd apliecina savu piederību ‘apokaliptisko intelektuāļu’ klasei, paužot tādas sarkastiskas replikas par mūsdienu pasauli, kā piemēram: „Ir zināmas priekšrocības apstāklī, ka doktora darbu var uzrakstīt, neatraujot acis no televizora ekrāna”.

Viens no Īgltona pēdējiem darbiem ir dzīvā, asprātīgā grāmatiņa ar nosaukumu „Dzīves jēga” (The Meaning of Life, 2007), ko ‘Ļoti saistošā ievada’ sērijā latviski plāno izdot ¼ Satori.

Šobrīd Terijs Īgltons ir angļu literatūras profesors Mančestras Universitātē, taču, spriežot pēc pēdējām ziņām britu presē, viņa krēsls ir apdraudēts.

 

Grāmatu „Marksisms un literatūras kritika” papildina tās tulkotāja Kārļa Vērdiņa sarakstīts pēcvārds un papildliteratūras saraksts.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!