Aktualitātes
07.07.2018

Sarunu festivāls "Lampa": Piecas diskusijas, kas jāredz

Komentē
0

Nedēļas nogalē, 29. un 30. jūlijā, Cēsīs jau ceturto reizi norisinājās sarunu festivāls "Lampa", kuru šogad apmeklēja vairāk nekā 16 000 interesentu. Ja tev nesanāca apmeklēt festivālu vai nepaspēji aptvert visu tā plašo programmu, ieskaties mūsu sagatavotajā izlasē ar piecām aizraujošām, "LMT Straume" ierakstītām sarunām, ko vērts noskatīties arī mājās.

1. Saruna "Vēlamies stiprāku un drošāku Eiropu. Kā to panāksim?"

Nav noslēpums, ka Eiropa šobrīd piedzīvo vairākus izaicinājumus – bēgļu krīzi, "Brexit", populisma vilni. Diskusijā ārpolitikas jomas eksperti – Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, politoloģe, esejiste un starptautisko attiecību speciāliste Vita Matīsa, kā arī Eiropas Reformu centra (Centre for European Reform) ārpolitikas direktors Īans Bonds (Ian Bond) – LSM angļu valodas portāla galvenā redaktorā Maika Koljēra vadībā pārspriež Eiropas Savienības nākotni, drošību un identitāti, kā arī Latvijas vietu Eiropā.

2. Diskusija "Latvijai vajadzīgi talanti: kā veicināt ārvalstu studentu palikšanu Latvijā pēc studiju beigām?"

Saruna ar četriem ārzemju jauniešiem par to, kā panākt, lai ārvalstu studenti pēc izglītības iegūšanas paliek Latvijā. Diskusijas dalībnieki dalās savā pieredzē par studēšanu un darba iespējām Latvijā, kā arī runā par to, kas jādara, lai jaunie profesionāļi, ko izskolojušas Latvijas universitātēs, šeit izvēlētos palikt. Diskusiju moderē "Providus" vadošā pētniece Agnese Lāce un tajā piedalās studenti Rīgas Ekonomikas augstskolas absolventi Ņikita Strežņevs un Nikoleta Gutanova, RSU studente Maksimiliāna Trapa un Turības universitātes students Jašvants Ašoks Džesvals.

3. Saruna "Uzticēšanās krīze rietumos?"

Pēdējo gadu notikumi, kas satricinājuši politisko arēnu, liecina par lielākām pārmaiņām rietumu sabiedrībā. Sociālo mediju spiediena, "saldumizācijas" ("candification") un citu faktoru rezultātā mēs nespējam atšķirt patiesību no meliem un tāpēc apšaubām visu. Par uzticēšanās krīzi Rietumos diskutē "Rīgas Laika" redaktors Arnis Rītups, bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kā arī sociologs un Mančesteras Universitātes emeritētais profesors Teodors Šanins (Teodor Shanin).

4. Saruna "Kinomākslas jēga un nejēdzības: kāda ir kino vērtība simtgadē?"

Saruna ar Latvijas kino industrijas pārstāvjiem par veiksmīgu kino, simtgades filmām un kino nozīmi sabiedrībā. Diskusiju vada kino blogeris Sergejs Timoņins un tajā piedalās Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidente Aija Bērziņa, režisore un kino kritiķe Liene Linde, filmas "Dvēseļu putenis" režisors Dzintars Dreibergs un producents Andrejs Ēķis.

5. Diskusija "Nāve – tās nav beigas. Ķermeņa pēcnāves sociālā dzīve"

Sarunā no dažādiem skatupunktiem aplūkota cilvēka ķermeņa dzīve pēc nāves – cilvēkam neizbēgami agrāk vai vēlāk jāmirst, bet ķermenis var turpināt savu esamību muzejā, kāda cita cilvēka ķermenī un citur. Par ķermeņa pēcnāves sociālo dzīvi sarunājas zinātnes žurnāliste Sanda Kropa, RSU Anatomijas muzeja attīstības vadītāja Ieva Lībiete, RSU Humanitāro zinātņu katedras docents un filosofs Ivars Neiders, sociālantropoloģe Anna Žabicka, ķirurgs-transplantologs Aleksandrs Maļcevs un Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadošā pētniece Inese Čakstiņa.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!