JFL un ¼ Satori portāls
21.01.2008

Saimons Blekbērns: Domā. Neatvairāms ievads filozofijā

Komentē
0

Saimons Blekbērns. Domā. Neatvairāms ievads filozofijā
No angļu valodas tulkojuši: Ivars Neiders un Vents Sīlis
Redaktors: Ainārs Kamoliņš
Mākslinieks: Dagnis Skurbe
Maketētājs: Rihards Bargais
Korektore: Austra Gaigala
ISBN: 978-9984-39-326-1

 

Oksfordas Universitātes izdevniecības intelektuālais dižpārdoklis Domā. Neatvairāms ievads filozofijā aplūko tādas fundamentālas problēmas kā zināšanas, prāts, patiesība, apziņa, brīvība, identitāte, Dievs, morāle un egoisms. Darba ievadā autors filozofiju definē kā jēdzienu inženieriju, kuras galvenais uzdevums ir palīdzēt sakārtot mūsu domāšanu. Apbrīnojami skaidri un aizraujoši uzrakstītajā darbā autors aplūko slavenākās domāšanas konstrukcijas, kuru autori ir tādi klasiski domātāji kā Dekarts, Loks, Bārklijs, Leibnics, Hjūms, Kants un Vitgenšteins. Grāmata ir veidota kā autora saruna ar lasītāju un tā nenodarbojas ar filozofu nostādņu vai filozofijas vēstures faktu pārstāstīšanu, tāpēc būs vienlīdz aizraujoša lasāmviela gan iesācējiem, gan tiem, kas studē filozofiju padziļināti.

 

Autors

Saimons Blekbērns (Simon Blackburn, 1944) ir Kembridžas universitātes filozofijas fakultātes profesors, viens no mūsdienu nozīmīgākajiem filozofiem un filozofijas popularizētājiem. No 1984. līdz 1990. gadam bijis arī ietekmīgā filozofijas žurnāla Mind redaktors. Filozofijā Blekbērns ir pazīstams kā kvazireālisma un ekspresīvisma pozīcijas izstrādātājs un aizstāvis. Starp viņa svarīgākajām publikācijām būtu jāmin Oksfordas filozofijas vārdnīca (The Oxford Dictionary of Philosophy, 1994), Kaislību vara (Ruling Passions, 1998), Patiesība: Ceļvedis apjukušajiem (Truth: A Guide for Perplexed, 2005) un Oksfordas Universitātes izdevniecības dižpārdoklis Domā. Neatvairāms ievads filozofijā (Think. A Copmeling Introduction to Philosophy, 1999).

 

Grāmatas izdošanu atbalsta:

Valsts Kultūrkapitāla fonds
Map Latvia

 

Resursi portālā ¼ Satori

Par Saimonu Blekbērnu
Saimons Blekbērns: Domā. Neatvairāms ievads filozofijā (ievads)
Saimons Blekbērns: Saprāta balsis (eseja par Platona 'Valsti')
Saimons Blekbērns: Baudkāri aizstāvot
Saimons Blekbērns: Reliģija un cieņa (I daļa)
Saimons Blekbērns: Reliģija un cieņa (II daļa)
Vents Sīlis: Domāšana un nedomāšana
Zane Bojāre: Vienkārši par sarežģīto

 

No recenzijām presē

Grāmatu latviskojuši divi modernā kaluma filozofi – Ivars Neiders un Vents Sīlis – paveicot darbu atzīstamā profesionāli filozofiskā un filoloģiskā līmenī. Varbūt par panākumu atslēgu kalpo jau pats oriģināla teksts, kas, atbilstoši angļu analītiķu tradīcijām, uzrakstīts, skaidri, saprotami, ar vieglu humora piesitienu. Taču arī tulkotājiem izdevies panākt jestru un raitu latvisku izteiksmi.

Jānis Nameisis Vējš, Kultūras Forums
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!