Elizabete Lāce. Foto: Arnis Kalniņš
 
Aktualitātes
23.03.2016

Tapis pirmais līvu laikmetīgās mākslas darbs – Elizabetas Lāces albums "Mōaigā"

Komentē
2

Pirmdien, 28. martā, plkst. 17:00 Kaņepes Kultūras centrā atvēršanas svētkus piedzīvos Elizabetas Lāces debijas soloalbums "Mōaigā" (Zemesmala), kas uzskatāms par pirmo līvu laikmetīgās mākslas darbu, informēja biedrības "Hi" pārstāve Dita Ābola.

"Mōaigā" (Zemesmala) ir divpadsmit mūzikas kompozīciju, tekstu un fotogrāfiju albums, kura autore un izpildītāja ir Elizabeta Lāce. Tā centrālā tēma ir robežlīnijas – personīgās un ārējās, pretēju pasauļu satikšanās un izgaišana, paralēli iekšējiem notikumiem redzot līdzību mūsu kultūrģeopolitiskajā vidē – atrodoties dažādu varu vidū, gadu simtiem kopā turot judeokristīgās un dievturu dzīvesziņas, kādreiz mēģinot līdz pamatiem iznīcināt tās visas, un vispēdīgi – pirms tūkstošiem gadu pie vienas upes krastiem jūras malā saduroties urāliešu un indoeiropiešu pasaulēm.

"Mōaigā" ir pirmais līvu laikmetīgās mākslas autordarbs. Teksti ir pārstāvēti trijās valodās, tapuši 2016. gada februārī Klaipēdā, Liepājā un Budapeštā. Fotogrāfijas tekstos aprakstītajiem notikumiem saistošajās senajās līvu apdzīvotās vietās uzņemtas sešu gadu laikā, mūzika tapusi 2015. gada jūnijā šur tur slepeni Vidzemes priekšpilsētā. Kompozīcijas ir arfai solo, izmantojot šobrīd visas akadēmiski zināmās šī instrumenta sonorās iespējas, kā arī pēcapstrādi; šis ir arī pirmais arfas albums Latvijā.

Ieraksta inženieris ir Gundars Rullis, māsterējis Edgars Skrāģis, maketa autore – Irbe Šmite. Tekstus pārbaudīja un atdzejoja Ērika Krautmane, Daiga Šmideberga un Rūdolfs Karpuška.

Skaņdarbs "Dieva suņu ēnas" no jaunā albuma

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!