Teātris
15.09.2017

Satori aptauja: Ko varam gaidīt jaunajā teātra sezonā?

Komentē
0

Jaunā teātru sezona Latvijā šogad visskaļāk sākusies ar ziņām no JRT puses – ilgi gaidītā pārcelšanās uz Tabakas fabriku, ārštatā pārceltie aktieri un 1. septembrī pirmizrādi piedzīvojusī, Alvja Hermaņa pēc 24 gadiem vēlreiz Latvijā iestudētā "Marķīze de Sada". Tomēr jau drīzumā pirmizrādes redzēsim arī uz citu Latvijas teātru skatuvēm, kur uzvesti tiks gan grandiozi lieldarbi, gan jaunu un mazāk zināmu darbu iestudējumi.

Nākamā pirmizrāde JRT pie Dzemdību nama notiks 20. oktobrī, kad teātrī ar savu otro izrādi režisora ampluā atgriezīsies Uldis Tīrons – viņa iestudētā "Pēdējā Ļeņina eglīte" tapusi pēc Ļeņina sanitāru 1923. gada piezīmēm un dienasgrāmatām. Par savu izrādi režisors saka: "Iestudējums "Pēdējā Ļeņina eglīte" veidots, balstoties uz vēsturiskiem dokumentiem par Ļeņina slimību un viņa dzīves pēdējiem mirkļiem latviešu strēlnieku apsardzībā. Īsi pirms Ļeņina nāves tika rīkota mītiska eglīte vietējiem bērniem un pieaugušajiem: neviens nezina, kas notika īstenībā, taču izrādē šis saviesīgais pasākums izvēršas revolūcijas vadoņa nāves ainu fantasmagorijā. Šīs ainas ievada rituālu, kuru izveidoja apsardzes priekšnieks Pēteris Pakalns Ļeņina mūmijas pielūgšanai Mauzolejā."

Gada nogalē beidzot būs skatāma Alvja Hermaņa ilgi lolotā izrāde ar Aivara Neibarta dzeju "Dieviņš pillā". Režisors apgalvo, ka tā ir "izrāde par latviešu dieviņa grūto ikdienu. Par viņa sadzīvi, ilgām, vientulību un mēģinājumiem pilnveidot un uzlabot latviešu valodu. Izrādē tiks izmantoti Aivara Neibarta dzejoļi un Ingus Baušķenieka speciāli šim gadījumam sacerēta mūzika".

2018. gada janvārī JRT gaidāmas divas pirmizrādes. Vladislavs Nastavševs turpinās apskatīt integrācijas jautājumus caur savas pieredzes prizmu izrādē "Cerību ezers aizsalis", savukārt Mārcis Lācis iestudēs Franca Kafkas "Procesu", skaidrodams savu izvēli šādi: "Iestudēšu Franca Kafkas, manuprāt, dižāko romānu – "tumšās literatūras" meistardarbu "Process", kas ir ar zināmu devu mistikas piesātināts birokrātiskā labirinta atspoguļojums. Viss sākas brīdī, kad galvenais varonis saņem tiesas pavēsti, kurā nav uzrādīta pati apsūdzība."

Savukārt aprīlī pie skatītājiem nonāks Viestura Meikšāna iestudējums – Mihaila Ļermontova "Dēmons". Kā sola režisors, ""Dēmons" ir muzikāla izrāde, Kaspara Rolšteina trešā opera, kas būs andergraundīgs, industriāls pasākums ar ļoti poētisku un skaistu tekstu. Šo darbu mēs gribējām iestudēt jau pirms trim gadiem, līdz beidzot to varam izdarīt tagad, kad teātris ir ievācies Tabakas fabrikā. Mūzikas dēļ izrādei bija vajadzīga industriāla vide, un šī mūzika Tabakas fabrikai piestāv vairāk nekā Lāčplēša ielai."

