Tāks
pirms 6 gadiem
stereotips nenokrīt no zila gaisa. Esmu redzējis, ka nopietna feministe, kam ar rozā krāsu nav nekādas tuvības, tomēr iemīlēšanās un bērnkopības laikā uz šo pavilkās. Ja mēs padomājam, ar ko šī krāsa mums asociējas (maigumu, bērnišķību, koša - ar vieglprātīgu baudīšanu), un vislabāk - izjūtam to, tad kļūst skaidrs, kāpēc tāds stereotips dzīvo. Un galīgi nav tā, ka šī krāsa nav sievišķīga, jo vismaz pagaidām, kamēr vīriešu kritiskā masa nav kļuvusi dziļi jūtoša, mēs šo rozīguma kvalitāti varam tomēr asociēt ar sievišķo

bridzha
pirms 6 gadiem
vai tieshaam shis ir kaarteejais `meitenes arii driikst speeleeties ar mashiinaam` raksts? velk uz pirmaa kursa zhurnaalistikas studenti, kas, noreibusi no sidra, uzstaajas paareejo draudzenju priekshaa ar klishejaam paarpilnu monologu par dzimumu liidztiesiibu un stereotipiem

Māra Laizāne
pirms 6 gadiem
Tieši tā, arīi šie "mazie" aizspriedumi veido mūsu ikdienu un no tiem daudz grūtāk izvairīties un tos pamanīt, bet tas jau nemazina to ietekmi.

Es (naivi) ceru, ka šo rakstu izlasīs tie, kas pārprot dzimumu vienlīdzību un domā, ka tam kaut kāds sakars ar vīriešu un sieviešu padarīšanu par vienu dzimumu vai tml. ;)

medai
pirms 6 gadiem
Man atkal nepatīk domes reklāmas. Nepatīk, ka tagad visas šīs gleznas ir pabāztas zem kaut kāda stulba 8.marta reklāmas. Labāk patiktu, ka atzītu, ka nav bijuši spējīgi nodrošināt laicigu muzeja remontu un tagad šī ir kompensācija un karāsies uz visiem stūriem regulāri, nevis tikai viņiem tīkamos svētkos. Un karāsies ar labi izlasāmiem mākslinieku vārdiem un lielu mākslas muzeja simboliku, nevis sveicieniem kaut kādos pārprastos svētkos.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
"nevis etniskām problēmām"
Vienkārši vienmēr iekrīt acīs, cik daudz latviskuma Rīgas pilsētvidē lētiem līdzekļiem, vienkārši aiz gribēšanas, ievieš Ušakovs atšķirībā no visiem baurmēriem, kuriem vienkārši viss pofig. Vai, ja kaut ko krutu tomēr tautai rīko, tad, piemēram, izdomā Rīgas dzimšanas dienas datumu sev uz dzimšanas dienu, lai paša privātajā dzertiņā būtu Latvijas vēsturē krutākais feierverks! Nav brīnums, ka daudz latviešu balsos par Ušakovu, kura esmību mēra krēslā vismaz var pamanīt. Un priecīgi tas nav, bet ko interesantu tautai spēj piedāvāt latvieši? Aizliegt "Jauno vilni"? Izmest krievu bērnus no dārziņiem?
"interesantāk lasīt tavas domas par seksismu"
Interesanti lasīt idiota domas?! Vai tad idiotam var būt domas? Tiešām interesanti...
Par seksismu manas domas ir banāli neinteresantas: man patīk, ka ir vīrieši un sievietes, man patīk heteroseksuālas attiecības (kaut nav žēl, ka citiem ir arī citādas), un patīk, ka vīrieša un sievietes atšķirības izpaužas ik solī, ne tikai dzimumaktā, un patīk, ka tētis ir vīrietis un mamma sieviete, un man patīk, ja sievietei pašai patīk vienmēr un visur būt sievietei un vienmēr un visur pozītīvi attiekties pret to, ka vīrietis attiecas pret viņu kā pret sievieti. Un nepatīk sieviešu centieni kļūt par sūdīgiem kompleksainiem vīriešiem tā vietā, lai būtu foršas pašapzinīgas sievietes. Tik vien, nekā interesanta, parastais radikālais seksisms.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
"Man patīk, kādus rotājumus Rīgas pilsētvidē par godu 8. martam ir izvietojusi pašvaldība"
Vot, kāpēc ir tā, ka visu stulbumu latviešvidē rada latvieši, un visu, kas ir gaumīgs, pat latviešvidē rada krievi?!

