Skats no Mītas Varlopas izrādes "Darba augļi"
 
Aktualitātes
06.09.2019

"Satori" iesaka: pēdējā brīža ceļvedis festivālā "Homo Novus"

Komentē
0

Vakar ar japāņu apvienības "contact Gonzo" un mākslinieka Tetsujas Umedas kopizrādi K. K. fon Stricka villas pagalmā sākās jaunā teātra festivāls "Homo Novus". Kamēr pat intensīvajā septembra Rīgas kultūras kartē, kur plānotājus pilda Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, Dzejas dienas, Baltā nakts un citi pasākumi, vairākas gaidītā festivāla izrādes jau ir izpārdotas, piedāvājam pēdējā brīža ceļvedi ar "Homo Novus" notikumiem, ko vēl var (un vajag) pagūt apmeklēt.

Instalācijas "Mikrokosms" un "1:1"
No 5. līdz 13. septembrim no plkst. 15:00 līdz 20:00 Briāna ielā 13 (ieeja bez maksas)

Visas "Homo Novus" nedēļas garumā Briāna ielā 13 norisinās festivāla izstāde, kur vienkopus iespējams apskatīt gan Latvijas Mākslas akadēmijas jauno scenogrāfu darbus, gan "Homo Novus" veterāniem jau pazīstamā franču mākslinieka Filipa Kena instalāciju "Mikrokosms" jeb koncertsituāciju ar klavierēm un sešiem klausītājiem, kas pārstāvēja Franciju šīgada Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē un kopā ar Ungāriju un Katalāniju ieguva labākās ekspozīcijas titulu valstu un reģionu sadaļā.

"Klapping"
6. septembrī plkst. 18:00  Rīgas 31. vidusskolā un plkst. 21:00 Rīgas 6. vidusskolā (dalība bez maksas)

Izrādes "Klapping" veidotāji, horeogrāfi Ahilans Ratnamohans un Ferass Šahīts, pirms pievēršanās laikmetīgajai dejai bija profesionāli futbolisti, un tas atstājis ietekmi uz viņu kustībām. Šovasar abi vairākas nedēļas dzīvoja Rīgā, apmeklēja vietējos sporta laukumus un iepazinās ar to apmeklētājiem. Viņi tikās ar Latvijas futbola profesionāļiem un amatieriem, strādāja ar jauniešiem un kopā pētīja futbolistu kustības, visbeidzot pārvēršot tās laikmetīgajā dejā un izrādē-rituālā.

"Skaņas dzimšana"
6. septembrī no 23:00 "Dirty Deal Teatro"

Dažādu mākslinieku, mūziķu (tostarp šīgada Venēcijas mākslas biennāles galveno balvu ieguvušās komponistes Līnas Lapelītes) un pētnieku kopizrāde "Skaņas dzimšana" būs ceļojums septiņu stundu garumā no tumsas līdz ausmai, kas aicinās klausītājus reflektēt par skaņas netveramo dabu un skaņu kā pretošanās formu, atklāt retus skaņas arhīvus un piedalīties svešu valodu apguvē. Vairāk par gaidāmās nakts programmu lasāms šeit.

"Balss"
9., 10., 11. septembrī no 17.00 līdz 21.00 koncertzālē "Tu jau zini Kur"

Jau pieminētais japāņu mākslinieks Tetsuja Umeda veido performatīvas, kustīgas audio instalācijas no necilām, ikdienišķām lietām un priekšmetiem, kuri viņa darbos negaidīti iegūst jaunu, ekscentrisku funkciju. Liekot lietā bagātīgu izdomu un atjautību, Umeda atdzīvina skārdenes, spaiņus, plastmasas pudeles un spuldzes, atbrīvojot tās no ierastā utilitārā pielietojuma un ļaujot lietām darboties pašām. Rīgā Umeda veido instalāciju ar 50 tukšām rīsu kārbām. Skaņa, kas rodas, karsējot skārdenes, sasaucas ar divus tūkstošus gadu senu rituālu, kas vēl aizvien tiek praktizēts dažās Japānas vietās. Cilvēki šādi pareģoja nākotni, ticot, ka īpatnā skaņa, kas rodas šajā procesā, ir kāda dieva balss.

"Ļoti izturīga līmlente"
9., 10., 11., 12. septembrī Aisteres zālē H2O 6 kvartālā

Austrāliešu teātra kompānija "Branch Nebula", kas savos iestudējumos apvieno laikmetīgā cirka, sporta un urbānās kultūras elementus, festivālā piedāvās fiziskā teātra izrādi "Ļoti izturīga līmlente" – viena aktiera nervus kutinošu spēli ar dažādiem priekšmetiem, agregātiem, nedrošu tehnisko aprīkojumu un, kā priekšā pasaka nosaukums, ļoti izturīgu līmlenti.

"Hanna"
7. un 8. septembrī plkst. 19:00 "Dizaina fabrikā"

Savu jaunāko izrādi "Hanna" festivālā piedāvās leģendārā norvēģu teātra kompānija "Verdensteatret". Iestudējums ir izrādes, koncerta un instalācijas hibrīds, kur visa telpa tiek spēlēta kā viens polifonisks audiovizuāls instruments un kas apvieno "Verdensteatret" rokrakstam raksturīgo – kinētiskas skulptūras, video un skaņas kompozīciju.

"Koka vandalis"
7. septembrī plkst. 19:00 Sporta 2 kvartālā

Japāņu mākslinieku apvienībai "contact Gonzo" raksturīgs negaidīts, ekstrēmi fizisks darbošanās stils, kas notiek bez ievada, ar negaidītu tiešumu un brīžiem atgādina kautiņu, brīžiem – ķermeņu parkūru vai eleganti huligānisku horeogrāfiju. "contact Gonzo" sastāvā ir četri mākslinieki, kas savu darbošanos ironiski sauc par "sāpju filozofiju kontakta tehnikā". Ar humoru, inteliģenci un pašcieņu viņi pārvērš uzbrukumus, kritienus un triecienus aizraujošā, anarhistiskā izrādē.

"Vieglāk par sievieti"
12. septembrī plkst. 19:00 Ģertrūdes ielas teātrī

Igauņu mākslinieces Kristīnas Normanas darbs "Vieglāk par sievieti" ir dokumentāli poētiska izrāde par sievietēm, kuras reiz dzīvē ir lēkušas nezināmajā gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Darba pamatā ir Normanas pētījums par ukraiņu sievietēm – veco ļaužu aprūpētājām Itālijā, kuras tur dēvē īpašā vārdā – par badantēm.

"Darba augļi"
11. un 12. septembrī plkst. 20:00 Rīgas kinostudijā

Beļģu māksliniece Mīta Varlopa festivālā viesosies ar divām izrādēm, viena no tām – "Darba augļi" – ir iestudējums, koncerts un mākslas izstāde vienlaikus. Par tās telpisko ietvaru kalpo balts izstāžu kubs, melna teātra kaste, bungu komplekti un vadu mudžekļi, kurā darbojas izrādes autore, trīs mūziķi, tehniskais personāls un dažādi priekšmeti, kopā veidojot vēstījumu par brūkošo, svešo, bet tajā pašā laikā vienīgo iespējamo pasauli.

Biļetes uz visām maksas izrādēm nopērkamas "Biļešu paradīzes" tīklā. Pilna festivāla programma aplūkojama šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!