Aktualitātes
16.05.2007

Skarbs apokaliptisks trilleris par civilizācijas likteni

Komentē
0

Jāņa Einfelda jaunākais romāns “Palaidnis” ir skarbs apokaliptisks trilleris par civilizācijas likteni. Autors tēlo pasauli, kurā valda pseidokultūra un viduvējības — savtība un nežēlība, — pasauli, kur neprāts un vara ir analogi jēdzieni un neizbēgami ved pie vientulības, sāpēm, iznīcības. Vai šādā pasaulē vēl ir kāda cerība izdzīvot? Tomēr autors nežēlojas un nemoralizē, viņš konstatē faktu un izraksta spriedumu.

Romāna centrā ir bērni — vienīgie, kas redz, saprot un jūt patiesi un ir visneaizsargātākie un diemžēl arī vienīgie, kas varētu pasauli mainīt, ja vien tas vēl būtu iespējams, tāpēc tieši šim ietilpīgajam tēlam autors uzticējis smago romāna misiju.

Viņš ir ielasbērns, uzaudzis notekās — pārtikušās sabiedrības “sētas pusē” —, kur saimnieko kompračikosi, bērnu tirgoņi. Arī viņam neizdodas izvairīties no pārdošanas verdzībā — kļūstot par “izsmalcināto” ļaužu laika kavēkli — bērnu gladiatoru. Tomēr globālās ekonomiskās domāšanas pavestā un degradētā garīgā pasaule uz to brīdi ir jau aprijusi visu sev apkārt — tai neatliek vairs nekas cits, kā tagad rīt pašai sevi, — un bērni gladiatori dodas pēdējā cīņā…

Jānis Einfelds (1967), Klāva Elsberga literārās prēmijas (1992) un R. Gerkena un žurnāla “Karogs” romānu konkursā (1994) godalgotais prozists, dzīvo un raksta Rīgā. 2005. gadā par stāstu grāmatu “Neļaudis” saņēmis Dienas gada balvu kultūrā un Latvijas Rakstnieku savienības Gada balvu literatūrā. Romāns “Palaidnis” ir Jāņa Einfelda sestā grāmata.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!