Latvijas Nacionālais teātris savu 99. sezonu 14. septembrī uzsāka ar Indras Rogas režisēto lieldarbu "Klūgu mūks", kurā 57 lomas izspēlē 31 aktieris. Par izrādi režisore stāsta: "Es domāju, ka jebkurš cilvēks dzīvē ir saskāries gan ar lielu prieku, gan ar lielu nelaimi, kas maina skatījumu uz pasauli. To brīdi, kad redzam pasauli savādāk, es saucu par poētisko telpu. Kad Dievs no augšas papurina sadzīves putekļus un izpurina ikdienišķo domāšanu – tad šīs poētiskā telpa ir pieejama jebkuram. Tad mēs varam saskatīt to, ko nevaram ikdienišķajos putekļos iestiguši. Tā ir vieta, kur mūs iemet laime vai nelaime. Francis jau maziņš būdams domā par Dievu trijās personās un, cūkas ganīdams, fantazē par pasauli un to, kāds tas Dievs varētu būt. Franča ticība ir plašāka – aizdomāties līdz tam, ka Dievs ir jautrs un viņam jābūt lielam smējējam, tur vajag plašāku redzējumam un sajūtu par Dievu. Mums vārds "mūks", protams, asociējas ar garīdznieku, kas dzīvo klosterī, bet "mūka" vai "mūceņa" Latgalē ir krucifikss, kas stāv uz katra krustojumam. Mūka mokas. Šis nosaukums man liekas ārkārtīgi ietilpīgs un neviennozīmīgs. Mēs varbūt nezinām, kāpēc viss notiek, bet viss notiek ar kādu lielāku jēgu, kuru mums dzīvē neļauj saskatīt izmisums, kā saka Inga Ābele romānā. Bet ir optimisms, ka nekas nebeidzas un ieguldītā enerģija rezultējas. Romānā ir kaut kas no lietuviešu valodas, no krievu valodas, no latgaļiem, no latviešiem – Bābele, no kuras piedzima Latvijas valsts, man liekas svarīga. Brīnums ir Latgales kongress un Latvijas valsts izveidošanās, kad valstī atradās pieci dažādi karaspēki, kad čupiņai latviešu izdodas savākties un pasludināt savu valsti. Man liekas, tas ir brīnums, ka tas viss ir noticis. Gluži tāpat kā otrā valsts dzimšana ir brīnums, atkal saistīts ar plašāku mērogu, kad mēs pa vidu izsprukām un mums tiek dots. Vajadzētu to patiesi godāt, nevis ārēji."

Nacionālajā teātrī ar atkārtotu pievēršanos klasikai sezonu turpinās Vladislavs Nastavševs, kura izrāde "Trīs māsas. Refleksija" gaidāma 12. oktobrī. Tāpat klasiķus turpinās iestudēt arī Viesturs Kairišs – viņa režisētajai Oskara Vailda un Riharda Štrausa "Salomei" pirmizrāde gaidāma 1. februārī. Savukārt sezonas beigu daļā uz lielās skatuves gaidāmas vēl divas pirmizrādes – Elmāra Seņkova režisētajai un kopā ar Artūru Dīci veidotajai izrādei "Kalniņš pret Kalniņu", kā arī Pētera Pētersona un Raimonda Paula "Man 30 gadu" Ināras Sluckas režijā.

Sezonas pirmā pirmizrāde Dailes teātrī paredzēta 20. septembrī Lielajā zālē – Tomasa Vinterberga un Mogensa Rukova traģikomēdiju "Svinības" iestudēs viesrežisors no Bulgārijas Aleksandrs Morfovs. Izrāde ir tapusi pēc scenārija filmai "Festen" ("Svinības", 1998, režisors Tomass Vinterbergs), kura ir pirmā filma, kas radīta pēc dāņu kinorežisoru izstrādātā manifesta "Dogma 95".

Nākamā Lielās zāles pirmizrāde notiks 17. novembrī – režisors Dž. Dž. Džilindžers veidos Jasmīnas Rezā lugas "Art" iestudējumu, kam žanra apzīmējums ir "franču izklaide". Savukārt Džeza Batervorta drāma "Jeruzāleme" pirmizrādi piedzīvos 26. janvārī – jauniestudējumu veidos režisore Laura Groza-Ķibere. Režisore par savu izrādi stāsta: ""Jeruzālemē" galvenais tēls ir vīrietis, kurš arī ir liels ideālists un ne tikai ilgojas pēc tās pasaules, kas ir bijusi, pēc nogrimušās Atlantīdas, bet arī tic, ka spēs to uzcelt kopā ar saviem domubiedriem. Vide, kurā galvenais varonis atrodas šobrīd, viņam liekas pārāk nesimpātiska, novienkāršota, un viņš cer atjaunot citus, vecās pasaules, ideālus. Protams, tā ir diezgan absurda un utopiska vēlme, kuru viņš cenšas realizēt, diezgan atklātā un provokatīvā veidā izaicinot pastāvošo sistēmu. Šis izvēlētais veids ir iznīcinošs viņam pašam, tomēr svarīgākais ir nenodot savu ideālus. Gatavība iet nāvē par savām idejām, aiziet kā varoņiem ir tas, ko es ļoti mīlu savos varoņos."

