Džensons Stēgners. "Izģērbšanās", 2015.
 
Blogs
08.04.2019

Sliktais sekss

Komentē
7

Latvijā ar seksu saistīti skandāli gadās reti, toties tie ir kolorīti un skaļi. Pagājušajā nedēļā Latvijas un pasaules mediji vēstīja par kādas sievietes apsūdzībām basketbolistam Kristapam Porziņģim izvarošanā un piekaušanā. Ņemot vērā faktu, ka Porziņģis pilnīgi noteikti ir patlaban pasaulē pazīstamākais latviešu vīrietis, notikums – neatkarīgi no tā, vai apsūdzības ir pamatotas vai nepamatotas, – izskanējis tik skaļi, cik vien iespējams.

Līdz šim šķietami visvairāk sapiņķerētais un manāmākais seksa skandāls Latviju piemeklēja nevis tad, kad deputāts Jānis Ādamsons no Saeimas tribīnes pedofilijā nepamatoti apsūdzēja virkni politiķu, bet 1995. gadā, kad no Latvijas Zemnieku savienības ievēlētais Saeimas deputāts un akciju sabiedrības "Latvenergo" padomes loceklis Zigurds Tomiņš devās komandējumā uz ASV, lai piedalītos ASV Enerģētikas asociācijas rīkotā seminārā. Kas īsti bija noticis Vašingtonas "Watergate" viesnīcā, tā arī nav zināms, jo Tomiņš savas liecības vairākkārt mainīja. Vispirms viņš stāstīja, ka viņa viesnīcas numuriņā kāds mēģinājis ielauzties un iepūtis viņam sejā asaru gāzi. Deputātam gan izdevies glābties, un viņš nonācis policijas slimnīcā. Drīz vien nāca gaismā cita notikušā versija. Izrādījās, ka pats Tomiņš ir ticis uz vienu dienu apcietināts. Ārlietu ministrija "Latvijas Vēstnesī" publicēja oficiālu paziņojumu, tika iesaistīta Latvijas vēstniecība Vašingtonā, kas darīja "visu iespējamo, lai nodrošinātu un aizstāvētu LR pilsoņa un Saeimas deputāta Z. Tomiņa tiesības un likumīgās intereses, par ko Z. Tomiņš personīgi vairākkārt ir izteicis pateicību vēstniecības darbiniekiem. Z. Tomiņam ir nodrošināts augsti kvalificēts advokāts. Vēstniecības darbinieki turpina sniegt Z. Tomiņam nepieciešamo praktisko palīdzību."

Pēc tam atklājās, ka uzbrucēja bijusi "baltā sieviete Mišela Bisile", kas Tomiņam esot pieprasījusi naudu, un, pēc viesnīcas darbinieku liecībām, viņi Tomiņu un dāmu atraduši cīkstamies uz grīdas. Par cietušo beigu beigās bija tikusi atzīta sieviete – viņai sejā pūsta gāze, viņa bija rauta aiz matiem, viņai bija vairāki ievainojumi uz sejas, iespējams, arī lauzta roka un viņai, iespējams, galvā pat esot ticis maukts polietilēna maisiņš (Amerikas Psihiatrijas asociācijas "Diagnostikas un statistikas rokasgrāmatā" erotiska interese par žņaugšanu vai cita veida elpošanas kontroli definēta kā parafilija – seksuālas dabas novirze, kurai raksturīga intensīvas baudas gūšana no netipiskiem objektiem, situācijām, fantāzijām u.tml.).

Bet viss bija sācies ar tūri pa pilsētas bāriem – Tomiņš kopā ar "Latvijas gāzes" viceprezidentu Gintu Freibergu bija paguvuši ielūkoties divos krodziņos, trešajā nebija iekļuvuši un pa ceļam uzņēmuši taksometrā kādu sievieti. Visi trijatā devušies uz viesnīcu un grasījušies iedzert vēl, Freibergs nez kur pazudis, un Tomiņš ar sievieti palicis divatā. Jau pēcāk, atgriezies Latvijā, Tomiņš notikušajā mēģināja saskatīt politiskas un ekonomiskas sazvērestības, bet tas nav būtiski.

Būtiski ir tas, ka, lai arī abi atgadījumi kaut kādā ziņā var šķist līdzīgi, tie tomēr ievērojami atšķiras. Tomiņgeita notika pirms divdesmit četriem gadiem, vēl pagājušajā gadsimtā – laikā, kad vismaz mūsu apdzīvotajā pasaules daļā valdīja no šodienas visai atšķirīga mode, tikumi un ieradumi. Tas bija laiks, kad Džeimsu Bondu vēl aizvien tēloja Pīrss Brosnans, uz ekrāniem parādījās pirmais "Rotaļlietu stāsts", kaut kur tālu pasaulē iznāca "Radiohead" albums "The Bends" un "Aphex Twin" "…I Care Because You Do", bet latviešu vīrieši vēl aizvien par drošu savas vīrišķības atribūtu uzskatīja ūsas, dīvainu krāsu uzvalkus, mazas rokassomiņas, kas tika dēvētas nepiedienīgā žargonvārdā, un rakstainus sūnu krāsas džemperus (šīs iezīmes dēļ vēlīnajos skolas gados šīs kategorijas kungus bijām sākuši dēvēt par sūnu vīriņiem).

