Photo by Samuel Zeller on Unsplash
 
Aktualitātes
30.10.2018

Sabiedrības integrācijas fonda likumprojekts iestrēdzis ministru kabineta gaiteņos

Komentē
0

29. oktobrī Ministru kabineta komitejas sēdē tika pārcelta Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) likumprojekta izskatīšana, tādējādi atkal novilcinot lemšanu par vitāli nepieciešamo uzlabojumu īstenošanu pašreiz neefektīvajā un smagnējā fonda pārvaldības modelī, bažas pauž Latvijas Pilsoniskā alianse (LPA).

Kā norāda LPA direktore Kristīne Zonberga, līdzšinējā SIF darbība uztrauc ne tikai Kultūras ministriju, kas šo likumprojektu virza, bet arī nevalstiskās organizācijas, kas jau gadiem gaida likumprojekta virzību un ir ilgstoši paudušas neapmierinātību ar šī brīža SIF smagnējo pieeju finansējuma piešķiršanā un sadalē, apgrūtinot organizācijas ar nesamērīgu administratīvo slogu un tiesvedībām, kas ne tikai kavē, bet pat grauj pilsoniskās sabiedrības pamatus.

SIF atbildībā ir pilsoniskā sabiedrība un integrācija, nacionālās identitātes, valodas un kultūrtelpas stiprināšana un saliedētas sociālās atmiņas veidošana. Par trūkumiem fonda darbībā tiek runāts jau no 2016. gada, kad advokātu birojs "Cobalt" prezentēja rezultātus pētījumam "Sabiedrības integrācijas politikas organizatoriskā un tiesiskā ietvara pilnveides iespējas". Pētījumā secināts, ka nepieciešams veikt būtiskus uzlabojumus, lai SIF varētu darboties tiem mērķiem, kam tas ir ticis radīts, – konstatēti trūkumi finanšu izlietojumā, nepārskatāmi konsultatīvie mehānismi, kā arī pārvērtēta kopējā SIF loma un darbība.

Lēns un neefektīvs ir darbs SIF padomē, kuras sastāvā ir vairāki ministri un arī nevalstiskā sektora pārstāvji, – nekādi ierosinājumi fonda darbības uzlabošanai netiek ņemti vērā, lai gan tos iesaka gan nevalstiskā sektora pārstāvji, gan Kultūras ministrija, uzsver Kristīne Zonberga. Viens no ieteikumiem "Cobalt" pētījumā bija līdz 2018. gada 1. martam izveidot jaunu integrācijas politikas koordinācijas modeli, ko varētu apstiprināt reizē ar pamatnostādnēm par integrācijas politiku. Likumprojekts, kas paredz uzlabot Sabiedrības integrācijas fonda pārvaldības efektivitāti un caurskatāmību, ir izstrādāts jau 2018. gada sākumā, taču 1. marts ir pagājis, bet likumprojekts joprojām nav izkustējies no Ministru kabineta ēkas Saeimas virzienā.

Sabiedrības integrācijas fonda pārvaldības problēmas skar visus Latvijas iedzīvotājus un apdraud demokrātiju valstī, brīdina Kristīne Zonberga: "Sabiedrības integrācijas fonda likumprojekta mērķtiecīga virzīšana uz priekšu ir būtiska ne tikai nevalstiskajām organizācijām, bet ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Bez efektīva sabiedrības integrācijas mehānisma, bez pilsonisko iniciatīvu stabila un pārskatāma atbalsta nav iespējams nodrošināt profesionālu dažādu iedzīvotāju interešu pārstāvniecību, kas ir viens no demokrātijas pamatakmeņiem. Tāpat ir jādomā arī par drošības jautājumiem – kamēr Latvijas valsts nepievērš uzmanību sabiedrisko organizāciju vājajai kapacitātei un necenšas to risināt, mūsu lielais "kaimiņš" dāsni atbalsta tās organizācijas, kuras, iespējams, nav ieinteresētas ne Latvijas nacionālās identitātes saglabāšanā, ne demokrātiskas valsts iekārtas uzturēšanā."

Nevalstiskās organizācijas pauž cerību, ka 30. oktobrī, kad Ministru kabineta sēdē atkal tiks skatīts Sabiedrības integrācijas fonda likumprojekts, beidzot tiks lemts par tā nodošanu Latvijas Republikas Saeimai.

Latvijas Pilsoniskā alianse ir NVO jumta organizācija. Tā ir neatkarīga bezpeļņas nevalstiskā organizācija – biedrība, kuras mērķis ir stiprināt pilsonisko sabiedrību Latvijā, atbalstot Latvijas nevalstisko organizāciju kopējās intereses un veidojot labvēlīgu vidi biedrību un nodibinājumu darbībai. Latvijas Pilsoniskā alianse apvieno 127 biedrus, un tas kopumā ir aptuveni 70 000 privātpersonu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!