Aktualitātes
02.07.2019

"Satori" iesaka: septiņas "Lampas" sarunas, ko vērts noskatīties mājās

Komentē
0

Vai laulību vajag glābt? Ko nozīmē būt aktīvistam Polijā, Ungārijā un Ukrainā? Ko Rīga var mācīties no drosmīgiem pilsētplānošanas lēmumiem citviet pasaulē? Sadarbībā ar "LMT Straume" piedāvājam izlasi ar, mūsuprāt, interesantākajām un vērtīgākajām "Lampas" sarunām, ko iespējams noskatīties ierakstā.

Diskusija "Ko nozīmē ģimene mūsdienu sabiedrībā?"

Vēl pavisam nesen Saeima noraidīja Dzīvesbiedru likumu – iniciatīvu ar mērķi aizsargāt tās ģimenes, ko pašreizējā likumdošana neatzīst. Arī šoreiz iniciatīvu pavadīja spraigas diskusijas par to, kas ir ģimene un vai sabiedrības priekšstati par to ir novecojuši. Latvijas antropologu biedrības rīkotajā sarunā "Ko nozīmē ģimene mūsdienu sabiedrībā?" uz šiem jautājumiem atbildes meklē sociālantropologi Agita Lūse, Karīna Vasiļevska-Dāsa un Klāvs Sedlenieks.

Diskusija ar laimīgām beigām "50 attiecību nokrāsas"

"Mēs esam ieciklējušies uz laulību kā optimālo attiecību formātu, kaut arī dažkārt šķiet, ka vienīgie, kas vairs vēlas laulāties, ir tie, kas grib smukas kāzas baznīcā un... viendzimuma pāri." Ar šādu pieteikumu "Lampā" norisinājās diskusija "50 attiecību nokrāsas", kurā par to, vai laulību vēl var glābt (un vai vajag), kā arī par laulības alternatīvām Džemmas Sudrabas vadībā sarunājās cilvēktiesību aktīviste Jana Jarinovska, resursu centra sievietēm vadītāja Iluta Lāce, veselības ministre Ilze Viņķele un deputāte, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska.

Pieredzes stāsti "Drosme būt aktīvistam!"

Kas var notikt, ja savlaicīgi netiek celta trauksme par demokrātijas apdraudējumiem? Un kā aktīvistam rast drosmi cīnīties par pulcēšanās un vārda brīvību? Šajā sarunā ar stāstiem dalās aktīvisti no valstīm, kurās tieši šobrīd notiek pilsoniskās telpas sašaurināšanās, –  no Ukrainas, Polijas un Ungārijas, savukārt ar Latvijas aktīvisma pieredzi iepazīstina Žaņa Lipkes memoriāla vadītāja, pazīstamā aktīviste Lolita Tomsone.

Pieredzes stāsti un diskusija "Latvijas pilsētu infrastruktūra nevar kļūt par pasaulē labāko – vai tiešām?"

Tikmēr apvienības "Pilsēta cilvēkiem" rīkotās diskusijas centrā ir arguments "Tas NAV iespējams!", kas bieži lietots, runājot par ambiciozām pārmaiņām pilsētvidē. Tai pašā laikā daudzas pilsētas šīs pārmaiņas piedzīvojušas, pierādot – tas ir iespējams. Par to, kā nebaidīties veidot cilvēkiem draudzīgu pilsētu, stāsta eksperti no Kopenhāgenas, Helsinkiem un Vīnes.

Saruna "Maldināšana – katra diena kā 1. aprīlis?"

Šajā diskusijā par datu interpretācijas nozīmi un to, kā kritiski izvērtēt apkārt esošo informāciju ne tikai 1. aprīlī, bet arī ikdienā, publicistes un pilsoniskās aktīvistes Lindas Curikas vadībā spriež "Delfi.lv" galvenais redaktors Ingus Bērziņš, NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vecākais eksperts, pētnieks Sebastjans Bejs, filozofs un publicists Artis Svece un CERT.lv attīstības projektu vadītājs Egils Stūrmanis.

"Satori" diskusija "Kāpēc puikas neraud?"

Cik drosmīgam jābūt vīrietim, lai iestātos par sieviešu tiesībām un norādītu uz maskulīnās kultūras toksiskajām izpausmēm? Cik drosmīgai jābūt sievietei, lai runātu par problēmām, kas skar vīriešus, un atzītu, ka arī feminisma viļņos mēdz izskanēt aplamības? Savā pirmajā "Lampas" diskusijā "Satori" pievērsās drosmei runāt par pretējā dzimuma problēmām, un tajā Ritas Rudušas vadībā sarunājās uzņēmēja un "Digital Freedom Festival" vadītāja Dagnija Lejiņa, filozofs un uzņēmējs Igors Gubenko, interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Henriks Eliass Zēgners un komiķis un "Comedy Latvia" dalībnieks Aleksandrs Guzenko.

Sieviešu stendaps

Visbeidzot šīgada "Lampas" pieredze nav pilnīga bez "Sieviešu stendapa", kur Ingas Gailes vadībā Džemma Sudraba pastāstīja, ar ko stendaps atšķiras no porno un kā notievēt birojā, Laura Ceļmale atklāja, kāpēc laulības institūciju mūsdienās sargā bankas, nevis valsts, Una Rozenbauma atcerējās savas šķiršanās no vīriešiem, ilūzijām un politiskajām partijām, Aiva Birbele iepazīstināja ar vīriešu kailfoto kalendāru kultūru Latvijā, savukārt Alise Zariņa analizēja latviešu "sex talk".

Visus ierakstītos "Lampas" notikumus skaties šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!