Aktualitātes
19.09.2019

"Satori" iesaka: jaunās sezonas visvairāk gaidītās pirmizrādes

Komentē
0

Sezona lielākajos Latvijas teātros jau sākusies, un pirmizrādes piedzīvojuši arī pirmie jauniestudējumi, taču daudz kas vēl priekšā – piedāvājam izlasi ar 14, mūsuprāt, interesantākajiem jauniestudējumiem.

Gata Šmita izrāde "Meklējot spēlmani"

Jaunatnes teātrī 1972. gadā režisora Pētera Pētersona iestudētā izrāde "Spēlē, spēlmani!" pēc Aleksandra Čaka darbu motīviem ir viens no leģendārākajiem iestudējumiem Latvijas teātra vēsturē, un to apliecina arī izrādes iekļaušana Latvijas Kultūras kanonā. Savā gaidāmajā iestudējumā "Meklējot spēlmani", kas pirmizrādi piedzīvos 31. oktobrī, Gatis Šmits apņēmies dekonstruēt izrādes tapšanu un saprast tās panākumu iemeslus: "Izrādei piemita neizskaidrojams, saviļņojošs spēks, kas turpina nodarbināt prātus vēl šodien. "Meklējot spēlmani" stāstīs par apstākļiem un notikumiem, kas noveda pie šīs izrādes tapšanas, kā arī par cilvēkiem, kam šajā procesā bija īpaša nozīme," stāsta Šmits, kuram šajā uzdevumā palīdzēs aktieri Baiba Broka, Sandra Kļaviņa, Jana Čivžele, Elita Kļaviņa, Marija Linarte, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Ģirts Krūmiņš un Ivars Krasts.

Alvja Hermaņa iestudējumi "Baltais helikopters" un "Jaunās asinis"

Šajā sezonā Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis skatītājiem piedāvās veselus piecus jauniestudējumus, no kuriem pirmais – "Vēlā mīla" pēc Nobela prēmijas laureāta Īzaka Baševisa Zingera stāstu motīviem – jau piedzīvojis pirmizrādi. Tomēr no A. Hermaņa šīs sezonas plāniem interesantākie ir divi citi – viens no tiem ir izrāde "Baltais helikopters", kas meklēs iemeslus pāvesta Benedikta XVI negaidītajai aiziešanai no amata 2013. gadā. "Oficiālā atkāpšanās versija par veselības problēmām ne visiem šķiet pārliecinoša. Ir arī citas versijas. Astoņi gadi, kuru laikā Racingers pavadīja pāvesta krēslā (no 2005. līdz 2013. gadam), sakrita ar visiem tiem jaunajiem izaicinājumiem un jautājumiem, ar kuriem mūsu civilizācija tika konfrontēta 21. gadsimta sākumā un atbildes uz kuriem joprojām nav atrastas," par gaidāmo izrādi stāsta Hermanis, kurš pats ir arī lugas autors, savukārt galveno lomu tajā spēlēs baletdejotājs Mihails Barišņikovs. Pirmizrāde – 21. novembrī.

Otrs intriģējošais Hermaņa jauniestudējums gaidāms pavasarī, kad režisors kopā ar JRT topošo aktieru kursu iestudēs izrādi "Jaunās asinis" – stāstu par vienu no pēdējo gadu lielākajiem tehnoloģiju skandāliem, bēdīgi slaveno Silīcija ielejas jaunuzņēmumu "Theranos" un tā dibinātāju, par Stīva Džobsa reinkarnāciju dēvēto uzņēmēju Elizabeti Holmsu. Uz šī notikuma fona Hermanis apņēmies risināt tēmu par mūsdienu civilizācijas neirozēm. "Progress, inovācijas, attīstība – 21. gadsimta reliģija, kura jau kļuvusi par neapspriežamu dogmu. Mūsdienu jaunās tehnoloģijas nupat ir vispārējs jaunais pielūgsmes objekts un jaunais evaņģēlijs, kurš nomainījis noputējušo Bībeli un citas reliģijas. Politiķi, mediji, sociālie tīkli kā mantru atkārto vienu un to pašu – viss jaunais ir labs un viss vecais ir slikts. Digitālās revolūcijas ēru šobrīd nomaina nākamā – "reputācijas ēra". Manipulācija ar informāciju. Jeb – tavu vērtību turpmāk noteiks tikai tas, ko par tevi domā citi," izrādes skarto tēmu loku iezīmē anotācija.