Likumsakarīgi, ka arī nonākšanai ārzemēs tajos laikos bija pavisam cita garša – naudas bija maz, toties liela bija vēlēšanās dzīvot "kā pie viņiem", lai ko ar to arī saprastu (parasti tas nozīmēja no filmām vai literatūras sagrābstītus priekšstatus). Ilustratīvs piemērs ir nostāsts par kādu 90. gadu uzņēmēju, kurš ar sievu bija devies izbraukumā uz Austriju. Kā nu gadījies, kā ne, bet abiem ceļotājiem drīz vien beigušies finanšu līdzekļi, un bijis skaidrs, ka nebūs iespējams norēķināties, izrakstoties no viesnīcas. Rīcības plāns nav bijis ilgi jāgudro – nolēmuši bēgt, un tā arī darījuši. Tomēr rokas un nerokas bagāža, droši vien arī Austrijā sapirktie ārzemju labumi bēgšanu krietni vien apgrūtināja, un pāris netālu no dzelzceļa stacijas tika notverts. Bez kauna par nesamaksāto rēķinu un bēgšanu viņiem bijis jāpiedzīvo vēl kāds pazemojums – izrādījies, ka kundzei tik ļoti bija iepatikušās viesnīcas numurā pie sienām sakarinātās glezniņas, ka viņa paķērusi līdzi arī tās. Taču šim stāstam ir sirsnīgi laimīgas beigas. Pēc tam kad abi ceļotāji norēķinājušies ar viesnīcnieku, viņi esot palikuši labi draugi un mēdzot ciemoties tur vēl šobaltdien.

Tāpat kā mūsu āriene un uzskati, laika gaitā ir mainījušās mūsu seksuālās attiecības, un jo īpaši tās varētu būt mainījušās pēdējo divu gadu laikā – kopš 2017. gadā radušās #metoo kustības, ko aizsāka vairākas sievietes, apsūdzot amerikāņu kinoproducentu Hārviju Vainstīnu par seksuālu uzmākšanos un izvarošanu. To, ka problēma bija ilgi briedusi, apliecināja kustības apjomi – dažās diennaktīs tūkstoši vīriešu un sieviešu sociālajos tīklos publicēja vēstījumus ar birku #metoo. Savukārt vīrieši, kas sajutās reiz rīkojušies aplami un nelāgi, – ar #howillchange. Vienā acumirklī par seksu bija pieļaujams runāt tādā atklātības pakāpē, kāda nebija pazīstama kopš Freida laikiem un seksuālās revolūcijas 20. gadsimta 60. gados.

Taču runāšanai par problēmām, kas saistītas ar seksu, piemīt kāds trūkums – tā itin nekādi nepalīdz izprast, kāds tad ir tas labais sekss. Par to nesen esejā "Burtiski slikts sekss. Smiešanās par balvām, kas piešķirtas sliktākajām seksa ainām literatūrā, tā arī nesniedz izpratni par to, kas rada "labu seksu"" rakstīja filoloģe Ketrīna Brauna. Viņa norāda, ka šādai jomai veltīti apraksti vienmēr kādam šķitīs pagalam draņķīgi, bet citam – uzbudinoši, tirpinoši un jauki. Žurnālists Kristofers Ingrams laikrakstā "Washington Post" nesen atklāja statistikas faktus par to, ka amerikāņiem sekss esot, iespējams, retāk nekā jebkad agrāk. Pēc viņa domām, daļēji to var izskaidrot ar stabilu attiecību samazināšanos jaunībā – vecumā no 18 līdz 29 gadiem, taču pārsteidzošā kārtā šī statistika izrādās attiecināma arī uz pusaudžiem un pusmūža pāriem.

Problēmu izskaidrojumi jau bieži vien nav jāmeklē smadzeņu dzīlēs vai kosmosā. Tā pērn žurnālā "The Atlantic" publicētā esejā Keita Džuljena norādīja uz rakstu, kurā bija aplūkota ciešās interneta lietošanas ieradumu, seksuālo attiecību un dzimstības attiecības. Platjoslas interneta ieviešanās laika posmā no 1999. līdz 2007. gadam esot samazinājusi mazgadīgo māšu dzemdības par sešiem procentiem. Ņemot vērā šādu gadījumu īpatsvaru Latvijā un mūsu mobilā un optiskā interneta rekordlielo ātrumu, rezultāts varētu būt pat vēl augstāks.

Tas, ko ar visu šo tirādi vēlējos pasacīt, ir kāda vienkārša un ar interneta vidi nebūt ne obligāti saistīta patiesība. Sekss var būt jauks, patīkams, sāpīgs, nešpetns un vēl visāds, taču allaž ir jābūt valodai, kādā par to sarunāties. #metoo kustība ir piedāvājusi vienu šādas valodas versiju, taču tā ir balstīta negatīvā pieredzē, ko respektēju un uzskatu par pamatotu. Taču tagad gribētos nonākt pasaulē, kurā par seksu atkal būtu iespējams uzrakstīt ko labu. Un vispār – lai mums visiem būtu sekss, labais sekss, ne tas sliktais!

Pauls Bankovskis

Pauls Bankovskis (1973) ir rakstnieks un publicists, vairāku romānu un stāstu krājumu autors. Drīzumā apgādā “Dienas grāmata” iznāks romāns par pasaules vēsturi no ļoti tālā nākotnē dzīvojošu cilvēku ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
7

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!