Aivars Liepins
pirms 6 gadiem
Cienijamais autors citē bībeles tekstus,bet tikai tik daudz cik pašam vajaga lai apgāztu savus pretiniekus. Principā šī ir saruna ar sevi. Viss sākas ar to kā mēs pamatā domājam - kadam pasaules uzskatam piekeramies. Autors skaidri saka " cilveks ir dzīvnieks" ,bet vina pieminētā bībele saka ka cilvēks ir Dieva radības kronis!

Kārlis Irbe
pirms 6 gadiem
Var jau uzkonstruēt oponenta tēla un tad to sakaut!
Arī šahu var spēlēt pats ar sevi un tad svinēt uzvaru - vareni :)
Bet kā ar to dzīvēm, kuras REĀLI ir izpostījusi LGBT ideoloģija? https://www.youtube.com/watch?v=OYvkiq8EEJc 
Ko Iļja atbildētu Valtam?

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
Bet protams ka mēs esam "sociālie konstrukti" (viss ir kā apziņa)! Vien, kāda iepriekšējo kostruktu vienkārši aizvietot ar citu, jo negāciju avots - pieķeršanās tāpēc nemazināsies.
Nudien neesmu pārliecināts ka savas nosacītās identitātes saistīšana ar vienu no tradicionālajiem dzimumiem - vīrietis vai sieviete ir varmācības ģimenē tiešais cēlonis. Piemēram, neesmu dzirdējis ka Himalaju poliandrijā vīri klopētu savu sievu (te gan pieļauju ka varbūt esmu nepietiekami informēts). Bet vienlaikus arī tur dzimumu lomas ir tradicionāli nodalītas.
Tas ir, baidos ka nākotnē dzimumneitrālajā ģimenē, kur dzīvo nevis "viņš ar viņu", bet divi vai vairāki "viš'", kāds no "tiem" var kādam "tādam" tāpat uzdauzīt zilu aci. Lai arī bez "dominējošā tēviņa" apziņas.

foke_wolf
pirms 6 gadiem
Neesmu pārliecināts vai par tēmu, bet kas tās par stulbām lomām, kas liek vīriešiem strādāt? Taisiet ātrāk tās revolūcijas, lai vīrieši var nestrādāt un sievietes mums izmaksā kādu aliņu bārā!

foke_wolf
pirms 6 gadiem
P.S. reāli man vienalga kāds man dzimums un vienalga kāds dzimums tam, kas
man izmaksā aliņu!

Gunta Klivere
pirms 5 gadiem
Ir tādas sabiedrības, kur tradicionāli strādā un nes mājās naudu tieši sievietes. Vīrieši ir vai nu lieli priekšnieki/biznesa īpašnieki/noziedznieki- vai arī nedara neko īpašu un pārtiek no tā, ko atnes sievietes. Arī Latvijā ir tāda kopiena, ja nu kāds nezināja.
Man periodiski gadās vīriešiem izmaksāt aliņu. Betneviens no viņiem vēl nav man dzemdējis bērnu!

Reinis Inkēns
pirms 6 gadiem
1.Vai diskriminācija notiek pret bioloģisko vai pret sociālo dzimumu?
2.Pēc autora argumentācijas gaitas, šķiet, ka potenciāli var būt neierobežots soc dzimumu skaits - luterāņu vīrietis, latviešu luterāņu vīrietis, latviešu luterāņu vīrietis no Daugavpils 20.gs. sākumā utt. Utjp.
Kā šajā gadījumā var jēgpilni runāt par vienlīdzību?

biologs
pirms 6 gadiem
Labi jautājumi! Domāju, ka visur, kur autors šajā un iepriekšējos rakstos runā par sieviešu diskrimināciju, vardarbību, 'mee too', u tml, tas noteikti ir bioloģiskais dzimums šī vārda visparastākajā nozīmē. Kad runa ir par daudzajiem t.s. sociālajiem dzimumiem, kurus it kā cilvēks pats var izvēlēties, vienlīdzības tēma tīri dabiski aizslīd otrajā plānā. Jo ekstrēmā gadījumā, ja nākotnē par 100% sekmētos dzimumneitrālas audzināšanas projekts, vairs jau nepastāvētu šīs dažādo genderu grupas, tātad, nebūtu īsti nekādu nelīdztiesības iespēju. Vārdu sakot, daudzie sociālie dzimumi ne visai noder šobrīd aktuālajai cīņai pret reālu vai iedomātu sieviešu nelīdztiesību, bet vairāk kā lego klucīši teorijas veidošanai, par to, kā uzbūvēt 'jaunu, labāku pasauli', kuras centrā atrastos jauna tipa cilvēks. Apmēram tas pats, kas reiz bija komunisma cēlājs ar visu savu morāles kodeksu... un ar aizliegtās literatūras sarakstu, oficiālo partijas ideoloģisko līniju u.c. tik pazīstamiem jaukumiem piedevām :)

Liene L
pirms 6 gadiem
Latviešu valodā nav vajadzīgs termins genders, tam ir latviskais tukojums, gender burtiski nozīmē - dzimte. Un tas ir gramatikas termins.