Režisors Dž. Dž. Džilindžers iestudēs arī Ainas Rendas romantisko drāmu "Būt Kejai Gondai" – pirmizrāde gaidāma 23. martā. Sezonas pēdējo jauniestudējumu Lielajā zālē – Antona Čehova dziļu komēdiju "Ivanovs" – veidos Regnārs Vaivars, tā pirmizrāde plānota 18. maijā.

Pirmā pirmizrāde Dailes teātra Mazajā zālē gaidāma 22. septembrī – režisors Dmitrijs Petrenko iestudēs Ellas Hiksonas lugu "Zēni", kurā tiks apspēlētas jaunības beigu un pieaugušo dzīves sākšanās tēmas.

Kamerzālē pirmais jauniestudējums pirmizrādi piedzīvos 10. oktobrī – radošo meklējumu cikla "Brīva skatuve" laikā Kamerzālē taps Edvarda Olbija attiecību drāma "Kam no Vilka kundzes bail?", kas savulaik saņēmusi Tonija balvu kā gada labākā luga. To iestudēs jaunais režisors Toms Treinis.

Liepājas teātrī pirmā sezonas pirmizrāde gaidāma oktobrī, kad Laura Groza-Ķibere iestudēs Henrika Ibsena darbu "Heda Gablere". Par izrādi režisore stāsta: "Heda Gablere ir sarežģīta un interesanta sieviete, kas atrodas savas dzīves pārejas posmā, eksistenciālās pārdomās par to, kā dzīvot un vai vispār dzīvot. Viņa ir apveltīta ar spēcīgiem ideāliem un diezgan utopisku nākotnes vīziju par to, kādai jābūt dzīvei. Dzīvē redzamais viņu neapmierina, tomēr, par spīti tam, viņa mēģina realizēt savu dzīves ideju. Līdzīgi kā citās manās izrādēs, arī šeit ir dilemma starp indivīda brīvību un sistēmas spēku. Lai gan stāsts ir diezgan skumjš, viņas centieni ir interesanti un apsveicami, un, līdzīgi citiem utopiskajiem varoņiem, kuri bieži cieš neveiksmi, katrs no viņu ceļiem ir citāds. Savā ziņā Hedas tēls šobrīd atbilst manai sajūtai par pasauli un priekšstatam, kā es to gribētu veidot."

Novembrī skatuves gaismu ieraudzīs izrāde "Esi sveicināta, bohēma" pēc Andžila Remesa grāmatu un Andra Bergmaņa memuāriem, kuru režisēs Valdis Lūriņš. Savukārt Moljēra "Mizantrops" Viesturs Meikšāna režijā pie skatītājiem nonāks 2018. gada aprīlī: ""Mizantrops" ar Gati Maliku galvenajā lomā būs reālpsiholoģiska izrāde dzejā, kur tiks izmantota pēc Moljēra lugas motīviem tapusī Martina Krimpa skatuves versija mūsdienīgā tekstā. Izrāde ir par egoismu, naidu, smalku aprēķinu un ar jautājumu par to, vai ir svarīgi, ka mākslinieks ir egoists.

"Sezonas pēdējā pirmizrāde gaidāma 2018. gada jūnijā, kad Liepājas teātrī atkal viesosies Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers, kurš iestudēs D. Vollesa "Jā vīrs".

Valmieras Drāmas teātrī pirmā sezonas pirmizrāde, "Lūcis", jau aiz muguras, bet vienpadsmit jauniestudējumi vēl priekšā. Nākamais no tiem 22. septembrī – izrādi Apaļajā zālē iestudēs viesrežisors no Sanktpēterburgas Sergejs Ščipicins. Viņš piedāvās versiju par Aleksandra Puškina klasisko darbu par cilvēku kaislību dabu "Mazās traģēdijas".

Režisore Māra Ķimele arī šosezon iestudēs Valmieras teātrī. 20. oktobrī Lielajā zālē gaidāma viņas izrāde franču dramaturga Žana Anuija darbam "Eiridīke", kas būs no antīkās traģēdijas aizgūts notikums par nespēju piedot pagātni. Māra Ķimele stāsta, ka "viena no aktualitātēm, kas parādās "Eiridīkē", ir atskatīšanās tēma. Mēs netiekam ārā no savas pagātnes, tā mums paliek uz visu mūžu, un jautājums ir, ko darīt, lai pagātne nepārvērstos par iznīcības ieroci, jo ir ārkārtīgi grūti dzīvot šeit un tagad. Savā ziņā līdzīgi "Norā" pavīdējušajai idejai, arī šeit parādās jautājums par mūsu privātīpašnieciskumu, par to, ka mēs savus tuvos cilvēku apzināti vai, biežāk, neapzināti privatizējam."

