Baltijas praids 2018. Foto: Anna Andersone
 
Aktualitātes
27.02.2019

Septiņas NVO, kas padara dzīvi Latvijā labāku

Komentē
0

27. februārī pasaulē atzīmē Starptautisko nevalstisko organizāciju dienu. Par godu tai esam apkopojuši septiņas "Satori" podkāsta "Jauni un aktīvi" epizodes par nevalstiskajām organizācijām, kas padara dzīvi Latvijā labāku.

Kaspars Zālītis no "Mozaīkas" par to, kā praids Latvijā beidzot kļuva stilīgs

Pieredzot pret sevi vērstu vardarbību pirmajā Latvijas praidā, pirms 18 gadiem neliela domubiedru grupa nodibināja lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu biedrību "Mozaīka". Kopš tā laika "Mozaīka" izaugusi līdz 150 cilvēku lielai, starptautiskai organizācijai, un tās rīkotajā Baltijas praidā 2018. gadā piedalījās rekordliels skaits cilvēku – ap 8000. Podkāstā "Jauni un aktīvi" par to, kā piepildās pārdrošākie sapņi un kas LGBT līdztiesības jomā vēl darāms nākotnē, stāsta "Mozaīkas" valdes loceklis Kaspars Zālītis.

Iluta Lāce no "Martas" par sieviešu tiesībām Latvijā

Sākotnēji dibināta kā atbalsta grupa topošajām politiķēm, ar laiku resursu centrs "Marta" kļuvis par vietu, kur palīdzību var atrast no vardarbības un cilvēktirdzniecības cietušas sievietes. Gandrīz 20 gadu pieredze centru "Marta" ļauj saukt par vienu no Latvijas pilsoniskās sabiedrības veterāniem, kas ne tikai sniedz atbalstu 300-400 sievietēm gadā, bet arī aktīvi iesaistās sievietēm labvēlīgas politiskās dienaskārtības veidošanā. Tās vadītāja Iluta Lāce šajā podkāsta epizodē stāsta par paveikto un vēl darāmo sieviešu tiesību jomā.

Artis Tauriņš no "Zero Waste Latvia" par to, kā dzīvot, neradot atkritumus

Visam 2018. gadam paredzētos globālos resursus planētas iedzīvotāji iztērēja jau tā paša gada 1. augustā. Šajā dienā, ko pasaulē dēvē par Zemes pārtēriņa dienu, Latvijā grupa domubiedru dibināja biedrību "Zero Waste Latvija" ar mērķi veicināt bezatkritumu dzīvesveidu Latvijā. Par to, kāpēc mums vajadzētu dzīvot ar mazāk atkritumiem un kādus vienkāršus, bet svarīgus zero waste principus savā ikdienā var ieviest jebkurš, stāsta biedrības dibinātājs Artis Tauriņš.

Māris Jonovs no "Pilsēta cilvēkiem" par to, kā labi dzīvot pilsētā

Koki pilsētā ne tikai labi izskatās, bet arī sargā no saules un attīra gaisu, savukārt veloceliņi nav vien riteņbraucēju kaprīze un apgrūtinājums autovadītājiem, bet gan līdzeklis, kas veicina drošāku, klusāku un tīrāku pilsētvidi. Šīs škietami pašsaprotamās patiesības mēdz aizmirst gan pilsētu vadītāji, gan iedzīvotāji, tāpēc tās neatlaidīgi atgādina aktīvistu apvienība "Pilsēta cilvēkiem". Par to, kā labi dzīvot pilsētā, podkāstā "Jauni un aktīvi" stāsta tās biedrs, pilsētvides aktīvists Māris Jonovs.

Katrīna Krīgere no "Dzīvnieku brīvības" par to, kā mazināt vardarbību pret dzīvniekiem

Ar vīziju par Latvijas sabiedrību, kas atbildīgi, līdzcietīgi un ar cieņu izturas pret dzīvniekiem, radusies un aktīvi strādā organizācija "Dzīvnieku brīvība", kas 2017. gadā kopā ar domubiedriem paveica šķietami neiespējamo – panāca, ka Latvijā ar likumu tika aizliegta savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkos. Taču izaicinājumu vēl ir daudz. Par to, kā Latvijā mazināt vardarbību pret dzīvniekiem, stāsta biedrības pārstāve Katrīna Krīgere.

Guntis Skrodelis no "Bezvests.lv" par to, kā meklēt bezvēsts pazudušos

Katru gadu Latvijā bez vēsts pazūd no 800 līdz 1000 cilvēku, un, lai viņus atrastu, ar policijas resursiem vien nepietiek, tāpēc 2009. gadā tika dibināta organizācija "Bezvests.lv". Šobrīd tajā ir vairāk nekā 180 brīvprātīgo, kas gatavi ieguldīt savu laiku un līdzekļus, lai meklētu pazudušos un sniegtu atbalstu mājās palikušajiem tuviniekiem. Par to, kā meklēt bezvēsts pazudušos, stāsta "Bezvests.lv" darbinieks Guntis Skrodelis.

Egils Grasmanis no kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" par to, kāpēc mums jārūpējas par citiem

Kad Eiropā sākās bēgļu krīze, daudzus Latvijā pārņēma bailes no nezināmā un satraukums par nākotni, taču nelielai domubiedru grupai pietika drosmes aktīvi iestāties par līdzcietību. Rezultātā tika dibināta kustība "Gribu palīdzēt bēgļiem", kas aicināja ikvienu līdzīgi domājošo un sabiedrību kopumā nedalīt cilvēkus savējos un svešajos. Par to, kāpēc mums ir svarīgi uzņemties rūpes par citiem, podkāstā stāsta kustības dibinātājs Egils Grasmanis.

Podkāsts "Jauni un aktīvi" runā par to, kā mainīt pasauli sev apkārt. Visas podkāsta epizodes klausies šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!