Matiss Zarkevics
pirms 6 gadiem
Pilnīgs sviests. Jau pašā sākumā pieņēmums, ka dzimums un lomas ir 100% bioloģiskas vai 100% sociālas konstrukcijas ir fufelis - tikai retais apgalvo ko tik radikālu. Bet autoram, protams, nav nekādu problēmu uzzīmēt šādu radikālu modeli, piedēvēt to saviem pretiniekiem un tad ar lielu prieku to apgāzt! Protams, ka tās ir muļķības, bet tās ir autora paša izdomātas muļķības.

Kaut vai piemērs ar Maugli. Jā, cilvēku var audzināt vilku barā un viņa uzvedība būs dzīvnieciska, tā ir daļa no kulturālās ietekmes. Bet lai ceļ roku tas idiots, kurš Maugli klasificēs kā vilku nevis cilvēku. Tas pats ar dzimumiem - tu vari vīrieti audzināt Amazones sieviešu ciltī un ieaudzināt viņā noteiktu uzvedības modeli, bet tas nenozīmē, ka viņam sāks augt krūtis :) Labākajā gadījumā viņš mēģinās atdarināt cilts sievietes un bāzīs bērnu pie pupa un pēctam bēdāsies, ka tur nekas nenotiek. Tu vari dekonstruēt pietiekami daudzus instinktus un iemācīt citus, bet kāda suņa pēc tas ir vajadzīgs?

Piemērs - tradicionāli vīrieši gāja karot, sievietes palika mājas. Sociāla konstrukcija? Tīri tehniski - jā. Cilts vadonis jebkurā laikā varēja pateikt, ka 50% cilts nepiedalīšanās kaujā nav efektīva, ka viņš tagad ir apgarots progresīvais un sūtīt sievietes uz fronti!
Tas beigsies ar to, ka neatkarīgi no kara iznākuma, cilts būs zaudējusi lielu daļu sava atražošanas potenciāla un visdrīzāk izmirs. Jo lai gan daži progresīvie var mēģināt noliegt sieviešu vidējo fizisko potenciālu, diez vai atradīsies kāds kurš noliegs faktu, ka dzemdēt bērnus var tikai sievietes.
Kāpēc šāds piemērs? Ļoti vienkārši - tā ir ilustrācija tradīcijām (kultūrai), kuras saknes ir meklējamas bioloģiskajā realitātē. Un ja šīs tradīcijas palīdz ciltij izdzīvot, tad tās tiks nodotas tālāk. Un no evolūcijas viedokļa tas ir ļoti noderīgi, jo labāk ir no vectēva saņemt mācību neskarties karstai plītij, nekā visai ciltij apdedzināt pirkstus. Diemžēl nākamās paaudzes varbūt pat neapzināsies šādu tradīciju pirmavotus un jēgu - tās sevi sauks par "progresīvām" un dekonstruēs cik vien var, kamēr metaforiski un praktiski nedabūs pa seju.

Beigās seko apgalvojums, ka reliģija ir sociāla konstrukcija. Jā, ir. So what? Kāds tam sakars ar dzimumu? Autors ļoti viltīgi manipulē ar valodu - ja X ir sociāla konstrukcija tātad AHA (!), arī Z ir sociāla konstrukcija. Kaut kā palaidu garām momentu, kur viņš izskaidro saistību starp bioloģisko dzimumu un reliģiju.

Ja šāds cepums ir LU filozofijas maģistrantūras produkts, tad laikam ir pizģec ar kvalitāti fakultātē...

Māris SH
pirms 6 gadiem
Tevi personīgi kāpēc interesē, kas citam cilvēkam ir kājstapē un pie kāda dzimuma tas sevi pieskaita?

SMH cilvēki atrod neskaitāmus argumentus par 'biloģiju' un 'tradīcijām' tikai lai saglabātu pastāvošo kārtību, kurā sievietes 'dabiskā' dzmumloma ir sēdēt pie plīts un spiest laukā bērnus.

Liene L
pirms 6 gadiem
Pilnīgi noteikti interesē. Tas ir katra cilvēka un pat katra dzīvnieka instinktos. Sieviešu dzimuma pārstāvēm diemžēl ir jāuzmanās un jasargājas no vīriešu dzimuma pārstāvjiem, jo ir pietiekami daudz izvarotāju.