Šekspīrs Elmāra Seņkova režijā

Šajā sezonā Elmārs Seņkovs iestudēs veselas divas izrādes, kam pamatā ir Viljama Šekspīra dzīves stāsts un viņa darbi. 16. novembrī pirmizrāde paredzēta Elmāra Seņkova fabulām par Šekspīru: tā būs režisora debija Liepājas teātrī. Dramaturģisko materiālu iestudējumam no vairākām lugām, kuras tiks saliktas vienā stāstā, veido dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce. Režisors sola šausmu trilleri ar komēdijas elementiem, un šobrīd jau zināms, ka izrādē piedalīsies tikai vīriešu kārtas aktieri, izņemot Inesi Kučinsku, kurai uzticēta Ričarda III loma.

Savukārt Nacionālajā teātrī šosezon Seņkovs uzvedīs Šekspīra lugu "Sapnis vasaras naktī", ko reiz jau turpat iestudējis kopā ar topošajiem aktieriem. "Kad daba ir savā auglīgākajā briedumā un vasaras nakts gaiss vibrē, mēs nokļūstam realitātē, kur viss kļūst šķietams, kur instinkti ņem virsroku pār prātu. Šī Šekspīra luga vadā mūs pa dažādām realitātēm. Tā apspēlē ne tikai teātra realitāti, bet liek izvērtēt arī mūsu ikdienas realitāti. Katrs ir piedzīvojis šo sajūtu, kad sapnis kļūst tik dzīvs, ka spēj atstāt iespaidu pat vairāku dienu garumā," gaidāmās izrādes noskaņā ievada anotācija teātra mājaslapā.

Lauras Grozas-Ķiberes versija par "Talantīgo misteru Ripliju"

Dailes teātra Lielajā zālē šosezon iestudēs arī Laura Groza-Ķibere, kura izvēlējusies amerikāņu dramaturģes Filisas Negijas adaptēto Patrīcijas Haismitas romānu "Talantīgais misters Riplijs", kas plašākai publikai pazīstams pēc 1999. gada tāda paša nosaukuma filmas ar Metu Deimonu un Džūdu Lovu galvenajās lomās.  Romāna un tā skatuves versijas centrā ir Toms Riplijs – jauns vīrietis, kurš sāk uzdoties par savu labāko draugu un pamazām iekļūst arvien biezākā un grūtāk atšķetināmā melu tīklā. "Mūsdienās mēs sirgstam ar vajadzību pieņemt svešas identitātes, un to mums palīdz izdarīt sociālie mediji," sarunā ar "Satori" stāsta Laura Groza-Ķibere. "Cilvēki nespēj saprast, kurš ir viņu īstais "es" – tas, kas dzīvo sociālajos medijos vai realitātē. Arī par savas izrādes vadmotīvu esmu izvēlējusies brīdi, kad romāna galvenais varonis atzīstas – doma par to, ka jāatgriežas pie savas īstās identitātes, viņam šķiet pretīga un šausminoša. Mana izrāde būs par cilvēku, kuram paša identitāte sagādā ciešanas, un par to, vai un kā atgriešanās pie sevis ir iespējama." Tomu Ripliju izrādē atveidos Gints Grāvelis, savukārt viņa draugu Ričardu – Andris Bulis.

