Aktualitātes
28.03.2019

Satori iesaka: sešas izrādes, ko uzdāvināt sev Teātra dienā

Komentē
0

27. martā pasaule svin Starptautisko teātra dienu, un, mūsuprāt, šis ir lielisks iemesls, lai ieplānotu kādas vērtīgas izrādes apmeklējumu nākotnē. Piedāvājam izlasi ar sešām izrādēm, kuru biļetes dāvināt sev vai draugiem Teātra dienā.

Tomass Manns, "Apmānītā" (režisors Uldis Tīrons)
18., 20., 23., 24. aprīlī, 26., 28. maijā Jaunajā Rīgas teātrī (27. martā – īpašā Teātra dienas cena)

Filozofa un žurnāla "Rīgas Laiks" redaktora Ulda Tīrona trešais darbs Jaunajā Rīgas teātrī veidots pēc Tomasa Manna tāda paša nosaukuma stāsta motīviem. Tajā rakstnieks pievērsies kādas vācu atraitnes bezcerīgajai mīlestībai uz divreiz jaunāku amerikāņu jaunekli. "Viens no mākslinieciski ierosinošākajiem šīs sezonas iestudējumiem Latvijas teātrī," izrādi portālā "Satori" vērtē Silvija Radzobe.

"Vēstures izpētes komisija" (Jaunais Rīgas teātris, režisors Alvis Hermanis)
2., 3., 7., 8., 16., 21., 22. maijā Jaunajā Rīgas teātrī (27. martā – īpašā Teātra dienas cena)

Savukārt starp gaidītākajām pavasara pirmizrādēm ir Alvja Hermaņa komentārs "čekas maisu" radītajiem jautājumiem. Kā uzsver Hermanis, izrāde "Vēstures izpētes komisija" nebūs mēģinājums vērtēt maisos atrasto vārdu īpašnieku rīcību, bet gan pārdomas par to, "kā iespējams manipulēt ar cilvēkiem un kā iespējams manipulēt ar vēsturi. Gan toreiz, gan tagad."

Justīne Kļava, "Klubs "Paradise"" (režisore Paula Pļavniece)
16. aprīlī "Dirty Deal Teatro"

Izrādes "Klubs "Paradise"" galvenais iedvesmas avots ir patiesi notikumi, kas norisinājušies Rīgā pēdējo trīsdesmit gadu laikā. Radošā komanda, veidojot uzvedumu, izmantojusi dokumentālus stāstus, kuri iegūti, intervējot gan leģendām apvītos 90. gadu uzņēmējus, gan bijušos policijas darbiniekus, kā arī vairākas sievietes, kuras dalījās stāstos par savām attiecībām šajā laika posmā. Pirms došanās uz teātri iesakām izlasīt Valdas Čakares viedokli par izrādi.

Vsevoloda Ļisovska lekcija un izrāde "Klusēšana par izvēlēto tēmu"
8. aprīlī Ģertrūdes ielas teātrī

Drīzumā Ģertrūdes ielas teātrī viesosies krievu režisors, "Zelta maskas" laureāts un eksperimentālā teātra platformas "Transformator.doc" izveidotājs Vsevolods Ļisovskis, kurš dalīsies savā radošajā pieredzē un stāstīs par jaunām teātra metodēm, ar kurām strādā nevalstiskajos teātros Krievijā. Savukārt pēc tam plkst. 19:00 turpat būs skatāma viņa izrāde "Klusēšana par izvēlēto tēmu", par kuru režisors saka: "Pieņemts, ka uz skatuves mākslinieks runā. Es šo elementu noņēmu, un izrādījās, ka klusums ir izteiksmīgs mākslinieciskais līdzeklis, ar ko var strādāt. Tā galvenā darbība no skatuves tiek pārnesta uz skatītāju apziņu, un viņš arī izlemj – ir šī izrāde vai nav."

Daniils Harmss, "Vecene" (režisors Vladislavs Nastavševs)
13. aprīlī Latvijas Nacionālajā teātrī

Ko darīt, ja kādā dienā tavā mājā ienāk, tavā priekšā apsēžas un tavā dzīvē grib dalīties sveša veča? Šādu jautājumu Nacionālajā teātrī jau septīto gadu risina Vladislava Nastavševa izrāde "Vecene" pēc krievu absurda literatūras meistara Daniila Harmsa tāda paša nosaukuma stāsta. Par spīti iestudējuma ilgajam mūžam, joprojām visas izrādes tiek izpārdotas, tāpēc, ja "Vecene" vēl nav iepazīta, ir vērts noķert vēl pēdējās biļetes uz izrādi 13. aprīlī, savukārt pirms došanās uz teātri – izlasīt Elīnas Gulbes recenziju par iestudējumu.

Bernārs Marī Koltess, "Roberto Zuko" (Liepājas teātris, režisore Laura Groza-Ķibere)
13., 14., 16. aprīlī, 10., 31. maijā Liepājas teātrī

Savukārt Liepājas teātrī 13. aprīlī pirmizrādi piedzīvos jauns Lauras Grozas-Ķiberes iestudējums – 80. gadu Francijas kulta rakstnieka Bernāra Marī Koltesa romāna "Roberto Zuko" inscenējums ar Egonu Dombrovski galvenajā – noslēpumainā slepkavas Roberto Zuko – lomā. "Viņš nogalina bez iemesla, vienlaicīgi sapņojot par nostūri Āfrikā ar tik augstiem kalniem, ka tajos visu laiku snieg… Izbēdzis no visdrošākā cietuma, viņš satiek meiteni, kas viņā iemīlas. Taču šis nav mīlas stāsts, bet gan slepkavas ceļš uz brīvību un pašam pie sevis," teikts gaidāmās izrādes anotācijā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!