Interneta versija par "Nirvana" albuma "Nevermind" vāku
 
Vide
15.05.2019

Seši plastmasas maisiņu trūkumi

Komentē
0

Šonedēļ viens no lielākajiem Latvijas ziņu portāliem, pavisam tieši atbildot uz teju retorisko jautājumu "Maisiņš vaig?", publicēja plastmasas maisiņu ražotāja apmaksātu rakstu "Sešas plastmasas maisiņu priekšrocības". Tas sadusmoja ne tikai zero waste kustības pārstāvjus, bet arī tos, kam rūp žurnālistikas ētika un piemīt veselais saprāts. Atbildot uz šo nejēdzību, atgādinām dažus faktus, kāpēc tomēr "maisiņš nevaig".

1. Plastmasas maisiņi pārņem pasauli.

Saskaņā ar aprēķiniem Eiropā katru gadu tiek izplatīti 1,62 miljoni tonnu plastmasas maisiņu, savukārt Latvijā – 3050 tonnu (ar šādu apjomu iespējams noklāt 55 futbola laukumus). Tikai daļa no tiem tiek pārstrādāti – vairums nonāk izgāztuvēs, tiek apglabāti poligonos vai nokļūst dabā, kur izturīgākie maisiņi nesadalās vēl vismaz 1000 gadus. Turklāt arī sadalīšanās nenozīmē beigas – vairumā gadījumā plastmasa izšķīst mikroskopiskās daļiņās jeb mikroplastmasā, kas pēc tam piesārņo augsni un ūdeni, nokļūstot arī dzīvnieku un cilvēku organismos.

2. Plastmasas maisiņi nav stilīgi.

Tas laiks, kad radīt vajadzīgo iespaidu par sevi palīdzēja "Marlboro" plastmasas maisiņš, kas tika mazgāts un lietots atkal, ir palicis pagātnē. Plastmasas maisiņi bija stilīgi padomju laikos un deviņdesmitajos, taču šodien arī tie plastmasas maisiņi, kurus rotā prestižāko modes zīmolu logotipi, parasti nonāk vienā atkritumu konteinerā ar "Rimi" kulītēm vai latviskā garā tiek nobēdzināti kopējā maisiņā maisiņiem, kas gadu no gada aug arvien lielāks, skumjākajos gadījumos savu tukšo dzīvi beidzot turpat, kur pārējie – atkritumu konteinerā, bet pēc tam – jūs jau paši zināt, kur.

3. Plastmasas maisiņi ietekmē klimatu.

Vairums plastmasas maisiņu sastāv no polietilēna jeb naftas pārstrādes produkta, un plastmasas ražošanai tiek izmantoti 8% no pasaules naftas krājumiem, procesā izdalot lielu daudzumu klimatu sildošo gāzu. Turklāt plastmasas maisiņu ietekme uz klimatu nebeidzas līdz ar ražošanu, jo tie izdala kaitīgās gāzes – metānu un etilēnu – arī sadaloties.

4. Plastmasas maisiņi tikai šķietami ir praktiski.

Kā rāda aprēķini, vidējais plastmasas maisiņa izmantošanas laiks ir 12 minūtes – diezgan maz, salīdzinot ar vairāk nekā 1000 gadiem, ko tas pēc tam pavada sadaloties, vai ne? Turklāt plastmasas maisiņiem piemīt vairākas kaitinošas īpašības – tie čaukst, sviedrē rokas un mēdz saplīst visnepiemērotākajos brīžos.

5. Plastmasas maisiņi apdraud putnus, sauszemes un jūras iemītniekus.

Aptuveni 80% no visiem Eiropas jūru atkritumiem ir plastmasas atkritumi, turklāt liela daļa no tiem ir plastmasas maisiņi, kurus ūdens iemītnieki mēdz sajaukt ar barību vai arī sapīties tajos, rezultātā lēni un mokoši ejot bojā. Apliecinājumi plastmasas nomācošajai ietekmei uz dzīvo dabu nav tālu jāmeklē – noteikti daudzi ir redzējuši video, kurā gulbju pāris veido savu ligzdu no plastmasas atkritumiem, kā arī fotogrāfiju ar stārķi, kurš sapinies plastmasas maisiņā.

6. Plastmasas maisiņi ir bezpersoniski.

Galu galā plastmasas maisiņi ir garlaicīgi un bezpersoniski, jo sastopami katrā veikalā. Tiem nav dvēseles. Savukārt savu auduma maisiņu, somu vai stikla burciņu iespējams dažādi personalizēt – pagatavot pats, aplīmēt vai apdrukāt ar kādu citātu, attēlu vai sev tuvas organizācijas logo, un, to lietojot, apkārtējiem parādīt gan rūpes par dabu, gan savu personību.

P.S. Ja vēlies apmaksāt šo publikāciju, ziedo Satori! Turklāt, ja līdz 31. maijam noziedosi vismaz 25 eiro un atstāsi savu e-pasta adresi, dāvināsim tev šo auduma maisiņu ar Satori logo.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!