Izbanotais
pirms 6 gadiem
Drusku velk uz to. Šajā sakarā gribētu komentēt tikai pēdējo teikumu:
"Nav pareiza un nepareiza veida, kā būt sievietei."
Pareizi, jebkurš veids, kā sieviete ir tāda, kāda viņa vēlas būt, ir pareizs un nevienam tur nav ko purkšķēt. Ir tikai viens nepareizs veids, kā būt sievietei: būt tādai, kāda viņa nevēlas būt, un purkšķēt, ka pasaule pie tā vainīga.

aijaaija
pirms 6 gadiem
jā, man arī uzkrita tās telefonu reklāmas. es NEKAD nepirktu telefonu ar kaut kādām rozā puķītēm, bēee. nez kuram idiotam kaut ko tādu var iebarot.

Māra_OK
pirms 6 gadiem
Grūti saprast, vai autore apzināti izvēlas "tuneļ-skatu" uz stereotipu izmantošanu reklāmā vai tiešām tic, ka tikai sievietes ir pakļautas stereotipizācijai. Visa reklāmas industrija taču balstās uz stereotipiem - arī vīriešiem taču tiek piedāvātas mašīnas, kas "tevi padarīs par īstu veci" utt. Un, ja nu tu, gadījumā, cilvēks sajūties nedaudz sevišķāks un tāpēc varbūt reizēm bēdīgs par šādu dalījumu stereotipos, tad tev palīgā nāks cita, varbūt nedaudz specifiskāka, šaurāka reklāmas nozare, kas specializējas tieši uz tādiem - individuālistiem, sava ceļa gājējiem. Kurus atkal ļoti viegli ir stereotipizēt. Manuprāt reklāma nevar nebalstīties uz stereotipiem, jo reklāma nekad nav vērsta uz atsevišķu indivīdu. Un vienīgais veids, kā "būt tādai, kāda vēlies būt" ir pēc iespējas kritiskāk skatīties uz jebkuru ideju/domu/lietu, kas ienāk tavā prātā vai vidē un izvērtēt, vai tev tas ir vajadzīgs, vai "no ārpuses" izskatās, ka tu piederi tai cilvēku grupai, kurai tas ir vajadzīgs.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Kārtējo reizi - zināt savas tiesības, kaifā noelsties par to .... bet neapgrūtināt sevi ar pienākumiem...pat nepieminēt tos.
Kārtējo reizi - rozā un sievišķība - phē un fuj ... Autorīt - tu esi tajā pašā grāvī, kur tie, kurus tu kritizē.
Tu apgalvo, ka nevajag kultivēt stereotipus un vienlaicīgi vemsties no domas par rozā telefonu.


dzimmijs13
pirms 6 gadiem
"viņa domas un uzskati ir viņa paša radīti, nevis no sabiedrības aizgūti," - nu bet nav taču vispār iespējami kāda mītiska individuāla "paša", no apkārtējās sabiedrības pilnīgi neatkarīgi uzskati. Arī "sabiedrības vairākumam" it kā neatbilstoši uzskati ir kādas sabiedrības daļas kultivēti uzskati.
Tā arī, vai tikai "es nevados pēc stereotipiem" automātiski nav kārtējā stereotipa radīšana. Proti, šajā gadījumā - sieviete, kurai patīk rozā telefons, ir "stereotipiem pakļauta", tālāk iznāk ka ja melnās drēbēs, tad "dumpiniece", vēl piemēram ja pašas tamborētā, dažādu krāsu jaciņā, kaut kāda uztamborēta "pankūka" uz galvas un kājās raibas bikses ar šekumu līdz par papēžiem - tad neatkarīgi domājoša māksliniece.
Vieni vienīgi stereotipi, no tiem neizbēgt.

dute
pirms 6 gadiem
nu jau mēs pēc noklusējuma pieņemam, ka visa Rīgas pašvaldība = krievi? :)

Arvis Kolmanis
pirms 6 gadiem
Raksts ir par sieviešu līdztiesību, nevis etniskām problēmām, būtu interesantāk lasīt tavas domas par seksismu.

Arvis Kolmanis
pirms 6 gadiem
'jebkurš veids, kā sieviete ir tāda, kāda viņa vēlas būt, ir pareizs un nevienam tur nav ko purkšķēt. Ir tikai viens nepareizs veids, kā būt sievietei: būt tādai, kāda viņa nevēlas būt, un purkšķēt, ka pasaule pie tā vainīga.'
Jā.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!