Matiss Zarkevics
pirms 6 gadiem
Ja tev šķiet, ka dzimumu nosaka tikai tas, kas ir kājstarpē, tad nazi rokā un aiziet - kļūsti par sievieti...
Un ja tu nerubī kāpēc vēsturiski sievietes ir uzturējušas māju un audzinājušas bērnus, kamēr vīrieši ir darījuši bīstamākos un fiziski grūtākos darbus, un kā tas attiecas uz cilvēku izdzīvošanu ekstremālos apstākļos, tad, pardon, bet žigli atpakaļ uz skolu!

Māris SH
pirms 6 gadiem
Pirmkārt, tas ka kaut kas vēsturiski ir iegājies kā tradīcija nenozīmē, ka tas ir racionāli un dod labumu lielākajai daļai cilvēku. Apspiežot sievietes vēsturiski ir ticis apspiests 50% cilvēces smadzeņu potenciāla. Iedomājies, cik tālu cilvēce būtu tikusi, ja neuzskatītu ka sievietēm nav vajadzības rakstīt un lasīt?
Mūsdienās jau sen ir pagājis tas laiks, kad cilvēkiem bija jāizdzīvo ekstrēmos apstākļos un lielākā daļa vīriešu nestrādā fiziski smagu darbu. Kāpēc tu pretojies pārmaiņām un centieniem ieviest visu cilvēku līdztiesību?

Otrkārt, atvainojos par pārpratumu - likās ka tieši to tu apgalvo, ka dzimums ir tas kas ir starp kājām. Tas ko es gribēju pateikt - bioloģiskās atšķirības starp sievietēm un vīriešiem ir daudz, daudz mazākas nekā dzimumlomas sabiedībā, un jo ātrāk cilvēki sāks apjēgt šo vienkāršo bioloģisko faktu, jo straujāk notiks cilvēces un mūsu sabiedrības attītība.

Ja pašu interesē biloģija un reāli pētījumi šajā jomā - izlasi Diane F. Halpern 'Sex Differences in Cognitive Abilities'. Tad parunāsim :)

Matiss Zarkevics
pirms 6 gadiem
>Mūsdienās jau sen ir pagājis tas laiks, kad cilvēkiem bija jāizdzīvo ekstrēmos apstākļos

Aizbrauc uz Āfriku, uz Afganistānu, uz Sibīriju vai Krievijas ziemeļiem, uz Dienvidamerikas džungļiem un tad parunāsim. Ja gribi ko tuvāku modernai Eiropas sabiedrībai, tad parunā ar Ukraiņiem, pāri kuru mājām ir gāzies karš un pajautā viņiem, kas ir ekstremāli apstākļi un kādu sabiedrības (vai pat ģimenes) organizāciju tie pieprasa.
Ideja, ka tagad pie mums ir miers un stabilitāte un KA TAS TĀ ARĪ BŪS VISU PAREDZAMO NĀKOTNI, ir absurda. Tieši tāpēc ir jāuztur dzīvas vēstures mācības un paražas, jo neviens - ne es, ne tu - nevar garantēt, ka tās nebūs vajadzīgas.

>Kāpēc tu pretojies pārmaiņām un centieniem ieviest visu cilvēku līdztiesību?

Kādas tiesības Latvijā vīriešiem ir, bet sievietēm nav? Tas tā, ja mēs runājam par juridisko aspektu. Bet ja tu domā līdztiesību kā ideju, ka "mēs visi esam vienādi", tad es tam pretojos tāpēc, ka labākajā gadījumā tās ir prastas muļķības. Sliktākajā - tā ir destruktīva, uz marksisma bāzes būvēta ideoloģija, uz kuru parakstās tie paši lūzeri, kas pirms 70 gadiem būtu ar ugunīm acīs aģitējuši par darbaļaužu atbrīvošanu no buržuju jūga. Es vispār skeptiski skatos uz pārliecinātiem revolucionāriem.

>likās ka tieši to tu apgalvo, ka dzimums ir tas kas ir starp kājām
Kas ir hormoni? Kas ir instinkti? Un ja tev liekas, ka tā ir sīka atšķirība, tad parunā ar večiem, kuriem ir diagnosticēts ļoti zems testosterona līmenis un kā tas ietekmē viņu dzīvi, viņu emocijas un uzvedību. Vai paskaties uz pavisam neseno gadījumu Teksasā, lai pamanītu kādu atšķirību nozīmē viens hormons
https://www.theguardian.com/society/2018/feb/25/transgender-wrestler-mack-beggs-wins-texas-girls-title

Un tas ir tikai viens hormons. TIKAI VIENS!

Māris SH
pirms 6 gadiem
Tu vēl jautā vai sievietes Latvijā tiek apspiestas? Palasi vēlreiz savu tekstu - tu pats vēlies saglabāt šo kārtību kurā sievietes vieta ir virtuvē, kur viņa kalpo vīrietim par seksa un reprodukcijas objektu, kā arī mājkalpotāju. Vai tiešām tev šķiet tik revolucionāra ideja, ka visi cilvēki ir līdztiesīgi, neatkarīgi no dzimuma?

