Lībiešu svētki Mazirbē, 2017. Foto: Jānis Pešiks, Teterevufonds.lv
 
Aktualitātes
08.01.2019

Šis gads pasludināts par Starptautisko pirmiedzīvotāju valodu gadu

Komentē
0

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) 2019. gadu ir pasludinājusi par Starptautisko pirmiedzīvotāju valodu gadu (International Year of Indigenous Languages) ar mērķi veicināt izpratni par šo valodu lomu un saglabāšanas nepieciešamību, novērtējot ieguldījumu, ko tās sniedz pasaules kultūras daudzveidības bagātināšanai.

"Valoda cilvēka ikdienā ieņem nozīmīgu vietu ne tikai kā saziņas, izglītības, sociālās integrācijas un attīstības līdzeklis, bet arī katra indivīda unikālās identitātes, kultūras vēstures, tradīciju un atmiņas krātuve. Tomēr valodas visā pasaulē turpina izzust satraucošā ātrumā. Īpaši apdraudētas ir pirmiedzīvotāju valodas, kuras veido unikālas zināšanu un saziņas sistēmas," skaidro UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Komunikācijas un informācijas sektora vadītāja Beāte Lielmane.

2016. gadā ANO Ģenerālā asambleja pieņēma rezolūciju, kurā 2019. gads tika noteikts par Starptautisko pirmiedzīvotāju valodu gadu, tādējādi sekmējot ANO deklarāciju par pirmiedzīvotāju tiesībām un ilgtspējīgas attīstības mērķu 2030. gadam īstenošanu.

Latvijā Valsts valodas likums nosaka, ka par pirmiedzīvotāju valodu tiek uzskatīta lībiešu valoda un ka ir nepieciešama tās saglabāšana, aizsardzība un attīstība. Tādēļ UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina šogad iesaistīties tematiskā gada atzīmēšanā, organizējot lībiešu un citu valstu pirmiedzīvotāju valodām veltītus pasākumus un aktivitātes. Gads oficiāli tiks atklāts UNESCO galvenajā mītnē Parīzē 2019. gada 28. janvārī.

Plašāka informācija un pieteikuma anketa pieejama tiešsaistē.

 

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!