3. novembrī notiks pirmizrāde Tenesija Viljamsa ģimenes drāmai "Kaķis uz nokaitēta skārda jumta" Ineses Mičules režijā. Šī luga top, kad teātrī ir aktrise, kurai veltīt galveno lomu, – Margaretas lomā būs Ieva Puķe.

Šajā sezonā režisors Mārtiņš Eihe iestudēs pētnieces Sanitas Reinsones "Meža meitas", kas vēstīs par sieviešu piedzīvoto mežos un purvos nacionālo partizānu kara laikā. Pirmizrāde gaidāma 2018. gada 19. janvārī, iestudējuma norises vieta – teātra aizskatuve.

23. februārī pirmizrādi Lielajā zālē piedzīvos Latvijas simtgadei veltīts režisores Indras Rogas lieldarbs "Vidzemes stāsti un noveles". Iestudējums balstīsies uz Rūdolfa Blaumaņa mazāk zināmām novelēm un stāstiem, kas visiem tik labi zināmo rakstnieku atklās no jauna skatpunkta. Iestudējuma svarīgākās tēmas – jaunu cilvēku galvenie dzīves pagriezieni: precības, ģimene, zaldātos iešana, attiecības ar vecākiem, likteni, izdzīvošanas gudrības un viltības, bēdas un prieki; stāsti un dažādu tēmu sasaukšanās tajos veidos savdabīgu kopskatu uz visu latviešu tautu.

11. maijā ar vērienīgu pirmizrādi uz Lielās zāles debitēs Viesturs Kairišs, kurš nu jau ar savu ierasto komandu iestudēs poļu kulta figūras, dzejnieka un dramaturga Juliuša Slovacka slavenāko darbu "Baladīna" – romantisku drāmu par valsts tapšanu.

Darbu pie bērniem un jauniešiem veltītām izrādēm turpinās režisors Jānis Znotiņš, šoreiz izvēloties iestudēt Annas Brigaderes bērnības atmiņu tēlojumu "Dievs. Daba. Darbs". Pirmizrāde 25. maijā.

Mihaila Čehova Rīgas krievu teātrī pirmais sezonas jauniestudējums gaidāms 23. septembrī, kad Sergeja Golomazova režijā būs skatāma izrāde "Gandrīzlaime", kas iestudēta pēc Džona Kariani lugām "Love/Sick" un "Almost, Maine". Nākamā pirmizrāde "Laika falsets" jau 30. septembrī – šajā Mazās zāles izrādē Jakovs Rafalsons lasīs Marinas Cvetajevas dzeju un prozu. Savukārt 21. oktobrī Mazajā zālē notiks Sergeja Jeseņina "Šai pasaulē es tikai garāmgājējs…" iestudējums, režisore Virdžīnija Lejiņa. Otrā Sergeja Golomozova režisētā izrāde šajā sezonā savu pirmizrādi piedzīvos 23. novembrī – iestudēts tiks Alesandro Bariko darbs "1900. Leģenda par pianistu". 16. decembrī Mihaila Čehova Rīgas krievu teātrī debitēs režisore Renata Sotiriadi ar izrādi "Īkstīte" pēc Hansa Kristiana Andersena pasakas motīviem.

Daugavpils teātra sezonas pirmais jauniestudējums būs pēc Aleksandra Gribojedova lugas motīviem veidotā "Kur prāts, tur nelaime", kuras pirmizrāde gaidāma septembra izskaņā. Iestudējuma režisors ir Jurijs Kvjatkovskis no Krievijas, kurš divkārt ticis nominēts prestižajai teātra balvai "Zelta maska".

Novembrī gaidāma vēl viena krievu režisora pirmizrāde – Krasnogorova lugas iestudējumam latviešu valodā, kuras režisors būs Andrejs Dežonovs, Karēlijas Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs.

Tāpat Daugavpils teātrī atgriezīsies Polijas režisore Lucina Sosnovska, kuras rokraksts skatītājiem pazīstams pēc izrādēm "Pie mums viss kārtībā" un "Hamlets". Šogad Lucina Sosnovska iestudēs poļu dramaturģiju. Tāpat Daugavpils teātrī ar Erika Čeipela lugu "Pamatnoteikumi" atgriezīsies režisors Dž. Dž. Džilindžers. Iestudējuma pirmizrāde paredzēta janvārī.