Līdztiesības ieviešana nenozīmē to, ka mēs tagad pilnībā atteiksimies no visām dzimumu lomām sabiedrībā un kļūsim par androgīniem robotiem. Tas nozīmē, ka katrs varēs izvēlēties sev kā cilvēkam tīkāmāko nodarbošanos, kas absolūti nebūs atkarīga no tā kas starp kājām. Tas nozīmē, ka sievietes (un vīrieši) kas vēlēsies pildīt tradicionālās dzimumu lomas būs brīvi to darīt UN tie, kas izvēlēsies nesekot tradicionālajām dzimumu lomām netiks par to nosodīti no sabiedrības puses.

Ja jau mēs runājam par bioloģiju - ir pierādīts, ka sievietēm smadzenēs labāk ir attīstītas daļas, kas atbild par verbālo komunikāciu, empātiju, saskarsmi; viriešiem - telpisko uztveri un matemātiku. Tad jautājums - kāpēc mūsu sabiedrībā pie politiskās un ekonomiskās varas ir vīrieši, lai gan neiroloģiski sievietes ir vairāk piemērotas diplomātijai, saskarmei un sociālu lēmumu pieņemšanai? (sk. grāmatu ko ieteicu iepriekš. Tur ir ļoti labi un zinātniski paskaidrots nature vs. nurture arguments).

Viss ko es no tevis dzirdu ir zinātniski nepamatoti prasti argumenti. Varbūt ir laiks atvērt acis un ieklausīties tajā, ko tev saka sievietes, un beigt sev melot, ka Latvijā tak viss kārtībā ar dzimumu līdztiesību, tikai tādēļ ka tu kā vīrietis atrodies pozīcijā kurā tev tas ir izdevīgi?

Matiss Zarkevics
pirms 6 gadiem
Un ja tu domā, ka Mātes loma ir nekas vairāk kā kalpošana vīram un krišana uz ceļiem (gan māju tīrot, gan sūkājot), tad apciemo savu māti, paskaties viņai acīs un nokaunies!

Matiss Zarkevics
pirms 6 gadiem
>sievietes vieta ir virtuvē, kur viņa kalpo vīrietim par seksa un reprodukcijas objektu, kā arī mājkalpotāju.

Lūdzu, kur es esmu teicis šādus vārdus? Citātu galdā vai turi muti, ķēms, un nemētājies ar apvainojumiem.

Māris SH
pirms 6 gadiem
Skumji, kad cilvēks uz diskusijas argumentiem spēj atbildēt tikai ar apvainojumiem.
Lai tev veicas dzīvē saprast ko nozīmē vienlīdzība, un, iespējams, kādreiz izaugsi par īstu vīrieti ;)))

kuģis
pirms 6 gadiem
Vienlīdzības "dabā" nav. Arī pie cilvēkiem. Samierinies ar to. Cilvēki "vienlīdzību" grib ieviest caur politiku un sociālās inženierijas projektiem, bet vai tas maz kādam pēc 20.gs. murgiem ir vajadzīgs.

foke_wolf
pirms 6 gadiem
Pirmkārt, vai nav tā, ka katrā pārī ir individuāli, kurš sēž vituvē, kurš nesēž par to vienojas un agri vai vēlu tiek atrasts balanss. Ja skuķim nepatīk, ka vecis maz pelna, vai viņam ir maziņš, viņa taču ir tiesīga izvēlēties citu, kas viņai patīk un pelna pietiekami. Nav jau tā, ka sievietei jāieņem vieta pirmajā ierādītajā virtuvē. Par ko ir īsti cepiens?

kuģis
pirms 6 gadiem
"Par ko raksta apustulis? Par bioloģiju? Viņš raksta par sociālo realitāti. Tieši no šī panta var saprast, ka nacionalitāte, sociālā nevienlīdzība, reliģija (jo jūdu un grieķi var saprast gan kā etnosu, gan kā reliģisko piederību) ir sociālas konstrukcijas."

Cienījamais autors savā "ekseģēzē" laikam nodarbojas ar joku dzīšanu. Viss būtu labi, taču šeit - lai atbalstītu noteiktu politisku un publisku izvēli, kolektīvi saistošu lēmumu (un ideoloģiju) - kā atbalsts tiek piesaukta visaugstākā autoritāte - Dieva Vārds. Redz, pats Dievs kaut ko saka par sociālajiem dzimumiem. Neatkarīgi no tā, vai autors to domā nopietni vai puspajokam, viņam nopietni vajadzētu apsvērt otro un astoto bausli ar visām skarbajām izrietošajām sekām.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!