Kadrs no filmas "Anjēze par Vardā"
 
Aktualitātes
17.10.2019

Šodien sākas sestais Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Komentē
0

Šovakar "Splendid Palace" ar Ginta Zilbaloža animācijas filmas "Projām" nacionālo pirmizrādi tiks atklāts Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF).

Šogad festivālā, kas norisināsies līdz 27. oktobrim, tiks izrādītas 148 filmas 11 tematiskajās programmās. Programmā būs skatāmas ievērojamu pasaules režisoru filmas, vērtīgākais no jaunākā Eiropas un pasaules festivālu kino, Latvijā tapušu filmu pirmizrādes, drosmīgas debijas filmas, spēcīgs un emocionāls autorkino. Festivāla filmas tiks izrādītas ne tikai kinoteātrī "Splendid Palace", bet arī kinoteātros "K.Suns" un "Kino Bize", Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā

Septiņas no Eiropas filmām, kas redzamas programmās "Festival Selection", "Nordic Highlights", "Berlinale 2019 Riga", ir izvirzītas ASV Kinoakadēmijas Oskara balvai, pretendējot uz titulu "Labākā starptautiskā spēlfilma". Savā starpā par šo balvu sacentīsies gan Dienvidkorejas izvirzītais un Kannu festivālā uzvaru ieguvušais "Parazīts", gan Krievijas nominante – drāma "Maikste", kas ar sievietes acīm skatās uz skaudro pēckara periodu Ļeņingradā, gan Vācijas filma "Sistēmas grāvēja" par deviņgadīgas meitenes izmisīgajiem centieniem atrast mājas, ģimeni un patiesu mīlestību apstākļos, kad no viņas visi cenšas atbrīvoties. Rumānija Oskaram izvirzījusi rumāņu jaunā viļņa ievērojamākā režisora Kornelju Porumboju kriminālkomēdiju "Svilpotāji", kas miksē detektīvseriālu un teju bondiādes cienīgus elementus, Islande – stāstu par mīlestību, skumjām, naidu un atriebību "Balta, balta diena", Norvēģija – "Prom ārā zirgus zagt", kas balstīta norvēģu rakstnieka Pēra Petersoma grāmatā un stāsta par lēmumiem, kas spēcīgi ietekmē citu cilvēku dzīvi. Filmas operators ieguva Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla "Sudraba lāci" par izcilu māksliniecisko izpildījumu. Savukārt Zviedrijas pretendente "Labākā starptautiskā spēlfilma" balvai ir filma par tradīcijām un aizliegto mīlestību – "Un tad mēs dejojām". Lai gan tās režisors ir zviedrs, filma ir par Gruziju, tās konservatīvo vidi un aizspriedumiem.

"Riga IFF" pulcēs arī vairākus simtus viesu no starptautiskās kino profesionāļu vides, jo festivālā norisināsies arī pasākumu programma industrijas speciālistiem, publiskas diskusijas, kā arī ekskluzīvas tikšanās ar filmu veidotājiem, dodot iespēju skatītājiem uzdot savus jautājumus. Kā katru gadu, "Riga IFF" noslēgumā tiks apbalvoti pilnmetrāžas kino, īsfilmu un mūzikas video konkursu uzvarētāji.

Pilna festivāla programma un biļetes pieejamas festivāla mājaslapā, savukārt pirms došanās uz festivālu iesakām ielūkoties režisores, kinokritiķes un rakstnieces Kristīnes Želves filmu izlasē.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!