Komentē
0

Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Jura Podnieka studiju radījis īsfilmu sēriju "7 stāsti par mums", kas ļaus iepazīt ne tikai septiņus reālus cilvēkus, kuri savā dzīvē saskārušies ar diskrimināciju, bet rosinās arī pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem, jūtot līdzi pazīstamu latviešu aktieru izspēlētiem stāstiem. Piedāvājam noskatīties īsfilmu sērijas sesto filmu, kuras tēma ir diskriminācija dzimuma dēļ.

Mums jau no bērnības tiek ieskaidrots, ka esam atšķirīgi, un tas ir tikai normāli – mēs tiešām esam dažādi – sievietes un vīrieši. Tomēr, kādēļ, pamatojoties uz šīm atšķirībām, sievietei drīkst maksāt mazāku algu? Kāpēc būt mātei nozīmē atteikšanos no karjeras izaugsmes iespējām? Mazgāt traukus – tas nav vīrišķīgi! Vārds "mājsaimniece" ir tikai sieviešu dzimtē. Mūsu atšķirības nevar būt pamats izslēgšanai vai nevienlīdzīgai attieksmei. Tā veidojas stereotipi, kas mūs ieliek striktos rāmjos un liedz attīstības iespējas.

Īsfilmu sērijas scenārija autore un 7. epizodes dokumentālā varone Inga Gaile uzsver, cik svarīgi par šo tēmu ir nebaidīties runāt: "Sievietes par to pašu darbu saņem par 18% mazāk nekā vīrieši. Un ir sievietes, kurām liekas, ka tas ir nieks. Nav jau 40%, vai ne? Bet tai pašā laikā tas nav taisnīgi. Uz kāda pamata? Uz dzimumorgānu atšķirības pamata? Tas ir absurds, un tam tā nevajadzētu būt."

Īsfilmas veidotas Jura Podnieka studijā. Režisors Oskars Morozs, scenārija autore Inga Gaile, operators Valdis Celmiņš, montāžas režisore Sandra Alksne, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Līga Banga, skaņu režisors Klāvs Siliņš. Izpildproducentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa, producente Antra Cilinska. Lomās: Valdis Lūriņš, Ieva Pļavniece, Dace Vītola,  Zane Dombrovska, Imants Pakalnietis, Inga Tropa, Juris Kalniņš un citi, stāstniece – Inga Gaile. Šī iniciatīva tiek īstenota projekta "Dažādi cilvēki. Atšķirīga pieredze. Viena Latvija II" ietvaros. 

No 10. līdz 23. novembrim īsfilmas tiks publicētas portālā "Satori.lv", kā arī projekta "draugiem.lv" un "Facebook" lapās un citos medijos. Tiks izdots arī DVD, ko bez maksas izplatīs nevalstiskajām organizācijām, kā arī Latvijas skolām.

Tēmas

7 stāsti par mums

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!