Ēriha Marijas Remarka "Trīs draugi" Regnāra Vaivara režijā

Savukārt Regnārs Vaivars, kurš tikko debitēja Liepājas teātrī ar savu versiju par Blaumaņa noveli "Purva bridējs" un lugu "Ugunī", pavasarī Dailes teātra Lielajā zālē iestudēs citu literatūras klasikas darbu – Ēriha Marijas Remarka romānu "Trīs draugi". Romāna darbība risinās auto darbnīcā, kur trīs jauni draugi veido savu biznesu, izmantojot visus iespējamos naudas pelnīšanas veidus, taču visu sarežģī negaidīts notikums – Roberts satiek Patrīciju un iemīlas. Par to, kā gaidāmais iestudējums transformēs labi zināmo sižetu, Regnārs Vaivars stāsta: "Iestudēt romānu nozīmē to pārrakstīt. Šobrīd gatavojos sākt darbu pie dramatizējumu un vēl domāju, kādu fabulu stāstā izcelt – tai jābūt tādai, kuru lasot starp daudzām citām fabulām es gribētu uzzināt vairāk. Darbības vieta, laiks un galvenie personāži gan nemainīsies."

Jāņa Baloža debija režijā ar izrādi "Ohh"

11. oktobrī "Dirty Deal Teatro" režijā debitēs dramaturgs Jānis Balodis, skatītājiem piedāvājot izrādi "Ohh", kas balstīta uz bailīgām, iespējams nelietderīgām, bet tajā pašā laikā pēdas atstājušām instrukcijām un pamācībām, ko izrādes veidotāji savā bērnībā guvuši no līdzcilvēkiem. "Šie personīgie un vienlaikus vispārcilvēciskie mirkļi ir kļuvuši par skatītāju maņas kairinošu ceļojumu. Izrāde ir mēģinājums doties uz turieni, kur nokļūt vairs nav iespējams, un satikt cilvēkus, kuru sen nav," teikts gaidāmās izrādes anotācijā. Izrādes radošo komandu veido Jānis Balodis, Ieva Kauliņa, Agris Krapivņickis, Ivars Krasts un Viesturs Balodis.

Kristas Burānes izrāde dzejā

Decembrī "Dirty Deal Teatro" pirmizrādi piedzīvos arī režisores Kristas Burānes dokumentālā izrāde dzejā. Tajā pieci dzejnieki, dzejā portretējot kādas Latvijas skolas 8.a un 8.b klases skolēnu un viņu skolotāju dzīvi, sarunāsies par pieaugšanu, jaunību, skolu, izglītības sistēmu, audzināšanu un brīvību. Izrādes radošo komandu veido režisore Krista Burāne, dramaturģe Laila Burāne, dzejnieki – Marija Luīze Meļķe, Kirils Ēcis, Raimonds Ķirķis, Agnese Krivade, Kārlis Vērdiņš –, komponists Edgars Raginskis, scenogrāfs Krišjānis Elviks.

Klāva Meļļa un "Kvadrifrona" izrādes Nacionālajā teātrī un Rīgas cirkā

Šī būs otrā teātra trupas "Kvadrifrons" sezona, un tajā paredzēti divi tās dalībnieka, jaunā un daudzsološā režisora Klāva Meļļa iestudējumi. Pirmais no tiem gaidāms jau novembrī un pētīs dezinformācijas un pēcpatiesības laikmeta parādības. "Cauri meliem, baumām, māņiem, gadījumiem, viltus ziņām un īstām ziņām "Kvadrifrons" jestrā garā meklēs patiesību vai vismaz to, ko mēs par patiesību mēdzam dēvēt," sola izrādes veidotāji.

