Aktualitātes
09.05.2019

Soduma balvu par novatorismu literatūrā saņem Pelšs, Akmentiņš un Contra

Komentē
0

Rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma balvu par novatorismu literatūrā 2019. gadā saņēmis Andris Akmentiņš par romānu "Skolotāji" ("Dienas Grāmata"), dzejnieks Einārs Pelšs par krājumu "Rembo 2016" (Valters Dakša), kā arī igauņu dzejnieks Contra (Margus Konnula) ar tulkotāju Guntaru Godiņu par grāmatu "Tik grūti ir būt latvietim" ("Pētergailis"). 

Andra Akmentiņa "Skolotājus" žūrija raksturojusi kā darbu, "kura nozīme aiziet daudz tālāk, plašāk un dziļāk par literatūras viena gada teritoriju, spilgti atklājot, ka skolotājs atkarībā no laikmeta un konjunktūras var būt gan autoritāte, gan gaismas nesējs, gan valdošās varas ietekmīgākais instruments cilvēka totālā pāraudzināšanā".

Dzejnieka Eināra Pelšes grāmatā "Rembo 2016", ko ierobežotā tirāžā 2018. gadā izdeva Valters Dakša, "viss ir izaicinājums un neslēpta ironija par agresīvi bezjēdzīgo, muļķīgo un apmuļķojošo masu kultūru", teikts žūrijas paziņojumā. "Ja pieņem spēles noteikumus, kurus piedāvā autors un citi grāmatas līdzveidotāji, var redzēt, cik pārdomāta ir grāmatas koncepcija visās detaļās un cik nevainojami tajā iekļaujas literārais huligānisms."

Savukārt Contras un Guntara Godiņa dzejoļu krājums "Tik grūti ir būt latvietim" žūrijas vērtējumā ir visatbilstošākais jēdzienam "novatorisms". "Contra ir novators kvadrātā – igaunis, kurš raksta dzeju latviešu valodā un kurš uz latviešu valodu un literatūru raugās no jauna, neierasta skatpunkta, spēlējas ar latviešu valodu, nebūdams tās dzimtais runātājs, bet piešķiļot tai jaunu, spožu poētisku dzirksti. Viņam līdzvērtīgs partneris ir Guntars Godiņš, kurš savus tulkojumus allaž izvēlējies pēc neparastības, novatorisma un ārpusnieciskuma konteksta," rakstīts paziņojumā.

Dzintara Soduma balvas žūrijā bija rakstnieks Roalds Dobrovenskis, kultūržurnāliste Liega Piešiņa, redaktori Gundega Blumberga un Arturs Hansons, kā arī Ikšķiles novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Dace Jansone. Balvas fonds ir 4270 eiro, un tā tiek piešķirta reizi gadā vienam vai vairākiem Latvijas rakstniekiem vai tulkotājiem par novatorismu viņu darbā. Šīgada balva tiks pasniegta 17. maijā Ikšķiles Tautas namā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!