HeHe (FR), foto no projekta "Rotaļtransportlīdzekļu izplūdes gāzes", 2007
 
Aktualitātes
15.05.2019

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls šogad "atmaskos zaļo"

Komentē
0

2019. gadā RIXC Mākslas un zinātnes festivāls norisināsies no 4. līdz 6. jūlijam Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Kā stāsta festivāla rīkotāji, šoreiz tas "atmaskos zaļo" – vienu no vispretrunīgākajiem un daudzšķautņainākajiem jēdzieniem mūsdienās.

"Zaļā krāsa simboliski tiek saistīta ar visu dabisko, tādēļ to bieži izmanto, lai pārmērīgi kompensētu to, ko cilvēce ir zaudējusi. Zaļā ir visantropocentriskākā no visām krāsām, tai piemīt nenoteiktība, ko veido tai vienlaikus piemītošais dabiskums un mākslīgums. Vai mums ir kontrole pār "zaļo"?  Neskatoties uz visumā pozitīvajām nozīmēm, arvien biežāk zaļš tiek nekritiski fetišizēts un tehnoloģiski romantizēts, tādēļ valda nepieciešamība pēc sistemātiskas biopolitikas, kas kritiski aplūkotu arvien pieaugošās tehnoloģiskās manipulācijas ar dzīvības sistēmām, ekoloģiju un biosfēru kopumā," festivāla tēmu iezīmē rīkotāji, Jauno mediju kultūras centrs RIXC.

Festivāla galvenais notikums būs starptautiskās laikmetīgās mediju mākslas izstādes "Zaļš/Atmaskots" (Un/Green) atklāšana Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Tajā būs skatāmi divdesmit Latvijas un ārvalstu mākslinieku darbi, ko papildinās performances un mākslinieciskas intervences.

Izstādes kuratori ir Jenss Hauzers (Francija/Vācija), Rasa Šmite un Raitis Šmits (RIXC), tajā piedalīsies mākslinieki Jans-Peters E. R. Zonntāgs (Vācija), HeHe (Francija), Agnese Meijere Brandisa (Vācija), Adams V. Brauns (ASV), Rebeka Blesinga (ASV), Karīne Bonnevāla (Francija), Francisko Lopezs (Spānija), Džoana Molla (Spānija), Tāvi Suisalu (Igaunija), Arams Bartholls (Vācija), Quimera Rosa (Francija/Argentīna), Rihards Vītols (Latvija), Voldemārs Johansons (Latvija), Annemarija Māsa (Beļģija) un citi. Izstādes atklāšana notiks 5. jūlijā plkst. 18.00, un tā būs atvērta līdz 22. septembrim.

Tāpat festivāla ietvaros Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā no 4. līdz 6. jūlijam norisināsies starptautiskā mākslas un zinātnes konference "Open Fields 2019: "Zaļš/Atmaskots – dabiski mākslīgais intelekts", kuras mērķis ir "atmaskot zaļo, ekosistemātiski no jauna savienot posthumānos stāvokļus, atklāt un atšifrēt dabiski mākslīgo intelektu". RIXC festivāla konference "Open Fields" ik gadu pulcē vairāk nekā 100 starptautisku dalībnieku – neatkarīgu mākslinieku un akadēmisko pētnieku no 60 universitātēm un 30 pasaules valstīm.

Jans-Peters E.R. Zonntāgs, GAMMAvert, Kitchen Gallery, Ņujorka, 2006. Autora foto.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!