Savukārt otrs iestudējums top sadarbībā ar Nacionālo teātri un būs Klāva Meļļa versija par Džeinas Ostinas romānu "Lepnums un aizspriedumi". Izrāde, kas nodēvēta par "bēdīgu salonkomēdiju", vilks paralēles starp 19. gadsimta sākuma Angliju un mūsdienu Latviju. "1813. gadā Anglijā Džeina Ostina uzraksta hrestomātisku darbu par piecām māsām, kuras izmisīgi vēlas apprecēties, bet sev vien zināmu iemeslu dēļ vairs nevēlas tamborēt tabakmakus. 2019. gadā Pasaules Bankas pētījumā Latvija ierindojas starp sešām pasaules valstīm, kas saņēmušas maksimālo vērtējumu indeksā par līdzvērtīgu ekonomisko iespēju nodrošināšanu sievietēm un vīriešiem. "Lepnums un aizspriedumi" būs bēdīga salonkomēdija par aizslietņiem un tabakmakiem, priekšautiem un lakatiņiem, virtuvēm, guļamistabām un nesamierināšanos mirklī, kad viss jau it kā ir par vēlu," teikts izrādes anotācijā.

Jāņa Znotiņa izrāde "Cilvēkam vajag suni"

Savukārt godalgotais bērnu izrāžu režisors Jānis Znotiņš februārī Valmieras teātrī iestudēs izrādi "Cilvēkam vajag suni" pēc Regīnas Ezeras tāda paša nosaukuma stāstu krājuma motīviem. "Ar šo stāstu starpniecību, kas ir arī autores mīlestības piemineklis suņiem, režisors Jānis Znotiņš turpinās vairāku sezonu garumā veiksmīgi iesākto un nostabilizējušos bērnu un jauniešu izrāžu sēriju, mēģinot ieskatīties bērnu un pusaudžu sirdīs, viņu pieaugšanas sāpēs un priekos," rakstīts gaidāmās izrādes pieteikumā.

Vladislava Nastavševa izrāde "Šeit sākas nakts"

Savukārt Ģertrūdes ielas teātrī decembra beigās vai janvāra sākumā atgriezīsies Vladislavs Nastavševs, kurš savulaik tur iestudēja joprojām populāro izrādi "Melnā sperma". Jaunajā sezonā režisors veidos iestudējumu "Šeit sākas nakts" pēc franču mūsdienu autora Alēna Girodī, kurš plašāk pazīstams kā atzīts kino režisors, romāna motīviem. Stāsts par vidējās paaudzes vecuma vīrieti, kurš pēkšņi sāk izjust dīvainas jūtas pret 98 gadus vecu vīru, pats šīs emocijas un tieksmes nespējot izskaidrot. Tad stāstā iejaucas policija un – sākas nakts. "Sākot lasīt romānu, es jutos ļoti iedvesmots un iedvesmots esmu vēl šobrīd, tāpēc ļoti gaidu brīdi, kad varēšu sākt strādāt pie šī iestudējuma," preses konferencē stāstīja Nastavševs. Kopā ar režisoru strādās aktieri Igors Šelegovskis, Āris Matesovičs, Inese Pudža, Anta Aizupe, Marija Linarte un Kaspars Dumburs.

Imanta Kalniņa opera "Spēlēju, dancoju" Lauras Grozas-Ķiberes režijā

Pirmais un līdz šim vienīgais Imanta Kalniņa operas iestudējums īstas izrādes veidolā notika 1977. gadā, kad komponistam bija 36 gadi, savukārt šajā sezonā pie tās iestudēšanas ķērusies radošā komanda ar režisori Lauru Grozu-Ķiberi priekšgalā. Iestudējuma darbība pārcelta uz Rīgas pili 2013. gada 20. jūnijā jeb vasaras saulgriežiem, kad ēku piemeklēja ugunsgrēks, un tā rāda arī vēlāko pils atjaunošanas darbu posmu. "Imanta Ziedoņa un Imanta Kalniņa opera bija enerģijas lādiņš savulaik, nu spēlmanis Tots ierodas, lai pārmaiņas piešķiltu mūsdienu sabiedrībā. Ne vairs ārējais ienaidnieks Kungs izsūc trīs dzīvības asins lāses. Vienaldzība un kūtrums ir tas, kas iznīcina ar lēnu gruzdēšanu," gaidāmās izrādes aktualitāti iezīmē anotācija.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!