Latvijas Leļļu teātrī jaunajā sezonā paredzēti vismaz 11 jauniestudējumi abās teātra trupās, repertuāru papildinot gan ar teātra štata režisoru, gan pašmāju un ārzemju viesrežisoru darbiem. Teātra galvenais režisors par jauno sezonu stāsta: "Mums priekšā ir gana dinamisks darba cēliens, īpaši sezonas pirmajā pusē. Jau 2. augustā sākas mēģinājumi pie trīs jaunām izrādēm, kuru pirmizrādes paredzētas septembrī un oktobrī. Pats strādāju pie latviešu autores Evijas Gulbes bērnu stāstiņu "Koko un Riko" iestudējuma, kam pirmizrāde gaidāma 10. septembrī. Visu neatklāšu, bet varu tikai pačukstēt, ka šajā izrādē ļoti liela loma būs visai neparastiem ritma instrumentiem, vecākiem jārēķinās, ka bērni arī mājās pēc izrādes apmeklēšanas varētu nebūt gluži klusi. Laura Čaupale sāks darbu pie Eno Rauda darba "Naksitrallīši", kam pirmizrāde paredzēta 6. oktobrī, – viņai tā būs debija Leļļu teātrī. Savukārt krievu trupa sezonu uzsāks ar Antuāna de Sent-Ekziperī pasaules literatūras pērles "Mazais princis" iestudējumu Vijas Blūzmas režijā. Tas ir tikai sezonas sākums. Ar nepacietību gaidām arī divus ļoti neparastus iestudējumus pieaugušo un jauniešu auditorijai – nīderlandiešu režisora Dudas Paivas iestudēto "Zelta zirgu" un šveiciešu režisora Dāvida Džovanzanas veidoto "Romeo un Džuljeta", kas noteikti nebūs klasiskas šo darbu interpretācijas. Tā ka darba mums netrūks, aktieri būs noslogoti, savukārt skatītājus gaida daudz kas jauns un interesants."

18. augustā notika pirmā Ģertrūdes ielas teātra sezonas pirmizrāde – Viljama Šekspīra traģēdija "Jūlijs Cēzars" Andreja Jarovoja režijā. Savukārt nākamā pirmizrāde plānota novembra vidū – horeogrāfes Agates Bankavas izrāde ar pagaidu nosaukumu "Memoir". Gatavojot šo darbu, kurā spējīgiem dejotājiem būtu iespēja apliecināt savu tehnisko varēšanu, izrādes centrā izvirzījies jautājums par robežām, kas aptur indivīda prasmju pilnveidošanos.

Savukārt 6. decembrī Latvijas pirmizrādi piedzīvos izrāde "Ziņojums no iekšpuses" ("Report from the Interior"), kas tapis kā starptautisks kopražojums, ko līdzproducējis "Treibstoff" festivāls Bāzelē, HAU ("Hebbel am Ufer") teātris Berlīnē, "Kunstlerhaus Musontrum" Frankfurtē un Ģertrūdes ielas teātris Rīgā. Iestudējuma iniciatore ir Arnita Jaunsubrēna, kura kopš 2008. gada dzīvo Vācijā un ir absolvējusi Gīsenes Lietišķā teātra institūtu. Kopā ar saviem studiju biedriem Leu Šnaidermani (Lea Sneidermann) un Kimu Vilemsu (Kim Willems) Arnita ir izveidojusi radošo kolektīvu "00Elize Rescue Team", kura bāzes vietas ir Berlīne un Frankfurte Vācijā.

Dirty Deal Teatro nākamā pirmizrāde notiks jau 17. septembrī, kad skatītājiem tiks izrādīts Ingas Tropas iestudētais "Dvēseļu utenis". Šīs izrādes laikā seši studenti metīsies intelektuālā kaujā, kurā cīnīsies nevis par atbrīvošanos no iebrucēju jūga, bet gan par atbrīvošanos no stereotipiem un savu vectēvu pagātnes rēgiem. "Dvēseļu utenī" šķietami sadzīviska konflikta laikā tiks dekonstruēti iepriekšējo paaudžu radīti mīti par nacionālo identitāti, lai neļautu savu vectēvu bailēm un aizvainojumiem noteikt mūsdienu jauniešu izvēles un cīnītos par kopīgu vērtību sistēmu, kuras centrā atrodas cilvēks.

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!