Aktualitātes
06.04.2019

Satori iesaka: 7 notikumi labam pavasarim

Komentē
0

Lai turētu Jāņa Joņeva aprakstīto pavasara smeldzi grožos, iesakām doties ārā un apmeklēt dažus no interesantākajiem šīs sezonas kultūras notikumiem.

1. Rīgas Fotogrāfijas biennāle
No 4. aprīļa līdz 28. jūnijam Rīgā

Pavasarim atbilstošu virzienu šogad izvēlējusies Rīgas Fotogrāfijas biennāle, kas programmā "NEXT 2019" piedāvā iepazīt jaunos un daudzsološos Latvijas un ārvalstu fotogrāfus. Jau šobrīd skatāma balvas "Meklējam jauno fotogrāfijā" laureātes Annijas Muižules izstāde "Priecīgi uzņēmēji izklaidējas birojā" ISSP galerijā un Polijas jauno fotogrāfu izstāde "(ne)dabiskie ķermeņi" Latvijas Fotogrāfijas muzejā, savukārt programmu turpinās Vikas Ekstas un Diānas Tamanes izstādes, kā arī simpozijs par aktīvismu mākslā, lekcijas un citi notikumi.

2. "Xiu Xiu" koncerts
6. aprīlī plkst. 20:00 Ģertrūdes ielas teātrī

Šosestdien svaigas skaņas Rīgā ienesīs amerikāņu avangarda un trokšņu popmūzikas apvienība "Xiu Xiu". Par "kulta grupu" un "eksperimentālās mūzikas ikonu" dēvētā apvienība Latvijā viesojusies tikai vienreiz – 2011. gadā, kad uzstājās uz tagad vairs neeksistējošās "Dirty Deal Café" skatuves, savukārt Ģertrūdes ielas teātrī "Xiu Xiu" uzstāsies kā trio, kurā apvienības vienīgajam pastāvīgajam lielumam – Džeimijam Stjuartam – pievienosies grupas "Swans" perkusionists Tors Hariss un kolektīvu "Minus Story" un "Shearwater" dalībnieks Džordans Gīgers.

3. LALIGABA dzejas un prozas lasījumi
9. aprīlī 18.00 Raiņa un Aspazijas muzejā un 18. aprīlī 18.00 "NicePlace Telpā"

Pavasari tradicionāli iezīmē Latvijas Literatūras gada balva jeb LALIGABA, ko šogad pasniegs 25. aprīlī. Laika vairs nav daudz, un līdz tam izlasīt visas nominētās grāmatas diez vai izdosies (un galu galā – ārā ir pavasaris!), taču atgūt nokavēto daļēji varēs LALIGABAs dzejas un prozas lasījumos, kur ar savu darbu fragmentiem iepazīstinās paši nominētie literāti – dzejnieki, prozas autori un tulkotāji.

4. Akcija "Baltijas klimata ķēde"
12. aprīlī 11:00 Esplanādē

Siltajā laikā patīkamāk ne tikai atpūsties, bet arī būt pilsoniski aktīvam, tāpēc 12. aprīlī iesakām pievienoties visu vecumu klimata draugiem līdz šim vērienīgākajā Baltijas klimata akcijā – "Baltijas klimata ķēdē" ("Baltic Climate Chain"), kuras dalībnieki, simboliski atsaucoties uz "Baltijas ceļu", vienlaikus visās trijās Baltijas valstīs sadosies rokās, lai pieprasītu savu valstu valdībām un pārējai pasaulei aktīvu rīcību klimata problēmu risināšanā.

5. "Sansusī" zaļumballe
26. aprīlī 19:00 Tallinas ielas kvartālā

Iesildīt vasaru un atsvaidzināt deju soļus aicina festivāls "Sansusī", kas aprīļa beigās Tallinas ielas kvartālā rīkos zaļumballi. Pēdējos simts gados Latvijā visvairāk dziedātās un spēlētās dziesmas tajā izpildīs džeza apvienība "Brāļi miltus pūtēji", ko dejotāji un malā sēdētāji varēja novērtēt Latvijas simtgades zaļumballē Aknīstes kaltē.

6. Lēnās dejas ar Vladislavu Nastavševu un grupu "Ezeri"
27. aprīlī 18:00 K. K. fon Stricka villā

Savukārt tiem, kam vēl gribas uzkavēties ziemīgā puskrēslā un sildīties lēnajās dejās, jādodas uz režisora un mūziķa Vladislava Nastavševa un grupas "Ezeri" koncertu/deju vakaru K. K. fon Stricka villā. Tajā mūziķi sola ne tikai jau zināmas kompozīcijas no Vladislava Nastavševa iestudētajām izrādēm, bet, kā jau tas pavasarī pienākas, arī jaunas dziesmas ar Mihaila Kuzmina, Borisa Pasternaka, Marinas Cvetajevas, Aleksandra Bloka, Josifa Brodska, Osipa Mandelštama un Konstantīna Baļmonta vārdiem.

7. Festivāls "Āboļdārzs"
11. maijā Gaismā, Bārbeles pagastā, Vecumnieku novadā

Visbeidzot pašā pavasara kulminācijā – ābeļu ziedēšanas laikā – vērts doties uz Gaismas ciemu, kur senā ābeļdārzā notiks naivais brīvdabas mūzikas festivāls "Āboļdārzs". Festivālā uzstāsies dažādas muzikālās apvienības, tostarp Jēkabs Nīmanis un Andris Keišs ar grupu, kas izpildīs dziesmas no JRT izrādes "Latviešu mīlestība". Notiks arī Viļa Daudziņa dzejas lasījumi, lietuviešu dziesminieces Alīnas Orlovas koncerts, DJ Nina Elektrichka audiovizuālā performance un virkne citu aktivitāšu. Un tas viss – ziedošu ābeļu un bišu ielokā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!