Foto - Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
14.05.2015

Soduma balvu literatūrā saņēmis Māris Bērziņš par romānu "Svina garša"

Komentē
0

13. maijā, rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma dzimšanas dienā, Ikšķiles tautas namā jau trešo gadu Ikšķiles novada pašvaldība pasniedza viņa vārdā nosauktu balvu literatūrā, ko šogad saņēma rakstnieks Māris Bērziņš par romānu "Svina garša", informē Nora Ikstena.

Šogad Latvijas grāmatu apgādi šai Ikšķiles pašvaldības balvai bija pieteikuši gandrīz 30 grāmatu – oriģināldarbus un tulkojumus. Žūrija vienbalsīgi piešķīra 2015. gada Dzintara Soduma balvu Mārim Bērziņam par romānu "Svina garša", ko izdevis apgāds "Dienas grāmata" sērijā "Mēs. Latvija, XX gadsimts".

"Māra Bērziņa jaunais romāns ir īsts notikums latviešu oriģinālliteratūrā. Attēlojot Otrā pasaules kara sākotnēju posmu – vienu no vissarežģītākajiem periodiem Latvijas jauno laiku vēsturē –, M. Bērziņš bezbailīgi ņemas runāt par sāpīgiem vēstures, tautas apziņas un zemapziņas momentiem un šajā nozīmē ir īsts celmlauzis. "Svina garša" iegaismo tās vērtības, kas izturējušas 20. gadsimta pārbaudījumu, – cilvēcisku līdzjūtību, atvērtību citu ciešanām, individuālu atbildību un personisku drosmi. Autoram izdevies radīt spilgtu mākslas darbu, kura elektrizējošais spēks ievelk sevī, liek domāt un just līdzi," tiek pamatota balvas pasniegšana M. Bērziņam.

Latviešu rakstnieks un tulkotājs Dzintars Sodums, vairāk nekā 60 gadus dzīvodams trimdā Zviedrijā un ASV, nenogurstoši darbojās par labu latviešu valodas un literatūras saglabāšanai un attīstībai. Gan prozā, gan dzejā viņš bija jaunu ceļu pirmatklājējs. Džoisa romāna "Uliss" tulkojums, izcilā meistara mūža sniegums, pavēra gan latviešu valodai un rakstniecībai, gan lasītājiem jaunas iespējas un horizontus.

Šogad balvas nominantu vidū bija tādi latviešu literāti kā Pauls Bankovskis, Arno Jundze, Māris Bērziņš, kā arī tulkotājas Dace Meiere un Maima Grīnberga u.c. Savukārt pirmās Dzintara Soduma balvas literatūrā, kas tika pasniegta 2013. gadā, laureāti bija rakstnieki Jānis Rokpelnis, Egils Venters un Pēteris Draguns, bet pagājušajā gadā apbalvots tika Andris Zeibots par romānu "Okeāniskais es" un Inga Ābele par romānu "Klūgu mūks". Dzintara Soduma balvas fonds ir 4269 eiro.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!