Foto: Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
03.08.2018

Serebreņņikovam piešķirts Francijas Mākslas un literatūras ordenis

Komentē
0

Krievijas teātra un kino režisoram Kirilam Serebreņņikovam, kurš šobrīd atrodas mājas arestā, ceturtdien, 2. augustā, piešķirts Francijas Mākslas un literatūras ordenis, vēsta "LETA".

Dekrētu par šī ordeņa komandora pakāpes piešķiršanu Serebreņņikovam parakstīja Francijas kultūras ministre Fransuāza Nisēna.

Režisors kopš pērnā gada augusta arodas mājas arestā saistībā ar strīdīgus vērtējumus izsaukušu lietu par līdzekļu piesavināšanos, un Maskavas tiesa 18. jūlijā pagarināja mājas arestu līdz 22. augustam.

Blanšeta, Lozņica un vairāk nekā 300 Krievijas kultūras darbinieku pieprasa Serebreņņikova atbrīvošanu        

Francijas varas iestādes un kultūras darbinieki ir vairākkārt pauduši morālu atbalstu Serebreņņikovam. Maijā Kannu kinofestivālā, kur viņa režisētā filma "Ļeto" ("Vasara") tika izrādīta konkursa skatē, uz Festivālu pils sarkanajām kāpnēm bija redzams plakāts ar viņa vārdu.

Pērnā gada septembrī Parīzē tika izveidota Kirila Serebreņņikova atbalsta komiteja. Dažas dienas pēc tam, kad Parīzi apmeklēja Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis, viņa un Nisēnas tikšanās laikā tika apspriesta Serebreņņikova lieta.

Tiesa 18. jūlijā nosprieda, ka Serebreņņikovam jābeidz iepazīties ar lietas materiāliem līdz 1. septembrim, un pēc tam viņš tiks tiesāts.

Serebreņņikovs apsūdzēts, ka piesavinājies 133 miljonus rubļu (1,8 miljonus eiro pēc pašreizējā kursa), kas no valsts līdzekļiem piešķirti teātra projektam. Režisors apsūdzības noliedz.

Serebreņņikovs vada Maskavas Gogoļa centra teātri un strādājis arī pie Lielā teātra iestudējumiem.

Vēršanās pret vienu no Krievijas veiksmīgākajiem režisoriem izraisījusi Krievijas un starptautisko mākslas aprindu cilvēku atbalsta vilni, kas notiekošo uzskata par daļu no Putina režīma represijām pret māksliniecisko neatkarību. Šeit iespējams izlasīt krievu dramaturga Ivana Viripajeva atklāto vēstuli Serebreņņikova atbalstam.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!